用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區 升小一小學~ 請問邊間好 ?? 你地擇邊間? ...
go

屯門區 升小一小學~ 請問邊間好 ?? 你地擇邊間?

剛入住屯門區不久~ 又不清楚邊間小學好,讀邊間小學又會升到邊間咁~~ 希望各位比些意見~ thanks~  青松好嗎?校風?? 你地會讀邊間???
歡迎光臨參觀 ¤朗朗小部屋®¤ hihi~朗朗boy來了~ 8月26日出世 ~ 同我玩啦 ~ 我好man架!嘻嘻!

簽名被屏蔽

其實屯門學校許多都會谷, 不論青松, 保良局, 鄭任安, 還有五邑, 佢地為求達到上BAND1中學率高, 都會用不同方法令小朋友達到某一定水準.
所以你選那一間好, 要合適小朋友, 現在小朋友讀小學, 多數都是阿媽陪讀書.

唔好意思,本人唔係屯門家長,
不過對升中90%以上band one有點驚訝.
皆因何日東,保記係列都係60%左右.
相信九龍區傳統名校都未必間間做到.
而且從學校網頁又搵唔到有關資料.

原文章由 浩天靚媽 於 07-9-18 02:10 硐表
你好,我小朋友都係今年選小學,依家都好頭痛;
道教青松成績好架,聽聞派Band 1中學係90%以上添,不過我無唸過要比我個小朋友讀呢間,因為功課多,壓力大...

我自己就鍾意鄭任安千禧,學校口號係「愉快學習,盡展所長」,我都 ...

[ 本文章最後由 sumsumb 於 07-9-18 09:20 編輯 ]

簽名被屏蔽

屯門小學?

道教青松成績好架,聽聞派Band 1中學係90%以上添,不過我無唸過要比我個小朋友讀呢間,因為功課多,壓力大...

我自己就鍾意鄭任安千禧,學校口號係「愉快學習,盡展所長」,我都 ...

hello:  浩天媽咪,  請問你知唔知五邑定青松好呢? 功課量如何呀?  thank you!

[quote]原文章由 donald63 於 07-9-18 11:38 硐表

我上星期參觀屯門卍慈開放日, 發現佢地在今年度開始小一及小二實行小班教學,我覺得幾好, 而且對學生的支援配套, 活動都幾好嫁, 又有外籍老師上課

原文章由 sumsumb 於 07-9-18 09:19 硐表
唔好意思,本人唔係屯門家長,
不過對升中90%以上band one有點驚訝.
皆因何日東,保記係列都係60%左右.
相信九龍區傳統名校都未必間間做到.
而且從學校網頁又搵唔到有關資料.

...

無可能架, 屯門band one 最高都係60%咁上下,
青松都係60%到咋, 無90%咁高,
90%band one 九龍d名校都未必做得到, 屯門區就更加無可能
所以唔好亂收風

但係如果話青松ga band one生, 有90%升到英中(因為中中都係band1中中), 咁就有可能ga

[ 本文章最後由 健朗媽咪 於 07-9-18 12:59 編輯 ]

原文章由 jacquelinez 於 07-9-18 11:57 硐表
[quote]原文章由 donald63 於 07-9-18 11:38 硐表

我上星期參觀屯門卍慈開放日, 發現佢地在今年度開始小一及小二實行小班教學,我覺得幾好, 而且對學生的支援 ...

呢d野, 屯門10間學校, 8間都有, 所以唔好比開放日蒙閉你ga眼睛, 開放日梗係比d最好ga野你睇啦,唔通會講d衰野你睇咩

原文章由 健朗媽咪 於 07-9-18 12:49 硐表

呢d野, 屯門10間學校, 8間都有, 所以唔好比開放日蒙閉你ga眼睛, 開放日梗係比d最好ga野你睇啦,唔通會講d衰野你睇咩

但我check過,只有2-3間小學真係小班教學 (小班人數 約15-20人一班嫁), 而其他學校講小班人數約30人一班

[ 本文章最後由 jacquelinez 於 07-9-18 14:01 編輯 ]

還有, 我個小朋友喺青松讀書, 暫時都未聽到青松派band1中學達90%以上, 我只聽到林校長話派中學派得幾好啫.

#20/9喺青松開放日, 如果你有時間你可以去睇睇, 是否合你小朋友.

所為既小班........即係唔多人讀.......有剎班危機喎.

原文章由 健朗媽咪 於 07-9-18 12:49 硐表

原文章由 babyjerry 於 07-9-18 14:27 硐表
所為既小班........即係唔多人讀.......有剎班危機喎.

但我所見已被殺校的學校都不是小班, 我聽人講小班好好, 因老師會有比較多時間接觸學生, 另外, 有讀保良的家長同我講, 佢地仔女在保良活動配套不足, 而且好多活動都要收費, 學習能力比較弱的學生未能得到照顧, 只顧全班上課就算, 而其他學校有好多活動不用收費, 只是部份需要收費的. 我覺得要睇課堂照顧外, 仲要睇課外活動等等事項

原文章由 jacquelinez 於 07-9-19 09:31 硐表

但我所見已被殺校的學校都不是小班, 我聽人講小班好好, 因老師會有比較多時間接觸學生, 另外, 有讀保良的家長同我講, 佢地仔女在保良活動配套不足, 而且好多活動都要收費, 學習能力比較弱的學生未能得到照顧, 只顧 ...

一,二年級小班教學ga學校, 屯門都有幾間,當中不乏屯門出名ga學校, 如果淨係小班教學同照顧學習差異, 唔足以救得返一間收生不足ga學校, 你要小心, 如果淨係得呢d, 分分鐘都有機會殺校, 其實你要睇下佢收生率有無下跌, 你要知道, 今年報小一ga人比上年更少, 下年度又會比今年更少, 所以如果間學校以往幾年收生都下跌, 而又無乜新招數去吸引家長(小班係舊橋, 照顧學習差異好多學校都做到), 跟住兩年都會危危乎, 報咗都分分中中空寶