用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學小一面試
樓主: licca
go

英華小學小一面試 [複製鏈接]

原文章由 kachunma 於 07-9-18 08:10 硐表

我打了電話去學校啦!:cry: 佢地話會在22/9果日group之後再約見番校長喎!但無比時間我呀,話到果日再安排,仲說昨天曾call過我,但我昨天都無收過電話, call過都死啦!一個返緊學,一個返緊工,唔通即走咩? :- ...

不要擔心, 我深信這不會影響結果, 有我陪你, 有我壯膽, 唔好咁快灰心住! 記住星期六見只見小孩, 用這兩天時間為小孩預備一吓, 我今早問過, 星期六老師見約用一小時, 我見很早 - 8:45分, 照這樣估計, 會見完老師才見校長, 放心了, 我們的學校真係好有彈性, 可能第一次/第一天有點混亂, 但我相信佢地會很快作出修正, 反應意見很重要, 但我們做家長, 一定要有包容在先!

你先生來不到陪小孩一起面試, 不用怕! 舊年我們叩門成功者中, 有位沒有爸爸陪同一起, 只有媽媽帶去, 到最後都成功取錄了 (當時是in20個收6個), 校方看的不是這樣短視, 放心的好了!  何況今次的只安排接見小孩, 放心, 收拾心情, 為小孩好好預備!

Good Luck All!

kachunma,
我都係, 見到遭遇, 同你, 我有朋友去英華briefing session, 英華係一包容, 相信<郵遞延誤影響結果>dunfair,唔會發生.駿?仔晒但個笑容.:)

applemama, ianmami & HuiTung,
Good Luck ! applemama, Daniel前幾日話掛 Denise, MatthewAddison! This coming Saturday, Addison會去Huen Huen's party嗎?

[ 本文章最後由 danielboy 於 07-9-18 10:46 編輯 ]

原文章由 JAMmama 於 07-9-18 09:42 硐表

可能教育署真係好遲才cfm學校轉直資(是8月中至下旬的事), 所以在這匆忙時間裏要預備這麼多! 其實, 看返校方從沒有註明何時為interview時間, 在簡介會副校長都說過, 因為難以估計報名人數, 所以, 很多事他們都難預 ...

其實我都明面試是好睇小朋友而不是家長,但作為家長的我,真是最怕是因自己做得唔夠好,而令小朋友錯失面試的好機會,壓力其實真的好大,由其是今次的經歷,真赫破膽: :

All mami,

收唔到信的唔好唔開心,好快會收到, 每個人都有機會!見完及收到的希望你地會有好消息!
我個仔昨日一早in 咗, 本來我對佢有信心 ,但係點知佢病咗喉嚨痛:cry: ,佢淨係同我講"我喉嚨痛,唔會講野"!

有時d野, 就真係唔到你諗!
所以大家放開d, 平常心, 你地都咁緊張, 個小朋友咪仲大壓力!
我對今次冇嘜信心!

希望你地個個都有好消息!

"在孩子成長前和同他一高度看天空, 你會發現更多!"

原文章由 JAMmama 於 07-9-18 10:16 硐表

不要擔心, 我深信這不會影響結果, 有我陪你, 有我壯膽, 唔好咁快灰心住! 記住星期六見只見小孩, 用這兩天時間為小孩預備一吓, 我今早問過, 星期六老師見約用一小時, 我見很早 - 8:45分, 照這樣估計, 會見完老師才 ...

多謝你!我周六是8:15分見老師,我想,如你所說應會是之後才見校長,其實我倆夫婦都要返工的,如平日面試,只有我較易請假,所以只有我帶仔面試,因我老公是一位老師,除病假和緊急事故,他是較難可請假的,無可能放下自己的學生不理,但是由於今次是遲收到信過左面試時間,我想去都去唔到

原文章由 OnHo 於 07-9-18 09:46 硐表
HuiTung,

我仔仔8:30 a.m.見老師, km...我估都係我去多 ... 但KM個talk只係10am 至11am, 你咪好趕?

OnHo

OnHo,

I go for the interview and daddy may go for the talk this Sat.  So I only need to rush to YW ....

Danielboy,

Long time no chat!  Thank you for the blessing.  "從容面對" is my motto ....

BTW, YW is not your cup of tea ma?

原文章由 EvaFong88 於 07-9-18 10:33 硐表
All mami,

收唔到信的唔好唔開心,好快會收到, 每個人都有機會!見完及收到的希望你地會有好消息!
我個仔昨日一早in 咗, 本來我對佢有信心 ,但係點知佢病咗喉嚨痛:cry: ,佢淨係同我講"我喉嚨痛,唔會講野"! ...

eva,

I'm going to hit you because you said you have no confidence!

原文章由 danielboy 於 07-9-18 10:16 硐表
kachunma,
我都係路過, 見到你嘅遭遇, 想同你打下氣啫, 我有陪朋友去英華briefing session, 感覺上英華係一間好包容嘅學校, 相信呢d咁unfair嘅事,唔會發生.嘉浚好嗎?大個仔晒但個笑容無變.:)

applemama, ianmami & ...

danielboy
好耐無見啦!daniel點呀?嘉駿好....好肥,見到他唔知你仲認唔認得: : 得閒call我呀!:loveliness: :loveliness:

謝謝你的回應!

我只是認為隔著星期六及日的郵件, 真係未必個個1日後會收到(星期一), 我封信郵chop是15/9(sat)的但昨晚(mon)才收到!

我雖可以安排到帶小朋友今日面見校長, 但我昨晚要突然(20:00)打電話(mobile)比班主任請假,真係不好意思. 又要即時通知褓姆車不用接送......

我明白, 林校長及英華小學的工作人員都盡心盡力的安排約見, 但少少的安排偏差就令好多家長為難....

不論如何, 希望大家的小朋友都有好表現...成功入學.....

原文章由 JAMmama 於 07-9-18 09:42 硐表

可能教育署真係好遲才cfm學校轉直資(是8月中至下旬的事), 所以在這匆忙時間裏要預備這麼多! 其實, 看返校方從沒有註明何時為interview時間, 在簡介會副校長都說過, 因為難以估計報名人數, 所以, 很多事他們都難預 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

Hi All, 我仲未收信... 我好驚..... 因郵寄失誤KA. O甘大量信件.... 我真係好擔心... 因有人無信NO SHOW...我好驚... 因我好心儀YING WA

Ianmami,

Why don't you call ying wah and ask the status? You can only ask the school by providing your application no. to the school office.

ianmami, Onho, Huitung, Evafong, Danielboy
你哋走曬嚟li道開party呀??

ianmami
唔好担心啦! 過多幾日仲收唔倒信就call YW問吓啦!!

原文章由 kachunma 於 07-9-18 10:17 硐表

其實我都明面試是好睇小朋友而不是家長,但作為家長的我,真是最怕是因自己做得唔夠好,而令小朋友錯失面試的好機會,壓力其實真的好大,由其是今次的經歷,真赫破膽::" />:" />:" /> ::" />:" />:" /> ...

現在應該好多了 雨過天青, 不用再怕, 你可以見到, 我用心打了這麼多字出來, 只希望大家不要太驚慌, 我明白壓力在何處, 我已經為大兒子經歷過, 現在到細兒子了, 我都有慌的一面..... 幸好, 大家都在這裏互相扶持吓, 剛好, 我又八到這麼多, 不用怕了! 放心去為小孩預備星期六的面試吧!

和他看看圖書, 玩玩遊戲, 我估計星期六的面試d老師們都是從遊戲中觀察! 這兩年叩門收生模式都係咁上下! 反映童真/基本知識, 我估都好足夠了

[ 本文章最後由 JAMmama 於 07-9-18 11:55 編輯 ]

JAMmama

多事問句, 哥哥讀緊邊間?  細佬唔諗住報哥哥間學校? or 搵定
back 而已?

OnHo

原文章由 JAMmama 於 07-9-18 11:43 硐表

現在應該好多了 雨過天x, 不用再怕, 你可以見到, 我用心打了這麼多字出來, 只希望大家不要太驚慌, 我明壓力在何處, 我已經為大兒子經歷過, 現在到細兒子, 我都有慌的面..... 幸好, 大家都在這裏互 ...

Carson_mum,

唔係開party, 係黎了解一下"行情"啫!

OnHo

原文章由 Carson_mum 於 07-9-18 11:24 硐表
ianmami, Onho, Huitung, Evafong, Danielboy
你哋走曬嚟li道開party呀??

ianmami
唔好担心啦! 過多幾日仲收唔倒信就call YW問吓啦!!

原文章由 OnHo 於 07-9-18 11:47 硐表
JAMmama

多事問句, 哥哥讀緊邊間?  細佬唔諗住報哥哥間學校? or 搵定
back 而已?

OnHo

咁你都估唔到.....大仔咪在"英華"讀緊囉!! 你們唔好以為我們一定有優先, 還要看小孩表現, 如果大家的小孩都同分, 校長/老師們才會依據宗教/兄長關係來評分!  我沒有宗教的!所以, 我都好驚阿細仔表現ga!

你唔發覺我對英華好似好熟識的嗎?

啊....難怪你...都好多謝你分享英華d料過大家!
祝大家好運!

OnHo

原文章由 JAMmama 於 07-9-18 11:52 硐表

咁你都估唔到.....大仔咪在"英華"讀緊囉!! 你們唔好以為我們一定有優先, 還要看小孩表現, 如果大家的小孩都同分, 校長/老師們才會依據宗教/兄長關係來評分!  我沒有宗教的!所以, 我都好驚阿細仔表現ga!

...

原文章由 barry326 於 07-9-18 11:08 硐表
Ianmami,

Why don't you call ying wah and ask the status? You can only ask the school by providing your application no. to the school office.

barry326,
我打左去啦....佢地叫我等下...

kachunma 您唔駛擔心的, 學校會比機會您再 in. 的。其實如果您husband 冇空亦唔緊要的, 因in 的是小朋友, 所以冇所謂。祝嘉駿順利﹗
‹ 上一主題|下一主題