用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宗教分一問
go

宗教分一問

我想問如已受浸(基督教),會有幾多分呢?

[ 本文章最後由 1216mama 於 07-9-19 19:29 編輯 ]

原文章由 1216mama 於 07-9-19 19:02 硐表
我想問如已受浸(基督教),會有幾多分呢?

5分,不過留意好似聖公會只承認聖公會受浸,其他不計!故最好問清楚心目中的學校!

原文章由 annienorman 於 07-9-19 20:31 硐表

5分,不過留意好似聖公會只承認聖公會受浸,其他不計!故最好問清楚心目中的學校!

即是如響浸信會受浸,想去聖公會讀都唔得!

[ 本文章最後由 twins312 於 07-9-19 22:23 編輯 ]

原文章由 annienorman 於 07-9-19 20:31 硐表

如想受浸,有甚麼途經呢?其實小朋友返緊聖公會幼稚園,有時問我聖經上問題,我都唔識答!

原文章由 twins312 於 07-9-19 22:20 硐表

即是如響浸信會受浸,想去聖公會讀都唔得!

是!

(其實是我一位天主教慕導班老師說的,不過你最好問吓學校/ 或教會!)

[ 本文章最後由 annienorman 於 07-9-20 13:17 編輯 ]

原文章由 annienorman 於 07-9-20 13:15 硐表

是!

(其實是我一位天主教慕導班老師說的,不過你最好問吓學校/ 或教會!)

其實唔係間間聖公會既小學都唔認非聖公會受洗既宗教分,只係某數間名校唔認啫

原文章由 Lilo 於 07-9-20 16:28 硐表

其實唔係間間聖公會既小學都唔認非聖公會受洗既宗教分,只係某數間名校唔認啫

都好複雜!

原文章由 1216mama 於 07-9-19 22:28 硐表

如想受浸,有甚麼途經呢?其實小朋友返緊聖公會幼稚園,有時問我聖經上問題,我都唔識答!

有無mama可以解答呀?

Some even count if only parent 受浸 (not the kid), so all depends on that primary school.

醒目開學勳章

先去就近教會/心儀教會返祟拜-walk-in得嫁啦.
到時有人問你是否新人,
你舉手-就會有人向你簡單介紹教會,
若你返左一段時間,真係有向主的心(決志)
便可以報名返慕道班(注意:唔同教會會有唔同名)
課程長短不一,由幾個月到半年都會有.
最後牧師會問/看清楚你係咪真係有意/適合受浸
(其實多數都可以)咁你就可以在該會的指定時間受浸嫁啦
整個過程,可能長達一年.所以你若想趕係十月前拎呢5分
未必趕到.但若你真係有心向主,就開始起步呢!
願神給你真智慧與能力,希望你能認識更多神的道!
也願神保守你的小朋友揾到一間合適的好學校.
原文章由 1216mama 於 07-9-22 13:15 硐表

有無mama可以解答呀?

原文章由 Lilo 於 07-9-20 16:28 硐表

As per bk mom jennie:  

........問返唔同學校去決定, 如協恩/拔萃只收聖公會浸紙,其他宗派牧師推薦信一蓋不收. 所以一定要打電話問學校是否接受基督教聯會個list........

原文章由 010 於 07-9-23 01:26 硐表
先去就近教會/心儀教會返祟拜-walk-in得嫁啦.
到時有人問你是否新人,
你舉手-就會有人向你簡單介紹教會,
若你返左一段時間,真係有向主的心(決志)
便可以報名返慕道班(注意:唔同教會會有唔同名)
課程長短不一,由幾個月到半年都會 ...

我認為家長如果是真心認罪侮改,相信主耶穌成為他的救主,繼續參加教會的栽培到訓練(如慕道班、初信班、受洗班),最後受洗加入教會,家長對神的渴慕和追求必能影響孩子,幫他解決聖經的難題,帶領他走正確的道路。

但如果家長只為得到5分宗教分加入教會,他公利主義的身教,可能對他的下一代帶來深遠的影響!這只是我的伺個人意見。