用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 書包太重中一生應怎樣執書包
樓主: 2childmama
go

書包太重中一生應怎樣執書包 [複製鏈接]

原文章由 樂樂 於 07-9-22 11:23 硐表

乜個老師咁架,要睇情緒,有冇考慮過D 學生呀?

基本上間間都係咁..我都唔例外

我阿女間校冇locker,叫佢問第班借書又話老師會check書,真係重到攞命,最攪笑係開學時校長話你地可以張本書斬件 =.="

我囝囝都有同樣問題,但佢又吾想放d書或薄喺locker,因為係兩人共用,所以日日個書包都成15-20磅架,未計要上PE嗰日,我見到佢揹住個書包就心痛,其實如果只係課本就吾係好重,但係差不多每科都要跟一本note~一個file~同埋嗰科既workbook.咁即係一科裏面有成3-4本野,咁就算得幾科都十幾本野啦,仲有筆袋呀,story book...........有d帶左又吾用,吾帶又驚記名.你哋話死吾死吖.

我個女都係有咁既問題, 個書包成19磅咁重, 雖然學校有locker, 不過又驚啲書留起學校, 唔記得帶返屋企, 但係要做功課或要來溫默書, 冇得交功課就要即日留堂, 壓力真係唔少, 所以她通常都係帶晒返屋企, 每日就係咁背住咁重的書包返學, 睇見都心痛, 她們是在發育階段, 條腰骨唔歪至奇.

原文章由 el1008 於 07-9-14 13:22 硐表

學校locker可以放作業, 如果要做功課先帶返屋企, 另外d書放係學校, 如果當天你想有什麼科目要備課或者溫習先帶返屋企, 通常你睇唔切咁多科, 咁你咪輪住帶. 除此之外, 你跟著書單打一張book list, 邊d書係學校就mar ...

Good suggestion.I will use your method.

應 該 吾 會 日 日 都 要 用 晒 甘 多 本 書 架 窩
我 就 吾 系 好 信 距 日 日 返 來 有 時 間 所 有 課 本 都 睇 下
應 該 系 睇 下 邊 樣 一 定 要 返 屋 企 做 功 課 ﹐ 如 果 個 日 得 一 樣 功 課 或 者 無 就 再 想 下 邊 D 系 需 要 個 一 晚 用 黎 溫 習 既﹐ 甘 樣 最 多 都 系 帶 2,3 本 就 OK。
不 過 anyway,可 吾 可 以 用 個 D 可 以 拖 個 一 種 書 包?

[ 本文章最後由 大豬既老婆 於 07-10-20 06:42 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 arnatt 於 07-9-22 15:43 硐表

最好係香港區/荃灣區啦:loveliness:
如果去同一間影印..要分開幾耐先再影第二次?!
好麻煩

荃灣?我係南豐地下0的鋪一攞本教科書出0黎,就耍手擰頭唔肯影,我講明係自己放屋企自用都唔得.但係我成日係地鐵望落去,咪又係同0的學生影 大細超.

醒目開學勳章

原文章由 arnatt 於 07-9-22 15:43 硐表

最好係香港區/荃灣區啦:loveliness:
如果去同一間影印..要分開幾耐先再影第二次?!
好麻煩

荃灣?我係南豐地下0的鋪一攞本教科書出0黎,就耍手擰頭唔肯影,我講明係自己放屋企自用都唔得.但係我成日係地鐵望落去,咪又係同0的學生影 大細超.

原文章由 LoveCandy 於 07-9-16 18:39 硐表
我打算將部份教科書影印放在家,正本放在學校, 因呀女話多數手抄的notes比教科書重要, 如要用書參考就用家中的copy, 中史科巳實行,暫時ok. 會試行其他科.
註: locker 在課室, 算是方便. ...

印影得確係一個好方法,等我都試下先,多謝晒LoveCandy嘅提供。

我朋友都有向學校反映這個問題,老師提議將本書cut 開用,但我又唔捨得將D新書cut 開。
‹ 上一主題|下一主題