用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇人聽過"胡成珠心算"
樓主: LydiaWong
go

有冇人聽過"胡成珠心算" [複製鏈接]

Hi easykids,

pls check pm, tks,

easykids

請問胡老師說話慢不慢? 我囡囡(4.5yrs)聽中文不太好. 可以學嗎? 聽聞他們對追不上的學生可補課?不收錢嗎?

thks!

原文章由 easykids 於 07-9-19 23:03 發表
不單只聽過,仲那裡渡過了將近6yrs.我家住Fanling,every Sunday 都會返去。由新界去九龍,風雨不改。咁你話呢間學社對我仔仔講幾咁重要!胡老師絕對係一個好老師,呢5年幾,我除學到“一手好數”外,仲學好多數學以 ...

胡老師說話的速度並不太快。4.5yrs學珠算應該係一個合適的年齡。至於補課,我兩個小朋友都未試過,所以不太清楚有冇收費。但以我估計,胡老師應該唔會收補課費用的。因為只要小朋友肯用心學,老師便會用心教。相反,不尊重學習的同學,就算更叻,老師也會放棄。其實你可以看看胡老師的網頁!
http://www.simonwuabacus.hk/

原文章由 catcatmom 於 08-6-26 12:49 發表
easykids

請問胡老師說話慢不慢? 我囡囡(4.5yrs)聽中文不太好. 可以學嗎? 聽聞他們對追不上的學生可補課?不收錢嗎?

thks!

[ 本文章最後由 easykids 於 08-6-27 00:17 編輯 ]

easykids

thks for yr reply.
我睇過好次啦, 原來佢好出名+! e+先至知,佢只有星期6,日.平日就無啦!只有一個胡先生教, 甘教學質素應有保障.胡太聽電話態度一般(不差喎!因有媽咪話好差!) 教得好, 唔擾學生自然係寸d. 我會去試吓,雖然學費一期付1900蚊, 好貴吓!不過教得好,時間慳了,都係一條數,因之前問過兒童xx學會大約8x/hr.
其實我個女係講英文, 聰就得,講唔得. 我要trainup佢聽中文數目字先,所以10月先至報.我希望可以訓練佢左右腦,想野快些,如果上到小學,都有幫助係bonus!
唔該曬!  

問題由4.5 YRS開始,完曬要幾耐?

原文章由 easykids 於 08-6-27 00:15 發表
胡老師說話的速度並不太快。4.5yrs學珠算應該係一個合適的年齡。至於補課,我兩個小朋友都未試過,所以不太清楚有冇收費。但以我估計,胡老師應該唔會收補課費用的。因為只要小朋友肯用心學,老師便會用心教。相反,不尊重學習 ...

請問胡老師的五個級別,分別學什麼?
幾時學加, 減數?
幾時學乘, 除數?
....
因為我的小朋友在坊間的補習班學了6個月, 想抽班, 唔係係咪由期基礎班學起呢?

原文章由 catcatmom 於 08-6-27 13:56 發表
easykids

我睇過好次啦, 原來佢好出名+! e+先至知,佢只有星期6,日.平日就無啦!只有一個胡先生教, 甘教學質素應有保障.胡太聽電話態度一般(不差喎!因有媽咪話好差!) 教得好, 唔擾學生自然係寸d. 我 ...

以我所知佢哋每期3個月, 請問有無讀緊的小朋友媽咪可以話我知
第一期後, 小朋友識到什麼?
2nd期後, 小朋友識到什麼?
3rd期後, 小朋友識到什麼?
urgent, thanks

原文章由 AhiruNoPekk 於 08-6-27 15:05 發表
幾時學加, 減數?
幾時學乘, 除數?
....
因為我的小朋友在坊間的補習班學了6個月, 想抽班, 唔係係咪由期基礎班學起呢?

...

剛剛去完簡介會好欣賞胡生教學理念.

不過, 唔知係唔係我對數字敏感度低, 佢教我地用算盤時, 我都有點困難, 老公重笑我係胡生口中 "懶" 人, 好彩佢吸收到, 日後真係要大家分工合作.

希望囡囡成功啦.

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-6-29 17:26 編輯 ]

分基礎班、一期、二期、三期、四期,全都是12堂的。
至於有媽媽問,每一期學咩,真係好難咁分開講。只可以話你知,學完成個course後,小朋友計算的速度會非常快,亦會懂正負數,也會做到兩計(同一時間運算兩題數)。至於乘除,我唔知胡老師會唔會再開返,但我可以話你知,即使唔學乘除,對小朋友的影響依然不大。以我仔仔為例,佢有方法去計到快的(at
least老師覺得係快) 。
不過,有一樣學珠算是不能少的,就是要勤力練習。只要辛苦一段時間,打好基礎後,便會好多了!

原文章由 catcatmom 於 08-6-27 13:56 發表
easykids

我睇過好次啦, 原來佢好出名+! e+先至知,佢只有星期6,日.平日就無啦!只有一個胡先生教, 甘教學質素應有保障.胡太聽電話態度一般(不差喎!因有媽咪話好差!) 教得好, 唔擾學生自然係寸d. 我 ...

只雖做些評估,老師便會幫你編班了。是不一定由基於班讀起的。

原文章由 AhiruNoPekk 於 08-6-27 15:05 發表
幾時學加, 減數?
幾時學乘, 除數?
....

...

點解唔學乘除? 是否沒有需要?

原文章由 easykids 於 08-7-1 00:21 發表
分基礎班、一期、二期、三期、四期,全都是12堂的。
至於有媽媽問,每一期學咩,真係好難咁分開講。只可以話你知,學完成個course後,小朋友計算的速度會非常快,亦會懂正負數,也會做到兩計(同一時間運算兩題數)。至於乘除,我唔 ...

easykids,
點解唔學乘除? 是否沒有需要?對學校沒有多大幫助?

其實幾年前係有的,但好似聽過(因太耐,唔係好記得邊個講)話實則個效果唔係咁顯注,所以無需花時間,花金錢去學。但早排都好多家長問會唔會攪返,所以都唔知會唔曾打動老師開返班呢?!
但正如我所講,我仔仔冇學到乘除,但我唔覺佢慢囉!當然學就可能會更快la!至於你話用學校,我仔仔就絕對應付到有餘了!

原文章由 Leechi 於 08-7-3 17:46 發表

easykids,
點解唔學乘除? 是否沒有需要?對學校沒有多大幫助?

[ 本文章最後由 easykids 於 08-7-4 00:13 編輯 ]

香港兒童珠算中心

原文章由 doctor0419 於 08-7-23 20:22 發表
"胡成珠心算", 當然有聽過, 仲知道口碑幾好tim.

不過, 以個人黎睇, 其實珠心算係唔需要俾錢人教, 只有家長係有心, 就可以做到.

珠心算, 開始時, 可能需要多d時間教小朋友, 每日30-60min, 當小朋友識晒d口訣, 就 ...

不好意思, 請恕我笨.

我想請教, 為何要學珠心算呢? 是為了令小朋友計加減數好快些或是准時或是其他什麼原因呢?

請問自己教, D教那裡石買??另外點樣教小朋友由用算盤到唔洗用算盤呢個階段??? 可以指教嗎??

原文章由 doctor0419 於 08-7-23 20:22 發表
"胡成珠心算", 當然有聽過, 仲知道口碑幾好tim.

不過, 以個人黎睇, 其實珠心算係唔需要俾錢人教, 只有家長係有心, 就可以做到.

珠心算, 開始時, 可能需要多d時間教小朋友, 每日30-60min, 當小朋友識晒d口訣, 就 ...
:-)  :-P

請問胡老師每班有幾多人?
想問吓係差不多年齡一班定不論年齡一齊上堂?

簽名被屏蔽

原文章由 doctor0419 於 08-7-24 19:06 發表
你係咪問教材? 教材你只需去d書局買有關珠心算既exercise(一奪6冊), 再買埋個算盤, 個exercise會先教小朋友認珠, 再計基本加減數, 然後本書會教埋d口訣, 循序漸進. 本exercise仲會教埋圖像化(即係個算盤係小朋友個腦 ...

算盤是否有分不同程度的呢? 什麼5珠, 7珠? 是嗎?

教材那間出版社較好呢? 那間書局有得買呀?
‹ 上一主題|下一主題