用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 阿仔...我真系唔想再罵你...你放條路比我啦 ...
go

阿仔...我真系唔想再罵你...你放條路比我啦 [複製鏈接]

我個仔7歲2年級,我次次同佢做工課我都好勞氣,因為佢次次都會好多好多借口又多野問.(問埋冇胃野).同佢話做完先講,佢就話我唔岩又話我冇禮貌或問我黠解做完先....次次都系做都大家反面,佢先做. 我行開佢就唔做,好似d功課為我做咁.次次都要3-4個鍾先做完3-4樣功課.我比個鍾佢計時,佢就停左佢,又話好有個鍾令佢好緊張...好啦!等到大爺埋位啦佢就發夢啦...

to be continue
   1    0    0    0

me too

我很理解各媽咪的慘痛經歷,因為仔仔讀小學時我一見他做功課也很火 ,現在他讀中學啦,終於可告別痛苦的日子 ,媽咪要忍耐一下,小朋友很快長大懂事!

醒目開學勳章

hi,

今年小兒讀小五(入了精英班)日日七八樣功課!係以前我會每晚同佢對完功課才瞓覺 (要返十多个鐘頭工晚晚十二時先返到屋企,簡直想死 ),因今年上了bk網多,開始留意其他mani嘅心得,我就開始放手~只會check佢有冇做漏,不会check佢有冇做錯,務求無欠交!!平時会請補習miss,我亦要求佢只教佢唔識嘅,其餘一律唔對!係補習時如果溫完課文或默書,就会預習未教之課文!其實幫佢更正功課好多時都忍唔住講個answer俾佢知,若然佢做錯,佢一定要做correction,錯得多做得多,希望可以令佢知道自己錯在那裡,多些記憶,另外亦希望領悟到只要自己小心及認真就無須做咁多無謂嘢!

yuk hei mun

原文章由 mybee0103 於 07-10-2 00:00 硐表
我很理解各媽咪的慘痛經歷,因為仔仔讀小學時我一見他做功課也很火 ,現在他讀中學啦,終於可告別痛苦的日子 ,媽咪要忍耐一下,小朋友很快長大懂事! ...

原文章由 tinetinew 於 07-10-2 01:08 硐表
hi,

今年小兒讀小五(入了精英班)日日七八樣功課!係以前我會每晚同佢對完功課才瞓覺 (要返十多个鐘頭工晚晚十二時先返到屋企,簡直想死 ),因今年上了bk網多,開始留意其他mani嘅心得,我就開始 ...

我同你地一樣有呢個問題.   我個仔做親功課都發夢/mit手指, d字打哂風.  但係如果我坐o係佢隔離監住, 佢就拿拿臨攪掂.

我呀媽叫我比佢去補習, 等有"專人"睇佢做功課.  但係我地好反對, 一來覺得呢d錢唔需要比 (因為我地晚晚都唔係好夜放工, 都有時間監住佢, 只係我地唔想令佢依賴.), 二來我地既學歷點都好過d所謂補習先生.  

不過我個仔"好有辦法", 佢可以選揀性抄手冊, 所以我地根本唔知佢有咩未做.  老師唔係冇check手冊, 而係佢抄哂所有野, 比老師sign左手冊, 自己就擦走某d items, 我地唔知, 以為佢"做齊哂".  到next day佢返學, 又靜雞雞抄番d擦走既野落手冊.

其實佢好stupid, 唔去補番做, 結果就欠做, 咪又比我地閙.  成日就係為左佢講大話, 又打又閙, 攪到家嘈屋閉.  

我對住佢真係覺得好煩.  成日鐘意走精邊, 不過又好蠢咁去呃人.  同佢講道理, 唔比佢weekend出去, cancel佢既"福利"同活動, 佢一樣係咁.  我地2公婆以前讀書都唔係咁架, 我地好踏實去讀書做功課, 唔知點解個仔係咁.

唔知幾時等到佢開竅..... 好無奈好frustrated!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  見人地同齡既女同學都唔係咁架

如果叫佢:在一個指定的時間內完成,佢就可以賺D free time 玩咩都得 or watch TV....
,即係:eg. 5pm做完-1hr free time,5:30完- only 30 min free time唔知行得通嗎?

我個仔好彩無咩功課,但係做其它嘢一樣係慢條斯理

原文章由 wnanama 於 07-10-2 11:36 硐表
如果叫佢:在一個指定的時間內完成,佢就可以賺D free time 玩咩都得 or watch TV....
,即係:eg. 5pm做完-1hr free time,5:30完- only 30 min free time唔知行得通嗎?

我個仔好彩無咩功課,但係做其它嘢一樣係慢條斯理 ...

試過啦, 佢唔care!!!  佢好短視架咋, 成日睇眼前既野.  明知我監住做功課都唔會有好日子過, 佢一樣唔care, 咪等你返到黎又多多excuse...

這問題很複雜,須要好長時間才能改善,是改善不是解決!媽咪要求不能太高,字可以有少少吾整齊,減少改正。由最基本做起,即交齊功課,個仔出古惑,就要學校佩合,有無網上check功課,無就要同老師傾。先要個仔明白做功課是他的工作,正如父母都要上班才有糧出,無得選擇。媽咪就要有耐性,同佢鬥長氣,功課未做完甚麼也沒有,曾蔭權請食飯但我都吾會去,咪比個仔知你會後退,但吾洗鬥大聲,你老闆都吾會在你耳邊不停大叫啦。做到呢到先解決快慢問題。

原文章由 vvchik2005 於 07-9-18 18:02 硐表
我個仔7歲2年級,我次次同佢做工課我都好勞氣,因為佢次次都會好多好多借口又多野問.(問埋冇胃野).同佢話做完先講,佢就話我唔岩又話我冇禮貌或問我黠解做完先....次次都系做都大家反面,佢先做. 我行開佢就唔做,好似d功 ...

我以前都是這樣,孩子做功課算是快(因趕著去玩),叫他溫習功課,永遠以為是因為我而做,練琴好、做exercise好、溫習好,甚麼都好,都是為了敷衍我,做樣給我看,在學校又總是給人家投訴。由P1至P3,我都很氣,試過叫他打開窗,把我推落街,以後大家都不會見面,他永遠不會再用為我而做,我也不用為他而氣。

現在孩子上了P4,我也在P3後半期開始沒有再僱用外傭,所有家務都要自己做,每天下班急急回家做好飯、打理好家務,還要對他們的功課,早上也堅持要送他和弟弟上學。漸漸地,我發現孩子其實是很想我常常陪他一起的,以前是口硬,不會說出口,現在他見我辛苦,也知道我為他痛心難過,他開始懂得要學乖一點。有時我們可能要切身處地站在他們的位置想一想,所以我會一邊洗碗、一邊扮八卦問他們學校的事,先說開心爆笑的(有時可能會是同學的小事非!),也會說他們做的傻瓜事,再慢慢和他講道理,更要鼓勵他說出自己的想法,而自己又要讓他知道我是愛他的,甚麼「肉麻」的說話也要說,有時還要當他們是BB一樣抱著、摟著他們,漸漸地,相互之間的信任都開始可以建立了。現在我鼓勵他參加校際音樂節、學校的表演,然後哄他練琴,他會開口說叫我坐在他旁邊。當然,如果我正在趕著做家務,我會先行禮貌地叫他先彈,我會一邊洗碗一邊聽,若他彈得不好,會扮傻說我怕打破碗碟,所以剛才聽不清楚,又哄他多彈一次,當然,到洗完碗後,都會坐在他身旁聽他彈一次,笑一下他的小動作,又或是讚一下他做得好的地方。

在學習方面,現在他也肯花心機了,有時在家看電視看得悶到發慌,會自動自學拿exercise出來做,我會讚他乖的,又把他抱在懷裡送一個吻。exercise做多了,成績也有一點進步,我會告訴他這是他自己努力的,所以練習不是為我而做,原來得益者是他自己。而默書也很乖乖串字了。

以前他寫字是很醜的,我曾經試過狠下心腸,全頁擦清光,讓他從頭再說一遍,那時他是很恨我的,直至P3在班內的書法比賽預選得了第三名,他開始有自信了。老師讚他,他也感到難為情,回來很開心的告訴我,我又嘲笑扮氣問他為甚麼不告訴老師及同學功勞是我的,他只有尷尬的笑了。

孩子最需要的,不只是說教為或遵守我們的指令,而是我們的遵重及與我們相互之間建立的信用,只要互相信任,日後大家的溝通都會變得容易了。要建立關係,一定要願意花時間在他們身上,也要放棄自己的興趣及遊玩時間。大家請繼續努力啊!

原文章由 vvchik2005 於 07-9-18 18:02 硐表
我個仔7歲2年級,我次次同佢做工課我都好勞氣,因為佢次次都會好多好多借口又多野問.(問埋冇胃野).同佢話做完先講,佢就話我唔岩又話我冇禮貌或問我黠解做完先....次次都系做都大家反面,佢先做. 我行開佢就唔做,好似d功 ...

父母學堂入面有個case就係個小朋友食飯,做功課就好多野講,又問呢又問路
個顧問教個媽咪(刻意忽視法)唔好理佢,自己睇雜誌,等佢無隱,同埋有張表同佢講指定時間做晒功課就有咩獎!
唔知幫唔幫到你!

回覆 #2 bnene 的文章

好赞同你的做法。我就为了能和儿子更加无所不谈,没有请外用。但有时候也会忍不住要骂他,现在儿子读二年班。功课都是自己做,我做饭时间他做作业。但是今早发现他没有完成作业,我好伤心。不知道是骂他好,还是不骂他好。

原文章由 bnene 於 07-10-13 00:58 發表

我以前都是這樣,孩子做功課算是快(因趕著去玩),叫他溫習功課,永遠以為是因為我而做,練琴好、做exercise好、溫習好,甚麼都好,都是為了敷衍我,做樣給我看,在學校又總是給人家投訴。由P1至P3,我都很氣,試過叫他打開窗,把我推落街,以 ...

Bnene,

好欣賞你對子女管教的態度.我有兩個子女,大的已是中學,小的還是二年級,我和先生都要返工,還是要不定時工作,家裏雖然有工人,但我現在也考慮過多兩年唔請工人,因為我由始至終都不喜歡請工人,我想自己照顧子女,奈何工作關係,子女年紀又細.但現在覺得係時候考慮一下,因為有工人會令子女變得倚賴,對自己無責任,而我亦曾經有段時間無工人,我是喜歡親力親為的,雖然會辛苦點,省出來的錢又可以請一個補習老師給他們 (因為我一和他們溫習就會失控 )但我總希望子女可以自己學會照顧自己,以及和我分擔家務,親子關係可能會有所改善呢!
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

是不是多數有問題的都是男仔? 我朋友的囡囡都無呢d問題, 我想同佢地呻, 反而比佢地話我唔識教.
自從仔仔升了小一,我覺得同佢的感情好似差左, 有時佢仲會學我發脾氣, 又唔肯溫默書, 一個詞語溫左一個星期都唔識, 佢個腦一片空白, 就係唔肯記d生字, 用左好多方法都無用, 可能佢真係好大壓又唔識表達先會咁, 所以而家我唔迫佢啦, 默書都唔會一定要佢識哂只要佢肯溫習就算得10分都會贊.

現時d小朋友好識睇人頭眼額做人, 佢地知道自已做得不好或做錯事, 家人都會包容佢地, 初初的包容對小朋友來說是一条好有彈性的底線, 佢地會利用這条咁夠彈力的線來試它的程度, 日子有功, 拉得越多(包容越多)更好的彈力都會老化鬆弛. 好多家長對小朋友犯同樣的錯誤时都好快扯火. 因小朋友已習慣了, 家長亦可能已習慣了.
好似我個姪仔現時5岁, 以前比爺爺寵壞了, 嫲嫲亦覺得不算一回事, 到現時5岁, 經常性地駁咀, 打爺爺,  嫲嫲一看見就扯火, 即時衣架侍候. 我都已看慣不怪, 但外人看見會認為小朋友沒家教.
其實我認為在最先就不要給小朋友玩那条有彈力的線. 一定要認心一d, 不要太遷就, 否則好難改.

我覺得wc861講得好啱, 小朋友由細個已經要行為訓練, 一吾啱你就要stop佢.. 如果你打從第一次已經由得佢, 唸住佢細個, 咁大禍就由此起, 宜家d小朋友叻到咩咁..幾時都想測你底線..
其實每個人唸法吾同, 各有前因..
我覺得教小朋友一定要從小開始, 三歲定八十.. 讀到小學就難教了

回覆 #1 leunglokyiu 的文章

This free talk may help you. I attend this speaker talk before. She present well and not boring. But first come first serve because of limit quota.

Free talk : 如何處理孩子的紀律與情緒 Mar 16

如果你發覺在教養孩童時已令你心煩氣躁
講座將幫你的兒女-
- 建立正確的人生觀
- 提升面對逆境的能力
- 改善您與兒女的關係
- 促進兒女辨別/認識事情的是與非
- 加強兒女與人交往的人際關係
- 更正錯誤的培育方法
講者 :李淑輝姑娘(紅磡綜合家庭服務中心社工)
日期 :三月十六日 星期日
時間 :下午3:00-4:30
地點 :竹園區神召會高山堂土瓜灣高山道28-30號龍華閣
1樓
費用 :全免(請電 2333 6789 or 電郵 :[email protected]報名)

With child caring service and light refreshment.

回覆 #10 小寶 的文章

我個女都一樣,讀小二,做功課慢吞吞,隻手揸筆眼就碌左碌右,下下要三四個鐘先做得晒D功課,坐係佢隔離做監督就快D,最死火就係温默書,次次温親就次次喊,試過叫佢自己温,佢就係度遊雲,真係火都黎。星期一至五就湊返學,跟住返工,放工喺爸爸度食完飯再撘車返屋企,趕沖凉check功課趕佢上牀瞓覺,自己就做D輕量家務,上得牀都十二點,星期六短週就可以瞓晏D。星期六下午就係家務曰,温習曰同 日,再係咁落去,我次諗我應該會爆炸喇!好辛苦呀!

睇完呢個topic後才發現原來有甘多媽咪同我一樣甘煩. 好想有人同傾下, 我以前因為工作我關係晚晚好晚才下班, 所以無嘜時間理個女, 好"內究" 上年年尾"的"起心肝轉左份時間"無甘"長的工, 當然$$ 亦無甘多啦, 以為可以比多d時間比個女,點知關係仲"惡劣"左, "爭吵 "多左, 經常開火 , 有時都好 upset. 可能就係多左時間睇功課, 要求亦比以前多左, (因為緊張佢) , 每晚"督佢"做功課,做到11/12 點, 根本無時間同佢溫書, 到考試測驗前幾日, 才"臨時抱佛腳" 咪又開火 , 佢又話我迫得佢緊, 都唔知可以點.我想放手, 但又怕佢會退步, 因為出年佢升p5, 如果個底唔好, 點算好, 試過軟功又唔得, 試過"家法侍後"都唔得...有無MAMA可以教下我

原文章由 natnatma 於 08-4-6 05:50 PM 發表
我個女都一樣,讀小二,做功課慢吞吞,隻手揸筆眼就碌左碌右,下下要三四個鐘先做得晒D功課,坐係佢隔離做監督就快D,最死火就係温默書,次次温親就次次喊,試過叫佢自己温,佢就係度遊雲,真係火都黎。星期一至五就湊返學,跟住返工,放工喺 ...

回覆 #1 laichimama 的文章

我個人覺得功課是小朋友的責任,唔做功課老師會罰所以唔需要再在功課上拉力,而且這樣你和老師才會知到小朋友不懂的地方,改正才會加深記憶。多同班主任溝通,她會幫你的。但返而你要他習慣每日温習當天教過的書,不需要太長時間20分鐘就可以,持之以恆就可改變習慣。
我囝囝平均每天7樣功課,在學校幾乎做曬,他說在轉堂老師未來前會做功課,所以回家後有時間玩同温書。
‹ 上一主題|下一主題