用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 今期潮流興 ~ 點解個個話自己個仔係資優生 ...
樓主: codychan
go

今期潮流興 ~ 點解個個話自己個仔係資優生 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原文章由 Sindy 於 07-12-7 20:58 發表

真係普通既社工/(教育)心理學家係搞唔掂,個醫生都話要搵個專既先得,你可唔可以pm我關於你個專業人仕既資料,睇下佢幫唔幫我丫....唔係我就死架啦 ...

Sindy, Irene1121,

睇嚟你地都好慘喎! 希望你地能搵到改善方法啦!

我自己小朋友都係資優生,有d你地嘅難題我都有, 不過就樂觀少少,因為小朋友好我,見到我唔開心多數都會收臉吓!

唉! 不過我仍然是覺得好多難題好難教! 所以我想你地情況比我會更慘! 身為母親,好多野真是有口難言。 情緒智商少d都可能搞出人命!

你地嘅情況我好同情,希望你地能早日搵到方法。

原文章由 Kareese 於 07-12-11 02:51 發表
路過,好奇問一問!聽你地咁講,是否大多數資優的都很難教?和有情緒問題?如果是,他們不聽話的原因是什麼?是先天的?和幾多歲後才會開始聽教? ...

真的太好了, 妳同我想問的疑問一樣, 老師說我個仔可能是資優, 但我不覺得, 佢在堂上時時發夢, 情緒又不是太大的問題, 只因佢時時發夢就叫資優呀?!

我仔十歲,佢果班有八個資優生,學校特登派個有耐性、有經驗的老師做班主任,其中有兩個自我控制力差,情緒化,要間中食下藥!我仔係屬"乖"果種: 只係唔交功課、通告,上堂雲遊、畫公仔......果D,但Exam都有好成績!其實一樣唔受教,佢想開口講就講,唔講就C都唔講:-| 被罸被鬧果陣會流兩行眼淚,但作風照舊 為咗教佢,我差D痴線
我唔會主動話比人知有個資優仔!依家資優小朋友多咗,係因為家長留意/在意咗D子女,發現小問題已經主動尋求專業意見!所以通街都有資優生,無咩特別

原文章由 701003 於 07-12-11 19:22 發表
我仔十歲,佢果班有八個資優生,學校特登派個有耐性、有經驗的老師做班主任,其中有兩個自我控制力差,情緒化,要間中食下藥!我仔係屬"乖"果種: 只係唔交功課、通告,上堂雲遊、畫公仔......果D,但Exam都有好成績!其實一樣唔受 ...

那你個仔與我個仔有少少似, 自我控制力差, 時時忘記抄功課, 上堂雲遊, 忘記帶東西回家, 什麼事都放在心, 不告訴我, 人家的小孩什麼事都告訴媽媽, 或其他小朋友的事都記在心告訴人家的媽媽, 但他不會, 被罵完後很快便嘻嘻哈哈當沒事...............Exam的成績都ok, 全班第一, 不過回家後做功課時就好像沒有上過堂一樣, 我要教一次............那算是資優嗎???

原文章由 701003 於 07-12-11 19:22 發表
我仔十歲,佢果班有八個資優生,學校特登派個有耐性、有經驗的老師做班主任,其中有兩個自我控制力差,情緒化,要間中食下藥!我仔係屬"乖"果種: 只係唔交功課、通告,上堂雲遊、畫公仔......果D,但Exam都有好成績!其實一樣唔受 ...

701003 ,

WOW!  你果班有八個資優生,請問你讀個間係物野學校,個仔讀機年班呢? 學校老師點樣呀?

另外我又回應你,我都覺得而家好多資優生,好同意你嘅講法---因為而家d家長留意多咗!

我自己係處理資優生的心得亦不是很多,不個聴過d類以你仔仔嘅例子,當佢有d啱程度或有挑戰性嘅野學嘅時候問題會解決,你可以參考吓!

原文章由 Sindy 於 07-12-6 18:04 發表

等人去批評之後先教,就真係後知後覺,通常阿媽睇唔到十足,都應該有八成,阿媽都應該知道呢個世界既觀點角度,咩係啱,咩係唔啱,往往睇人地就好易架啦,果D阿媽就梗係教過啦........但知道個小朋友有乜唔啱,係米就代表 ...

Hi, Sindy,

請問你小朋友幾大呢! 其實資優小朋都有好多性格,未必一定難攪,有d都好友聽話; 未必一定成績好,有d成綪小差; 未必一定唔洗讀就有好成績,有d都須努力。 

不如你去吓做評估咁咪知道囉! 我自己就係考慮咗好多年先敢去做評估,結果而家先體諒到小朋友多少少 及 開始用正確d嘅方法去幫佢。

做咗就算佢係唔係資優,你至少更清楚佢長處及短處。又可以更了解佢係上堂無心機定真係唔明

原文章由 Berry_luk 於 07-12-11 22:49 發表

那你個仔與我個仔有少少似, 自我控制力差, 時時忘記抄功課, 上堂雲遊, 忘記帶東西回家, 什麼事都放在心, 不告訴我, 人家的小孩什麼事都告訴媽媽, 或其他小朋友的事都記在心告訴人家的媽媽, 但他不會, 被罵完後很快 ...

Berry_luk
Sindy

嗯!  按錯制  頭先編野係寫比Berry_luk 至啱,唔係Sindy  :

原文章由 mayling234 於 07-12-13 15:02 發表

Hi, Sindy,

請問你小朋友幾大呢! 其實資優小朋都有好多性格,未必一定難攪,有d都好友聽話; 未必一定成績好,有d成綪小差; 未必一定唔洗讀就有好成績,有d都須努力。 

不如你去吓做評估咁咪知道囉! 我自己就係考慮咗好多 ...

謝謝! 那是否做了評估, 佢哋就會告訴我我個仔的長處或短處呢! 佢吔會不會教我如何做?那裏可以做這類評估?貴不貴?麻煩晒呀!

原文章由 mayling234 於 07-12-13 15:02 發表

Hi, Sindy,

不如你去吓做評估咁咪知道囉! 我自己就係考慮咗好多 ...

thanks ar, 兩個都做左架啦....大呢個有社交問題.......

原文章由 Berry_luk 於 07-12-11 22:49 發表

那你個仔與我個仔有少少似, 自我控制力差, 時時忘記抄功課, 上堂雲遊, 忘記帶東西回家, 什麼事都放在心, 不告訴我, 人家的小孩什麼事都告訴媽媽, 或其他小朋友的事都記在心告訴人家的媽媽, 但他不會, 被罵完後很快 ...

唔......我估係,表面類似,實際各有不同!小朋友係獨立個體,資優生亦各有所長!我以前覺得計數叻,有藝術天分果D係資優,(我仔兩樣都無)我同佢見醫生係覺得佢有學習障礙!但原來資優好廣泛,有言語、文字理解、羅輯.....等等好多!我仔上堂雲遊,但佢唔使我再教,自已可以做完功課(but唔交):cry: 被罵會好唔開心,但唔打算改,要用軟功!其實你可以帶小朋友去見下專業人士,做下test,証實一下!

[ 本文章最後由 701003 於 07-12-15 16:02 編輯 ]

原文章由 mayling234 於 07-12-13 14:51 發表

701003 ,

WOW!  你果班有八個資優生,請問你讀個間係物野學校,個仔讀機年班呢? 學校老師點樣呀?

另外我又回應你,我都覺得而家好多資優生,好同意你嘅講法---因為而家d家長留意多咗!

我自己係處理資優生的心得亦不是很多 ...

我個仔讀屋邨小學五年級,但學校包容性頗高,老師耐性、EQ都好高!每逢有人上堂搞嘢,老師會話:"XX同學,請你控制一下自已,我知我教緊ge嘢唔能夠滿足你,但請你唔好影響其他同學,你不如去洗個面再返入課室啦!"當果個同學返來之後,老師已一早準備課外書or練習俾果個資優生,等佢自已睇書or做paper直至上完堂

原文章由 701003 於 07-12-15 16:00 發表

唔......我估係,表面類似,實際各有不同!小朋友係獨立個體,資優生亦各有所長!我以前覺得計數叻,有藝術天分果D係資優,(我仔兩樣都無)我同佢見醫生係覺得佢有學習障礙!但原來資優好廣泛,有言語、文字理解、羅輯.....等等好多!我 ...

那我個仔應該不是資優了 , 佢個性主觀, 數學羅輯勁差, 人家說資優生頗難教, 但他就只是遊雲勁啲, 上課時時給老師勁罵, 時時忘記抄功課,寫字勁醜, 但罵他時他會盡量保持沉默, 還會說知道, 罵完他, 他還會說:媽媽對不起, 我又做錯事令妳罵了, 妳累嗎? 幫妳按摩好嗎?
令我十分後悔罵他, (真高招!)

原文章由 Berry_luk 於 07-12-13 21:53 發表

謝謝! 那是否做了評估, 佢哋就會告訴我我個仔的長處或短處呢! 佢吔會不會教我如何做?那裏可以做這類評估?貴不貴?麻煩晒呀!

評估某程度能反映小朋友的長短處,但不全面,例:音樂,畫畫,運動就不能了,這方面要靠家長發去觀察了。

而我小朋友做了評估後的結果與我平時觀察非常吻合,長短處也很準確。 而且一些我平時不明白她的事,經評估結果能令我明白及了解。 心理學家也會簡單分析小朋友大概會在那方面較突出及可多培養。 當然這些只是簡單分析,遠遠不及家長的觀察準確,但我相信能幫助你更了解你的小朋友。

評估資料巳PM給你,請你查收。

原文章由 701003 於 07-12-15 16:13 發表

我個仔讀屋邨小學五年級,但學校包容性頗高,老師耐性、EQ都好高!每逢有人上堂搞嘢,老師會話:"XX同學,請你控制一下自已,我知我教緊ge嘢唔能夠滿足你,但請你唔好影響其他同學,你不如去洗個面再返入課室啦!"當果個同學返來之 ...

701003,

你間學校好以好好喎,可否告知你住那裏   

我讀果間學校一向話自己在處理資優生好多經驗,又有好多資優生,但就沒有等別處理:cry:  (咁好叻,好頑劣 或 情緒好差 個d就例外,仲有特別照顧添。)   

不個對於普通d個隻資優,就沒有等別處理囉!  唔知意思係唔係話因為好多,所以無資源處理  

如果我學校有你學校咁重視資優生就好了:  

另外請問你怎知你個仔果班有八個資優生  莫非而家真的人人去個資優TEST

原文章由 mayling234 於 07-12-16 22:24 發表

評估某程度能反映小朋友的長短處,但不全面,例:音樂,畫畫,運動就不能了,這方面要靠家長發去觀察了。

而我小朋友做了評估後的結果與我平時觀察非常吻合,長短處也很準確。 而且一些我平時不明白她的事,經評估結果能令我明 ...

謝謝! 我已收到你傳給我的資料, 我會考慮帶他去評估.

原文章由 mayling234 於 07-12-16 22:57 發表

701003,

你間學校好以好好喎,可否告知你住那裏   

我讀果間學校一向話自己在處理資優生好多經驗,又有好多資優生,但就沒有等別處理:cry:  (咁好叻,好頑劣 或 情緒好差 個d就例外,仲有特別照顧添。)   

不個對於普 ...

mayling234,
我住元朗 我仔只係普通資優果隻,但老師都經常主動聯絡我,了解下我仔係home的情況!學校老師/社工會叫有異常ge小朋友去做test,所以,果8個同學仔係已test過証實資優生!但其中我仔係小二轉校的(因搬屋),另外有兩三個係讀唔掂傳统學校而轉校的!我知小學前已証實資優ge小朋友,好多都被家長安排入讀出名ge學校,所以好似我仔間學校就相對較少有資優生!我隔籬屋苑有個資優仔,係元朗區某名校讀小三,雖然成績優異,但經常被老師投訴,學校并不欣賞佢ge優點,加以培養,反而針對小朋友ge弱點,採取"教唔教佢都掂,唔好搞搞震就得"咁樣ge態度,白白浪費時間

701003 : 我想問下有關小學的問題.頭先有PM你,我0既電話. 如果你有時間,可以覆我嗎? 謝謝你.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原文章由 701003 於 07-12-18 09:38 發表

mayling234,
我住元朗 我仔只係普通資優果隻,但老師都經常主動聯絡我,了解下我仔係home的情況!學校老師/社工會叫有異常ge小朋友去做test,所以,果8個同學仔係已test過証實資優生!但其中我仔係小二轉校的(因搬屋),另外有 ...

Hi, 701003,

謝謝你的資料,有時可能真的一般學校更能關心這些資優生,像何凱琳那間學校和你那間真的好。 

可否PM你學校名給我呢?

謝謝!

‹ 上一主題|下一主題