用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 寶幼同學會
樓主: YongXin
go

寶幼同學會

原文章由 YongXin 於 08-1-15 15:00 發表
你仲未飲完? 呵呵呵, 真係戥你高興!

我今日仲帶她返寶血探望老師,當作獎勵她.
之後,又帶她同啲家長一齊吃早餐,輕輕鬆鬆的過了一個早上,很開心.
下星期一,她開始轉返全日了!

醒目開學勳章

vanyau,

我地考埋今日考完喇。聽日暫時唔洗温书,有0的唔惯添

返全日好唔好玩?

原文章由 vanyau 於 08-1-15 21:10 發表

我今日仲帶她返寶血探望老師,當作獎勵她.
之後,又帶她同啲家長一齊吃早餐,輕輕鬆鬆的過了一個早上,很開心.
下星期一,她開始轉返全日了! ...

原文章由 YongXin 於 08-1-24 13:02 發表
vanyau,

我地考埋今日考完喇。聽日暫時唔洗温书,有0的唔惯添

返全日好唔好玩?

感覺很free,每朝早他倆上了校車,我就做自己嘢囉.
這個星期我已經陪囝囝返了兩次學,返到學校又同啲家長義工傾吓計,食吓早餐,坐吓,咁由到接學校的時間了,是不是很悠遊呢?
但是要開始搵啲嘢做吓,才不會浪費時間,首要是搵做運動的,我要開始我的減肥大計(話俾多啲人知,等我有壓力,唔可以偷懶,是不是很絶呢?),搵緊伴一齊去做gym囉!

原文章由 vanyau 於 08-1-24 14:46 發表

感覺很free,每朝早他倆上了校車,我就做自己嘢囉.
這個星期我已經陪囝囝返了兩次學,返到學校又同啲家長義工傾吓計,食吓早餐,坐吓,咁由到接學校的時間了,是不是很悠遊呢?
但是要開始搵啲嘢做吓,才不會浪費時間,首要是搵做運動的 ...

囡囡派咗成績表,成績不錯.
而朱修女還送了一份禮物鼓勵和獎勵她呢!
朱修女真的很有心,多謝她!

醒目開學勳章

嘻嘻! 咁開心呀, 真係恭喜0西你同阿女 ! 你女咁乖, 我都知實掂呀!

我地都派0左成績表喇. 我地無計名次, 只有每科既grade. 阿大小姐成績都唔錯, 比我預期中好, 四科主科2A2B, 其他科全部攞A或者B, 操行都係A, 老師評語都好好, 話佢溫文有禮, 友愛, 好專心.:loveliness:

我同大小姐講, 呢0的就係努力辛苦之後得到既快樂/成果, 依家個腦仔識多0左幾多野! 要繼續努力, 有進步空間.

除0左我自己下0左唔少功夫, 又係0個句, 呢0的亦係寶幼既功勞, 教得小朋友操行/學術都好好, 小一順利過渡.

加油呀!

原文章由 vanyau 於 08-3-4 14:09 發表

囡囡派咗成績表,成績不錯.
而朱修女還送了一份禮物鼓勵和獎勵她呢!
朱修女真的很有心,多謝她!

原文章由 YongXin 於 08-3-5 11:45 發表
嘻嘻! 咁開心呀, 真係恭喜0西你同阿女 ! 你女咁乖, 我都知實掂呀!

我地都派0左成績表喇. 我地無計名次, 只有每科既grade. 阿大小姐成績都唔錯, 比我預期中好, 四科主科2A2B, 其他科全部攞A或者B, 操行都 ...

你講得啱,以我認識的朋友仔,個個都考得非常好,我諗寶幼真的是有功勞的.

醒目開學勳章

近排好有興趣研究香港開埠初期, 天主教來港傳教, 服務貧苦老弱既歷史.

我雖然唔係教徒, 但係有幸受教會既恩惠, 得到好好既教育成材, 想知多0的, 尤其是耶穌寶血女修會同埋沙爾德聖保祿女修會.

原來寶血會修女, 係來自嘉諾撒仁愛女修會架! 簡史可以睇呢度:
http://spb.org.hk/html/htm_04/frame_04.htm

原文章由 YongXin 於 08-4-11 10:55 發表
近排好有興趣研究香港開埠初期, 天主教來港傳教, 服務貧苦老弱既歷史.

我雖然唔係教徒, 但係有幸受教會既恩惠, 得到好好既教育成材, 想知多0的, 尤其是耶穌寶血女修會同埋沙爾德聖保祿女修會.

原來寶血會修女, 係 ...

5月26日,好高興見到你.
你覺得係後台見到啲小朋友在準備表演,有何感想呢?
是不是很忙碌呢?
這是一個很好的體驗!
Thanks a lot!

醒目開學勳章

嘻嘻! 多謝你教我呢個大鄉里就真.

我響屋企對住一個小朋都勞心勞力, 哇! 日日對住幾十個, 個個唔同性格, 個個活潑開朗嘴朝朝, 仲要教咁多野咁有愛心, 真係好佩服所有做教師既.

原文章由 vanyau 於 08-5-28 17:08 發表

5月26日,好高興見到你.
你覺得係後台見到啲小朋友在準備表演,有何感想呢?
是不是很忙碌呢?
這是一個很好的體驗!
Thanks a lot!

原文章由 YongXin 於 08-5-29 18:00 發表
嘻嘻! 多謝你教我呢個大鄉里就真.

我響屋企對住一個小朋都勞心勞力, 哇! 日日對住幾十個, 個個唔同性格, 個個活潑開朗嘴朝朝, 仲要教咁多野咁有愛心, 真係好佩服所有做教師既.

...

聽聞班小朋友又要準備聚餐的表演了,老師和同學又要辛苦了!

醒目開學勳章

vanyau,
你地好返未呀????? 保重身體呀!

原文章由 YongXin 於 08-7-11 09:55 發表
vanyau,
你地好返未呀????? 保重身體呀!

我最近去得最多的地方是,急症室,自己的家庭醫生,和一架中醫車.
多謝你的關心,我會好好保重自己和家人的身體.囝囝的水痘已經好番,但囡囡的皮膚問題,仲未好得晒,只是有好轉.我就希望囡囡可以快啲感染埋水痘就好了.我想在暑假出比開學後出好好多.

vanyau

我想問高班下午興趣班多數星期幾?
原帖由 vanyau 於 08-7-16 10:47 發表

我最近去得最多的地方是,急症室,自己的家庭醫生,和一架中醫車.
多謝你的關心,我會好好保重自己和家人的身體.囝囝的水痘已經好番,但囡囡的皮膚問題,仲未好得晒,只是有好轉.我就希望囡囡可以快啲感染埋水痘就好了.我想在暑假出 ...

原帖由 catmilkw 於 09-8-18 11:52 發表
vanyau

我想問高班下午興趣班多數星期幾?

Sorry, 現在才上網.
我打算幫囝囝報星期二的跳舞.
我對囝囝洗腦洗了很久,才令他應承咋!
因為星期三及五,他已經有東西學緊,我又不想停.
但我又想讓他番全日學試試,好讓我有多半日休息嘛!

唔緊要,我幫囝囝報晒,而家仲搵緊英文班俾佢讀

你幫囝囝擇邊間小學
原帖由 vanyau 於 09-9-2 22:16 發表

Sorry, 現在才上網.
我打算幫囝囝報星期二的跳舞.
我對囝囝洗腦洗了很久,才令他應承咋!
因為星期三及五,他已經有東西學緊,我又不想停.
但我又想讓他番全日學試試,好讓我有多半日休息嘛! ...

原帖由 catmilkw 於 09-9-4 14:40 發表
唔緊要,我幫囝囝報晒,而家仲搵緊英文班俾佢讀

你幫囝囝擇邊間小學

今日剛剛交表--灣仔最熱門那間男校囉.
咁你呢?

我當然俾囝囝讀最近我屋企果間
原帖由 vanyau 於 09-9-25 17:47 發表

今日剛剛交表--灣仔最熱門那間男校囉.
咁你呢?

有沒有考直資/私校呢?
等結果是最慘的.

一間都冇考,都冇諗住讀費時考
原帖由 vanyau 於 09-10-15 19:52 發表
有沒有考直資/私校呢?
等結果是最慘的.

原帖由 catmilkw 於 09-11-11 10:55 發表
一間都冇考,都冇諗住讀費時考

第一輪得唔得?