用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田官立vs沙田呂明才
go

沙田官立vs沙田呂明才

冬日勳章 醒目開學勳章

沙田官立vs沙田呂明才哪間較好?

自行哪間機會較大?

個人認為,如果是女孩儘量不揀沙官,因為學校附近有美沙銅中心,女仔夜少少自己放學會有危險。而呂明才是基督教,有基督教信仰入會比較好,其實兩間成績都差不多,我會比較喜歡呂明才。

原文章由 esprincess 於 07-9-17 11:26 硐表
個人認為,如果是女孩儘量不揀沙官,因為學校附近有美沙銅中心,女仔夜少少自己放學會有危險。而呂明才是基督教,有基督教信仰入會比較好,其實兩間成績都差不多,我會比較喜歡呂明才。 ...

美沙銅中心?我個仔讀咗沙官多年都唔知?即係無問題啦!只知學校隔離係歷史博物館,以前呂中旁邊究係娛樂城,打機鋪,咪一樣無影響到間學校,所以學校附近環境不是選校重要因數

就兩間比較我個人鍾意沙官,因為呂中基督教背景極重,除非你係基督徒,否則會有點被孤立的(經驗之談),而且小朋友讀沙官會比較活潑(當然有個別例子),但沙官就很靠小朋友本身的自律性去讀書,所以精英班嘅就好叻,否則就讀間間都一樣

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 donomother 於 07-9-28 16:11 硐表

美沙銅中心?我個仔讀咗沙官多年都唔知?即係無問題啦!只知學校隔離係歷史博物館,以前呂中旁邊究係娛樂城,打機鋪,咪一樣無影響到間學校,所以學校附近環境不是選校重要因數

就兩間比較我個人鍾意沙官,因為呂中基督 ...

Thanks!咁請問自行是否要全級5名內?是否很難入?

我相信你指的是在文禮路路口的沙田診所(健康服務中心之類),但大部份學生上學都是由文化博物館後面的小路或由馬鐵車公廟站過橋返校,沿途不會路經那診所的,所以不用擔心。

沙官的學習風氣不錯,很鼓勵學生閱讀和參與課外活動,中一功課暫時不算很多,但需要多看課外書。

我不熟識浸呂,不過也曾到訪過,相信它也是一間好學校。

兩間都是好學校,二選一,我仍是選擇沙官。

原文章由 esprincess 於 07-9-17 11:26 硐表
個人認為,如果是女孩儘量不揀沙官,因為學校附近有美沙銅中心,女仔夜少少自己放學會有危險。而呂明才是基督教,有基督教信仰入會比較好,其實兩間成績都差不多,我會比較喜歡呂明才。 ...

有次係補習班,遇到一家長家,大女讀緊沙官, 細女讀沙小, 佢都話學校係谷精英班, 叻曬係班精英班到. 但我覺得官小質素一般, 升甘多官小上去, 中學學生質素會係點呢?不過我公司d同事話沙田好勁, 佢地年代(都係5/6年前) 勁過tim記喎!原因就唔知啦!

原文章由 agoodfox 於 07-9-30 16:48 硐表
我相信你指的是在文禮路路口的沙田診所(健康服務中心之類),但大部份學生上學都是由文化博物館後面的小路或由馬鐵車公廟站過橋返校,沿途不會路經那診所的,所以不用擔心。

沙官的學習風氣不錯,很鼓勵學生閱讀和參與課外活 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-9-30 22:52 編輯 ]

原文章由 yanyan-mummy 於 07-9-15 00:06 硐表
沙田官立vs沙田呂明才哪間較好?

自行哪間機會較大?

我認為沙官機會比較大.沙呂收沙呂小、一呂小佔很多....
不過只要入表,兩間都有得見.
老師比較之下,沙呂優先.沙官比較著重精英班,
其他冇咁叻嘅學就忽略了.成績好嘅...
你可以考慮埋曾記.
全級top10..三間都有機會見.較容易入圍應該係沙官.
:-) :-

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 vivi1997 於 07-10-3 18:20 硐表

我認為沙官機會比較大.沙呂收沙呂小、一呂小佔很多....
不過只要入表,兩間都有得見.
老師比較之下,沙呂優先.沙官比較著重精英班,
其他冇咁叻嘅學就忽略了.成績好嘅...
你可以考慮埋曾記.
全級top10..三間都有機會 ...

Thanks!
其實囝囝讀呂小,見自行揀2間,而我又幾喜歡沙官,所以咪諗下law!

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 yanyan-mummy 於 07-10-4 00:30 硐表

Thanks!
其實囝囝讀呂小,見自行揀2間,而我又幾喜歡沙官,所以咪諗下law!

另想請問沙呂中及沙官中面試是否不會見家長?
知否問什麼問題?

囝囝讀呂小機會大好多啦!放心啦!
好似話沙田圍一呂機會比好d...
你個孩子讀邊間.......
:-) :-