用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 今期潮流興 ~ 點解個個話自己個仔係資優生 ...
樓主: codychan
go

今期潮流興 ~ 點解個個話自己個仔係資優生

讀GSIS, 英文緊係勁啦

原文章由 stjoboldboy 於 08-2-29 15:28 發表

Christf兄,

有你出現,就絕無冷場,火花四射,精彩精彩!
其實早想問你一個問題,令公子英文水平咁高,佢係咪以英文為”First Language”?

[ 本文章最後由 鳳梨 於 08-2-29 15:36 編輯 ]

原文章由 christf 於 08-2-29 18:00 發表
**其實什麼學術成績, 識字量,閱讀能力,識計初小的數學等,的確並唔代表資優.通常只反映小朋友早熟,以及家長培育有功**

In general, it is ture that better family support will enhance the above academica abili ...

d 所謂iq test,只係測出某方面的能力。
我見個一個接近150的 資優生,異常偏左腦,沒有靈性,沒有智慧,沒有創造力,沒有深度 ,不過eq好高,哈﹗因為好理性。

真正的gifted 應是智慧高,而唔係智力高﹗
通常係小學爭到頭幾名果d,沒有幾多個有高智慧。

以上純屬個人推論,毫無理據﹗

原文章由 miffy 於 08-2-29 21:19 發表
嘩, 我出了去一天, 回來一上網, 嚇親呀, 我整咩咁刺激到你地, 為了我而好似八婆咁鬧晒交?? 我拿拿林delete咗條片, 做人父母, 睇見你地咁真係攪笑。

我由頭到尾又無講過我仔係資優, 前幾日無聊得滯手痕才整d片上黎,  ...

至少我唔係chr fans,亦都唔識佢,只係驚覺佢把口仲厲害過我,覺得有趣﹗有趣﹗(不過前提係只要佢唔係衝著我來說的話 )

原文章由 christf 於 08-2-29 18:00 發表
**其實什麼學術成績, 識字量,閱讀能力,識計初小的數學等,的確並唔代表資優.通常只反映小朋友早熟,以及家長培育有功**

However, there are also certain characteristics that you can easily observe only  from a gifted child.  There are lot of articles describing these and I am not going to recite here.

可唔可以用你的文字講下哪些certain特徵係gifted child 有??你的孩子有沒有?可以分享一下?

如果因不同步發展,導致種種問題,咁又要怎樣教養、處理?幾時(大體上)先發展至”同步”?發展至同步時,情緒上又會否平穩一點?又或好是否他們長大後,很多都有不同程度的情緒和精神疾患?(國際台有個講關於天才的節目係咁講過...)

如果唔分享,都唔好串我﹗

原文章由 miffy 於 08-2-29 22:07 發表
對唔住, 講多少少野, 我覺得作為中國人, 無論幾西化, 都要保持住"詩禮傳家", 和"禮義廉耻", 如果講野好似無讀過書咁失禮人, 咁讀多多書都無用。

純粹個人分享~~ ...

我無乜讀過書,但都知道咩叫'八婆'....點出口架...........我有咩仇人呀?

原文章由 叮鈴 於 08-2-29 21:53 發表

可唔可以用你的文字講下哪些certain特徵係gifted child 有??你的孩子有沒有?可以分享一下?

如果因不同步發展,導致種種問題,咁又要怎樣教養、處理?幾時(大體上)先發展至”同步”?發展至同步時,情緒上又會否平穩一點?又或好是否他們長大後, ...

我個女都有不同步既情況,真係點樣先至可以解決呢個問題呢?

原文章由 qq123 於 08-3-1 09:49 發表
Sindy

八婆, 最適合形容你, 你以前在she.com讚自己囝女, 踩人地囝女被人鬧爆, 好似過街老鼠, 唔知你仲有無印象呢?? 好心你唔好扮失憶, 係都要人提起  

痴左線呀你,我連she點樣posting我都唔識呀,睇都係去過幾次咋,同我fd果幾個bk媽咪從來都唔會聽到我講she咩野呀,我光明正大呀:;pppp:,咁你又聽到我話我d細路有咩叻呀????有證據你講丫

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-3-1 09:54 編輯 ]

原文章由 qq123 於 08-3-1 09:49 發表
我識得miffy就話撐佢

哦....原來你識得miffy既............明白晒啦

原文章由 qq123 於 08-3-1 10:01 發表
你唔認, 舉頭三呎有神明, 因住被雷劈呀。

miffy都識得你, 大家網友囉。

嘩,你把口咁毒辣既

我又未見過佢,我唔當識佢喎,你唔好話你識我喎
都明架啦,識得佢就撐佢丫麻

仲有呀,資優家長實係讀好多書架?咁大把高學歷既人就生資優小朋友啦,咁我地要努力讀書生返個資優仔女啦,都唔知你講緊乜鬼野

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-3-1 10:16 編輯 ]

亞q 小姐,
我都忍唔住要出聲啦,我日泡夜泡she,真係唔覺有sindy噃,大家都有兒女,口德好要緊,何必又雷又神呢,吹下水咪好囉.