用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 書包太重中一生應怎樣執書包
樓主: 2childmama
go

書包太重中一生應怎樣執書包 [複製鏈接]

我個仔今年讀中二,個書包咩一樣好重, 佢地老師話本本都要帶,唔帶扣分,but帶了又冇用
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原文章由 櫺囹桼 於 07-9-14 21:59 硐表
個個F1仔F1妹都會經歷這個問題...不過讀上一、兩個月就變得好聰明...識得同隔離班借書、善用locker...當堂一身輕哂...放心!

我仔中三,書包都係好重呀,佢地學校校舍細,locker 好少咋,你要有特別理由先可以申請到.

醒目開學勳章

我個仔返咗2個星期學, 哩兩日嗌腰痛, 啲書真係重到~, 唯有叫佢用袋分緊啲書嚟手抽.  locker鎖匙又遲遲都未派.
[img][/img]

原文章由 goat 於 07-9-15 08:38 硐表
咁大件事?乜locker冇上鎖咩? 定係你個寶貝間學校o既policy係兩人share一個locker?
而且, 第一個理由都唔係理由........有心溫書就一定會帶返屋企, 冇心溫o既, 本書係你面前又如何?
...

是每人一個locke,r 當然有上鎖,有心要偷野物鎖都死,但是我寧願冒這個風險,好過日日背著沉重書包。唉....學校唔比總會找一些唔成理由的理由。

原文章由 2childmama 於 07-9-15 09:23 硐表
我以為只是自己的學校有問題,原來很多中一生均遇到。但不明白有些科目老師仍是要求帶齊不是一定用的課本,例如英文科,1本課本加1本workbook, 加1本Gramma, 加1本Listening, 更要加1本厚厚的Note book,已經5本,離譜d 囉。:a ...

老師只想除時教那一樣你地就可攞出黎。書好重?唔係我咩關我咩事。

我打算將部份教科書影印放在家,正本放在學校, 因呀女話多數手抄的notes比教科書重要, 如要用書參考就用家中的copy, 中史科巳實行,暫時ok. 會試行其他科.
註: locker 在課室, 算是方便.

對於書包太重,原來教統局有一定的指引,大家可參考
http://www.edb.gov.hk/perc  

因為學校應該盡量用"孖堂"的方法以減低每天的科目數量,而我發現沒有這樣做,因此每天各科幾乎齊全。

醒目開學勳章

我個女又係今年升中一,
見佢個書包又係重到死,
不過,佢學校好奇怪,
唔比學生將d書放locker,
衹准放file or notes,
見到會罰或沒收。

醒目開學勳章

我個女開頭都係咁 好彩呢兩日開始有locker用咋
原文章由 2childmama 於 07-9-14 12:09 硐表
請教各位剛升中一的家長,中一生應怎樣執書包。女兒的學校雖需然有儲物櫃,但應放甚麼書籍才不影響日常的功課或溫習呢?
現時見她日日背著超過20磅的書包,下車後還要行20至25分鐘才到學校。有時巴士又無位坐,體藝堂又要帶小 ...
我所愛既權權要結婚了

你地個個都影印d書放係屋企溫習..
你地係去邊到影印架?!次次都話唔影書既 :tongue:

方法一: 搵多幾間影印店問下, 有d會影印架
方法二: 走法律"la", 每次叫佢影十幾頁, 因為版權條例話, 影印書本的10%係合法, 咁去多幾次就搞掂啦
原文章由 arnatt 於 07-9-17 19:22 硐表
你地個個都影印d書放係屋企溫習..
你地係去邊到影印架?!次次都話唔影書既 :tongue:

醒目開學勳章

各位中一生家長:
"义"開話題,想問吓你地小朋友而家啲功課做到幾點?因我囡放學返黎,除咗食飯時間連小休(7:30-8:30),都要做到成十二點幾,6:30起床.第日考試都唔知點.睇佢咁好心痛.

原文章由 蝦碌媽咪 於 07-9-19 13:30 硐表
各位中一生家長:
"义"開話題,想問吓你地小朋友而家啲功課做到幾點?因我囡放學返黎,除咗食飯時間連小休(7:30-8:30),都要做到成十二點幾,6:30起床.第日考試都唔知點.睇佢咁好心痛. ...

咁快就咁多功課做 ,請問你女兒讀邊間中學呀

我個仔話條腰骨早兩日開始好痛, 唯有今日叫爸爸陪佢返學幫佢揹書包.

我個女好在學校所有form都有locker
所以會將部份書放係學校
但今年個eng老師就怪d
話看那天的情緒來快定教哪本
所以叫佢地全帶番去
現在只有逢fri帶番屋企for sat補習用

唉…今年佢堅決要買斜揹袋
你話揹到佢咩樣,自作自受

原文章由 goat 於 07-9-17 19:57 硐表
方法一: 搵多幾間影印店問下, 有d會影印架
方法二: 走法律"la", 每次叫佢影十幾頁, 因為版權條例話, 影印書本的10%係合法, 咁去多幾次就搞掂啦

唉..我搵過好多間都唔得..仲要串返我轉頭:tongue:
影十幾頁??! 可唔可以講詳細d?!
一次影本書既10%..去多幾次係指同一間定點

原文章由 LoveCandy 於 07-9-16 18:39 硐表
我打算將部份教科書影印放在家,正本放在學校, 因呀女話多數手抄的notes比教科書重要, 如要用書參考就用家中的copy, 中史科巳實行,暫時ok. 會試行其他科.
註: locker 在課室, 算是方便. ...

我個女F.1 一開始我就咁做,的確有用o架.又其是好多女仔有脊柱側灣症(阿囡都有),可能呢排風聲(海關)比較緊,好多都唔咁影呀!

原文章由 pinkiesalbe 於 07-9-21 14:07 硐表
我個女好在學校所有form都有locker
所以會將部份書放係學校
但今年個eng老師就怪d
話看那天的情緒來快定教哪本
所以叫佢地全帶番去
現在只有逢fri帶番屋企for sat補習用

唉…今年佢堅決要買斜揹袋
你話揹到佢咩樣,自 ...

乜個老師咁架,要睇情緒,有冇考慮過D 學生呀?

咁都得?

原文章由 arnatt 於 07-9-22 00:44 硐表
唉..我搵過好多間都唔得..仲要串返我轉頭:tongue:
影十幾頁??! 可唔可以講詳細d?!
一次影本書既10%..去多幾次係指同一間定點

一本書如果有100頁, 咁10%即係100*10%=10頁 (咁影多一兩頁都得掛?)

如果對方肯同你一齊走法律"la", 咁咪去同一間(費事又要搵其他影印店)。otherwise, 唯有"分散投資"
我知道有d影響店會幫你印書(係成本咁印), 係石硤尾架, 專做學生生意。你住邊? 如果近o既, 我pm佢o既地址比你。

原文章由 goat 於 07-9-22 12:22 硐表
咁都得?

一本書如果有100頁, 咁10%即係100*10%=10頁 (咁影多一兩頁都得掛?)

如果對方肯同你一齊走法律"la", 咁咪去同一間(費事又要搵其他影印店)。otherwise, 唯有"分散投資"
我知道有d影響店 ...

最好係香港區/荃灣區啦:loveliness:
如果去同一間影印..要分開幾耐先再影第二次?!
好麻煩
‹ 上一主題|下一主題