用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 3間女校的取捨
go

3間女校的取捨 [複製鏈接]

庇理羅士,英華女校,聖士提反女校,在自行階段只可報2間,你地會點揀?呢3間學校對於我黎講喜好都是一樣,無分先後次序,應點部署而成功的機會會高D呢?我知BPS和英華都一定有第一輪的面試,但St. Stephen's girl就一D資料都唔知,佢地會鍾意收邊類學生呢?請多多指教。
   0    0    0    0

原文章由 Q蝦毛joba 於 07-9-15 23:12 硐表
庇理羅士,英華女校,聖士提反女校,在自行階段只可報2間,你地會點揀?呢3間學校對於我黎講喜好都是一樣,無分先後次序,應點部署而成功的機會會高D呢?我知BPS和英華都一定有第一輪的面試,但St. Stephen's girl就一D資料都唔知,佢 ...

Hi Q蝦毛joba,

妳揀呢幾間女校都係係唔同區架bor,妳小朋友係屬於邊一區架,妳有冇同妳囡囡商量過呀。呢三間女校,而家我可以俾到ge 資料就係聖士提反已經轉營為直資,而者學費都幾昂貴,要考慮清楚呀。

至於英華女校,聽聞都係一所比較著重學生成績ge 女校,亦即係都幾谷ge 學校,所以妳要考慮埋自己ge 小朋友是否可適應。

原文章由 vivi_vivi 於 07-9-28 09:28 硐表

Hi Q蝦毛joba,

妳揀呢幾間女校都係係唔同區架bor,妳小朋友係屬於邊一區架,妳有冇同妳囡囡商量過呀。呢三間女校,而家我可以俾到ge 資料就係聖士提反已經轉營為直資,而者學費都幾昂貴,要考慮清楚呀。

至於英華女校,聽聞 ...

佢講個間係中西區St Stephen's girls' college,並不是赤柱個間。

原文章由 cman_li 於 07-9-28 09:39 硐表

佢講個間係中西區St Stephen's girls' college,並不是赤柱個間。

原來係咁,我都woo sir sir tim

無論如何都多謝你的回應,其實呢3間都會著重成績,話晒都係英中的好學校,唔可以話入到間好學校就"pair"晒,中學的野唔同小學,千萬不能掉以輕心。
我只係計吓自行報考邊間機會大D,呢樣都要睇吓學校收生的要求和慣性,鍾意邊類學生。

原文章由 vivi_vivi 於 07-9-28 10:58 硐表

原來係咁,我都woo sir sir tim

kswiss,

係呀,小女係中西區,所以先會考慮Stephen's Girl & Ying Wa,他區就選BPS囉。小女讀書成績都係全校頭幾名,屬於Band 1組別。

原文章由 kswiss 於 07-9-28 14:49 硐表
女女小學也是中西區嗎?

自行會 1. BPS 2. YWGS

純屬個人喜好

May I vote for YWGS?  

BPS會否看重課外活動或比賽的成績呢?小女鋼琴五級,長笛4級,每年都有在朗誦或音樂節得獎,考邊間會著數D呢?:(
唔應該講著數,應該話機會大D。:D

[ 本文章最後由 Q蝦毛joba 於 07-9-28 20:54 編輯 ]

原文章由 Q蝦毛joba 於 07-9-28 20:53 硐表
BPS會否看重課外活動或比賽的成績呢?小女鋼琴五級,長笛4級,每年都有在朗誦或音樂節得獎,考邊間會著數D呢?:(
唔應該講著數,應該話機會大D。:D

考得BPS的學生大多有以上的技能,反而面試表現最重要o

YWGS較多收聖公會的小學學生。

如果小朋友讀官小兼考Top3,有校長極力推薦,BPS有機D。

原文章由 cman_li 於 07-9-29 10:10 硐表

考得BPS的學生大多有以上的技能,反而面試表現最重要o

YWGS較多收聖公會的小學學生。

如果小朋友讀官小兼考Top3,有校長極力推薦,BPS有機D。 ...

YWGS係中華基督教會的, 點解會多收聖公會的小學學生呢

聖士提反女校本身有自己既小學,所以收生人數會較其餘兩間少好多,入到既機會亦相對較低,不如唔好浪費機會,揀英華同BPS會好d囉!
豬仔兔

im from ssgc..went to ssgps, ssgkg..
about half the people in ssgc are from ssgps..
half from outside..
so the chance seems smaller...
but actually...from what i see..(just between ywgs and ssgc) the admissions is actually quite similar...
most of my frds had chosen ssgc 1st choice..and got in..their frds in ywgs chose that as first choice and got in..maybe because more people apply ywgs? don't know
it's just a personal choice

我是YW old girl. 比少少info你地
YWGS比較要求獨立, 中四學生已train到中六生咁, 另外, 體育及音樂活動都有。
如果你的囡囡比較自動波及獨立, 可以一試。

SSGC比較文靜, 音樂活動較多。

一般SSG比較YWG斯文;YWG比較SSG獨立。

個人意見
1. YWGS
2. BPS

剛上了BPS的website,佢地出左2008F1Admission資料啦,睇完發覺今年改變了面試形式。不再是人人有得 1st interview。 要認真部署,聖士提反女校仲未出資料。:cry: :cry:

舊年聖士提反和英華,人人都有得in。
以你女兒的成績,三間的機會都差不多,但到第二輪搞珠,英華和聖士提反的機會就大啲,所以你在第一輪可以博BPS,這是個人意見:loveliness:

多謝你的意見,但BPS今年要揀人面試,如不被選中,就白白浪費了一個機會,頭都大晒!等埋st stpehen's girl出埋資料,相信就可決定自行報邊2間。

原文章由 MH008 於 07-12-13 09:42 發表
舊年聖士提反和英華,人人都有得in。
以你女兒的成績,三間的機會都差不多,但到第二輪搞珠,英華和聖士提反的機會就大啲,所以你在第一輪可以博BPS,這是個人意見:loveliness: ...
‹ 上一主題|下一主題