用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屯門升小一~ 你地擇邊間??  
go

屯門升小一~ 你地擇邊間??   [複製鏈接]

請問屯門升小一,邊幾間好d??? thanks 
   0    0    0    0
歡迎光臨參觀 ¤朗朗小部屋®¤ hihi~朗朗boy來了~ 8月26日出世 ~ 同我玩啦 ~ 我好man架!嘻嘻!

你係邊區, 70或71??
原文章由 皓朗ma 於 07-9-17 23:31 硐表
請問屯門升小一,邊幾間好d??? thanks 
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我係70網的,大家有冇好介紹呀?羅陳楚思近我家,但就不知校風如何?功課量是否很多.只知道是小班教學.不知是否小一至小六都是小班教學的?誇區就選鄭任安千禧(在掃管匆),要乘搭校車,校舍新設施比較新,遠離屋邨,不會太雜.還有何日東出名多功課,谷學生,直繋中學有梁球琚(英中)及譚伯羽(中中),上星期六聽了學校的家長會,直繫中學有20%的學生會收番小學的.
請問大家有沒有意見呀.鄭任安千禧好唔好,是否都很多人爭的?比d意見.

醒目開學勳章

d2343130,
你又會喺呢度出現,你是住屯門區嗎?

又比你發現咗添
you're right!!! 我係屯門區的...你呢?
原文章由 fcbttkw 於 07-9-20 10:08 硐表
d2343130,
你又會喺呢度出現,你是住屯門區嗎?
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

醒目開學勳章

我都喺住屯門區,我住70網!你呢?
你有冇報圓玄小學呀?

原文章由 d2343130 於 07-9-20 11:02 硐表
又比你發現咗添
you're right!!! 我係屯門區的...你呢?

[ 本文章最後由 fcbttkw 於 07-9-20 11:14 編輯 ]

我家附近的千禧學生,都比較*好動* 聽聞功課唔多,有可以係學校做自然返到屋企就係玩啦!!

而何日東同胡少渠的下午校會merged做全日制,但新校舍(愛琴海岸的後面)會係2011年定幾時先可以用, 即小朋友4年班(08/09年入學)先可以轉全日制....

何日東出名係谷的學校, 但而家有無咩改變就唔知, 但係71區係好的提意的. 另外, 70區就唔係知太多, 上次有莊啓程下午校校長來幼兒園sales保良局的學校都幾好甘, 因佢地都係同一局的.....

不如將我八到幾好的學校列出比你理解下:
zone 70:
香港路德會增城兆霖學校 (全日)
保良局莊啟程第二小學 (上下)
保良局志豪小學(全日)
道教青松小學(上下)
屯門官立小學
仁濟醫院羅陳楚思小學(上下)

zone 71:
中華基督教會拔臣小學(全日)
聖公會蒙恩小學(上下)
順德聯誼總會何日東小學 (上下)
順德聯誼總會胡少渠紀念小學(上下)
東華三院鄧肇堅小學(全日)

睇下你啱唔啱用!!

:D

原文章由 cindywong1213 於 07-9-19 23:47 硐表
我係70網的,大家有冇好介紹呀?羅陳楚思近我家,但就不知校風如何?功課量是否很多.只知道是小班教學.不知是否小一至小六都是小班教學的?誇區就選鄭任安千禧(在掃管匆),要乘搭校車,校舍新設施比較新,遠離屋邨,不會太雜. ...

[ 本文章最後由 d2343130 於 07-9-20 11:24 編輯 ]

岩用,唔該晒!!

原文章由 d2343130 於 07-9-20 11:18 硐表
我家附近的千禧學生,都比較*好動* 聽聞功課唔多,有可以係學校做自然返到屋企就係玩啦!!

而何日東同胡少渠的下午校會merged做全日制,但新校舍(愛琴海岸的後面)會係2011年定幾時先可以用, 即小朋友4年班(08/09年入學) ...

70區重有間梁周順琴'
何日東都吾係好多功課

70區學校
何福堂:聽聞學生小二已講粗口
保莊上:一般
保莊下:預計新校舍於2011年完成, 在屯門第五十五區(與梁周下
           合併)
台山:
仁德:
梁黃蕙芳:
梁周順琴上:較注重傳統教學,很少舉辦參觀及課後活動
梁周下:除教學外,亦舉辦課後活動,預計新校舍於2011年完成, 在
          屯門第五十五區(與保莊下合併)
鄒振猷:由學校編寫課程, 不用買課本
兆霖:小班教學,聽講幾好
青松:好好
世界龍岡:一般
羅陳楚思:
方王錦全:我朋友話唔好, 因老師只顧教書, 其他事情不理
卍慈:小班教學, 聽講幾好
伍時暢:
蒙黃花沃:聽講老師對學生一般, 對學生未能全面照顧
何壽基:
官小:屯門區官校不是太好
志豪:融合教育

好多謝各位比咗咁多保貴意見我作參考,希望大家再有的話在此分亨分亨~~  多謝 ~

我係70网架~~ 嘻嘻~~

[ 本文章最後由 皓朗ma 於 07-9-22 21:56 編輯 ]
歡迎光臨參觀 ¤朗朗小部屋®¤ hihi~朗朗boy來了~ 8月26日出世 ~ 同我玩啦 ~ 我好man架!嘻嘻!

想請問~
要是 志豪 同 博愛 邊間好d????
‹ 上一主題|下一主題