用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 今期潮流興 ~ 點解個個話自己個仔係資優生 ...
go

今期潮流興 ~ 點解個個話自己個仔係資優生

上星期同朋友傾開,佢話幫個仔做佐個資優Test等緊結果,我好奇問點解無啦啦做,佢話個仔比老師投訴,雖然係全班考第一,但成日轉堂傾計,又唔守規矩,姑奶覺得無問題,老師話,如有報告話佢係資優生的話,咁學校同老師就會對佢地d

我聽完忍唔住細細聲講了一句,lee d好似係家教問題,父母有責任教導小孩應有的禮貌,問心講,佢個仔係無囉

最奇怪的是他們2公婆仲滔滔不絕,引以為榮講資優問題,我又忍唔住講,而家個個話自己個仔係資優生,激鬼死佢2

我話咁優x同真x個個係資優生啦,人地讀書又叻,又活潑

有邊個阿媽想比人話無家教丫....我死都唔信個阿媽會覺得上堂傾計唔守規矩係啱....但講得聽先得嫁......做完test既話,起碼知道原因,可以睇下專家點幫個小朋友,順便可以知多d資優小朋友既內心,解釋下比身邊既親朋戚友聽,豐富下佢地既知識都好

原文章由 codychan 於 07-9-18 18:36 硐表

上星期同朋友傾開,佢話幫個仔做佐個資優Test等緊結果,我好奇問點解無啦啦做,佢話個仔比老師投訴,雖然係全班考第一,但成日轉堂傾計,又唔守規矩,姑奶覺得無問題,老師話,如有報告話佢係資優生的話,咁學校同老師就會對佢地d

我聽完忍唔住細細聲講了一句,lee d好似係家教問題,父母有責任教導小孩應有的禮貌,問心講,佢個仔係無囉

最奇怪的是他們2公婆仲滔滔不絕,引以為榮講資優問題,我又忍唔住講,而家個個話自己個仔係資優生,激鬼死佢2

我話咁優x同真x個個係資優生啦,人地讀書又叻,又活潑

好多人都迷信, 覺得如果個仔斷定係資優, 咁就會有一套方法可以糾正佢地的行為問題...

會否把問題看得簡單左呢?

根本, 佢有無資優特質, 家長都應該試用唔同的方法去試下教好番自己的仔女, 而唔係等人去評自己的仔女後才採取行動~~~

原文章由 Sindy 於 07-9-18 19:15 發表
有邊個阿媽想比人話無家教丫....我死都唔信個阿媽會覺得上堂傾計唔守規矩係啱....但講得聽先得嫁......做完test既話,起碼知道原因,可以睇下專家點幫個小朋友,順便可以知多d資優小朋友既內心,解釋下比身邊既親朋戚友 ...

原文章由 莎莎莉莉 於 07-12-5 16:50 發表
好多人都迷信, 覺得如果個仔斷定係資優, 咁就會有一套方法可以糾正佢地的行為問題...

會否把問題看得簡單左呢?

根本, 佢有無資優特質, 家長都應該試用唔同的方法去試下教好番自己的仔女, 而唔係等人去評自己的仔女 ...

方法唔係完全無,但要實行唔係咁易,知而難行。

教這些孩子不是一天兩天的事,要教好唔等人去評的話,咁,不如呢埋係屋企唔見人,等到佢乖得無人評論時先放佢去見人?

這些細路很難教,要親身經歷,才知其箇中滋味,特別係那些創意資優

http://www.tpyc.edu.hk/~spd/edutrend_comp/edutrend_c1.htm

這類資優,比那些乖資優個腦更靈巧,主意多多,古靈精怪,個腦唔知諗乜。又不盲從附和,挑戰權威,抗拒被批評,不愛讀死書,情緒又多變、極端;你生個如此這般的小靈精出來,將令你哭笑不得,死去活來。 鐵定比養一個普通或純粹聰明的孩子更艱難。

當你有這樣的一個孩子時,自己都夠辛苦無奈、激氣,還要被人家批評你無家教,個媽仲唔癲?跟住,D人就話,唔怪之得個仔咁,因為個阿媽都情緒不穩云云。

不過,如果你生左個乖乖資優?那麼,恭喜晒,你大可以到處跟人家說自己如何教導有方,孩子如何有家教喇。:

原文章由 莎莎莉莉 於 07-12-5 16:50 發表
根本, 佢有無資優特質, 家長都應該試用唔同的方法去試下教好番自己的仔女, 而唔係等人去評自己的仔女後才採取行動

等人去批評之後先教,就真係後知後覺,通常阿媽睇唔到十足,都應該有八成,阿媽都應該知道呢個世界既觀點角度,咩係啱,咩係唔啱,往往睇人地就好易架啦,果D阿媽就梗係教過啦........但知道個小朋友有乜唔啱,係米就代表即刻可以糾正呢?正在教緊未改得到時,係咪應該留係屋企呢?正如叮鈴所講,一個精力十足,具創做力既資優兒特別難搞,我呢十年都無乜喊過,但最近就比兩個小朋友搞到大喊一場....

codychan,

u don't understand la, let me "篤" to u in singalish la. nowaday, by definition :資優=無家教、無禮貌,u see?

即使你識哂課堂上的東西,撩人傾計、唔守規矩仍然是不尊重老師的行為,咁重唔叫無家教?

如果真係咁資優,點解唔去申請入讀牛津、劍橋、哈佛、普林斯頓、mit.....??

原文章由 codychan 於 07-9-18 18:36 發表
上星期同朋友傾開,佢話幫個仔做佐個資優Test等緊結果,我好奇問點解無啦啦做,佢話個仔比老師投訴,雖然係全班考第一,但成日轉堂傾計,又唔守規矩,姑奶覺得無問題,老師話,如有報告話佢係資優生的話,咁學校同老師就會對佢地容d。
...

原文章由 亞水 於 07-12-6 20:35 發表
codychan,

u don't understand la, let me "篤" to u in singalish la. nowaday, by definition :資優=無家教、無禮貌,u see?

即使你識哂課堂上的東西,撩人傾計、唔守規矩仍然是不尊重老師的行為,咁重唔叫無家教?

如 ...

果然係 專業 的分析

原文章由 Sindy 於 07-12-6 18:04 發表

等人去批評之後先教,就真係後知後覺,通常阿媽睇唔到十足,都應該有八成,阿媽都應該知道呢個世界既觀點角度,咩係啱,咩係唔啱,往往睇人地就好易架啦,果D阿媽就梗係教過啦........但知道個小朋友有乜唔啱,係米就代表 ...

係咪頂心杉?

叮鈴 (叮噹個妹?),

緊係啦,你當我流架,年中無一百都有幾十個呢D咁樣懶係咩既細路比我省到立立令,照得見人果隻!

原文章由 叮鈴 於 07-12-6 22:18 發表

果然係 專業 的分析

原文章由 亞水 於 07-12-7 00:12 發表
叮鈴 (叮噹個妹?),

緊係啦,你當我流架,年中無一百都有幾十個呢D咁樣懶係咩既細路比我省到立立令,照得見人果隻!

我都估到你係老師啦 :tongue:
你遇見我果個"無家教"ge細路,一定俾佢省到你亞水都蒸發埋
佢寧死不屈:tongue:
睇黎,我這個無家教ge細路,都要搵你高人指點下。
因住千祈唔好出手,唔係會惹上官非...

原文章由 叮鈴 於 07-12-6 22:19 發表

係咪頂心杉?

佢好有性格,係真君子,'一言九頂'............ ,初時我老公話我點可以由得佢點就點.....我屈住幾辛苦呀.....跟住我就乜都交返個波比我老公, 我老公就'謝'過我.....佢話我明啦.... ,我果日喊住同我老公講,我頂得好辛苦.....我話你估我唔知佢做咩係啱同唔啱咩,但佢唔聽我支笛,我可以點?出盡咩方法都唔得,打鬧tum...除左呢之外,心理學家教既又都出齊,都係咁,我仲可以點,死都唔去補習,補習老師話唔可以比佢話事,我話我都唔想呀,tum佢又唔去,鬧佢又唔去,打佢都唔去,夾硬拉佢去,佢打到我損晒...我可以點?試左幾次都係咁,我仲可以點?唔通次次都扯佢去呀?呢d情況係其他環境都有出現,教極佢咁樣對人唔得,佢都唔聽,又出打鬧tum講道理,又係唔得,唔通咁叫無家教(=我唔教),教左架啦.....唔好屈人唔教囉...所以我聽到呢d野,真係好礙耳,真係做左,比人話無做,都幾傷心,我有錯既話,咪錯在我生左佢囉........比人屈既知味真係幾難頂,又要頂比人屈,又要頂個女唔聽話..........谷到爆呀

亞叮噹個妹 ,

你猜錯了,天地良心,我唔係當老師的,雖然我一向認為:老師必須受到尊重。by the term必須,i mean 必須,無其他意思,無任何暗示。

得罪講句,你個細路百厭得去邊丫,我省果d係果種自以為是,以為自已唔知幾巴閉,當正自已大支野然之後瀨野果d.....

等我講d故事比佢聽,佢就知道有d野係唔應該做的

寧死不屈?very well,有d情況,慘過去死......十二歲或以上唔聽教果d我就會話比佢聽,聽完之後通常都會知驚

原文章由 叮鈴 於 07-12-7 00:24 發表

我都估到你係老師啦 :tongue:
你遇見我果個"無家教"ge細路,一定俾佢省到你亞水都蒸發埋
佢寧死不屈:tongue:
睇黎,我這個無家教ge細路,都要搵你高人指點下。
因住千祈唔好出手,唔係會惹上官非... ...

[ 本文章最後由 亞水 於 07-12-7 00:53 編輯 ]

原文章由 Sindy 於 07-12-7 00:44 發表

佢好有性格,係真君子,'一言九頂'............ ,初時我老公話我點可以由得佢點就點.....我屈住幾辛苦呀.....跟住我就乜都交返個波比我老公, 我老公就'謝'過我.....佢話我明啦.... ,我果日喊住同 ...

你有幾個細路,係邊個最激你?
係中間果個同最細果個?

亞乜水﹕

可唔可以講d絕招,講d方法例子過我聽下?

6789歲果d又點教呢?
        自尊心好重果d又點教?

有某個某行業的老師,一開始就乜都唔肯聽一個細路個阿媽講佢個仔的特性,和相處技巧;一臉自信的說li d細路係要教架,你交比我得喇,以為細路都係得一個模;於是,個阿媽只好戰戰兢兢咁交個仔俾佢教。
最後,結果就係打左個細路幾巴掌,壓埋佢個肚...完場﹗剛打完之後,仲同那仲未知情的父母講話這種細路,同我掌摑佢幾巴就arm喇﹗幾叻都無用....個細路只得六歲。

原文章由 亞水 於 07-12-7 00:50 發表
亞叮噹個妹 ,

你猜錯了,天地良心,我唔係當老師的,雖然我一向認為:老師必須受到尊重。by the term必須,i mean 必須,無其他意思,無任何暗示。

得罪講句,你個細路百厭得去邊丫,我省果d係果種自以為是,以為自已唔知幾巴閉,當 ...

叮鈴, Sindy,

我真好想摟住妳們倆一齊喊餐飽,與其我都撐得好辛苦、好辛苦,有苦自己知,所謂「創意資優」,令我身心俱疲......幾個月大之時,我已時常嗟嘆阿仔是「上天的恩賜、魔鬼的禮物」!:cry:

兩歲時的Crazy Two / Terrible Two,差點兒令我跳咗樓;亦步亦趨過到而家6歲,重得人驚。

早前我在咬實牙筋下自救,去找了資深頂級的心理學家/博士求助,亦選擇了他們很平宜的資助收費政策,明天會首次見他們。

可以的話,開過另一個Suject再交流吧。珍重。

原文章由 叮鈴 於 07-12-6 10:13 發表

方法唔係完全無,但要實行唔係咁易,知而難行。

教這些孩子不是一天兩天的事,要教好唔等人去評的話,咁,不如呢埋係屋企唔見人,等到佢乖得無人評論時先放佢去見人?

這些細路很難教,要親身經歷,才知其箇中滋味,特別係那些創意資 ...
每日都有好多膠,你我分類要回收
晚上少開冷氣,自幼成習慣身體好
重用,回收,減碳,應買先買不浪費
救救地球,盡量環保,為下一代,身教言教

我話無家教、無禮貌係指未盡全力去教導的家長,並不針對任何一人。如撫心自問,人事已盡,那只能說:他有他的生命。不必為亞水的一句話而過份激奮。

原文章由 Irene1121 於 07-12-7 16:07 發表
叮鈴, Sindy,

我真好想摟住妳們倆一齊喊餐飽,與其我都撐得好辛苦、好辛苦,有苦自己知,所謂「創意資優」,令我身心俱疲......幾個月大之時,我已時常嗟嘆阿仔是「上天的恩賜、魔鬼的禮物」!:cry:

兩歲時的Crazy Two / Terr ...

原文章由 叮鈴 於 07-12-7 14:37 發表

你有幾個細路,係邊個最激你?
係中間果個同最細果個?

兩個都咁'金',細呢個就無時停,成日係街整到人,叫極都唔聽/控制唔到.......打佢都可以止到一陣,都無十分鐘,所以之後都無打囉.....細仔好得意,唔比佢郁就訓教架啦.... 同仔行商場,佢就甩'成'馬騮咁週圍走,除非'榜'住佢,唔係話左佢無三分鐘又黎過,真係抖唔到氣.............我而家求神拜佛個工人唔好有咩事黎唔到..........

原文章由 Irene1121 於 07-12-7 16:07 發表
叮鈴, Sindy,

兩歲時的Crazy Two / Terr ...

真係普通既社工/(教育)心理學家係搞唔掂,個醫生都話要搵個專既先得,你可唔可以pm我關於你個專業人仕既資料,睇下佢幫唔幫我丫....唔係我就死架啦

原文章由 亞水 於 07-12-6 20:35 發表
codychan,

如果真係咁資優,點解唔去申請入讀牛津、劍橋、哈佛、普林斯頓、mit.....??

路過.

可否包容一點呢?
就是很多学校開明的校長/老師也明白資優生有特別的需要,是在現時的教學環境所不能給予的.甚至妨礙了他們的學習.

想人尊重佢果d老師可否先尊重一下d小朋友.又想想有沒有方法令教學生動一些,有趣一些.想到有些小朋友,,自P1就比人"省"到無晒自尊心,只會更反叛更不合作.....
我現在明白為何有些資優學生轉了國際學校會快樂咁多....

果D比人侮辱緊既小朋友,他日大有可能"入讀牛津、劍橋、哈佛、普林斯頓、mit...."只是也許在早期學習階段已經比人家打沉.