用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 順德聯誼總會何日東小學 何日東 升中一 band 1 / 英中 比率 是怎樣
go

何日東 升中一 band 1 / 英中 比率 是怎樣

我是n年前於hyt就讀
現就讀於粱銶琚
雖然我不太清楚實際比率
但係我那年一班有12人升讀lkkc
多得恐怖

壓力我認為不太大

我都係n年前讀何日東o家...
之後搬左屋, 入左當時英中o既屯門天主教...當時只有band 2...到我畢業時, 已升到band 1...
我就覺得唔係太大壓力...
到我升到上大學時, 我都覺得全因為細個個底打得好咋...

原帖由 一仔媽媽 於 07-9-13 13:22 發表
何日東 升中一 band 1 / 英中 比率 是怎樣

何日東, 升中一 band1 /英中比率 是怎樣
是否多數  順德聯誼總會梁銶琚中學、順德聯誼總會譚伯羽中學

是否好大壓力

THANK YOU

...

我知今年上午校 brand 1 生好高.....超過50%以上.....英中生就唔知啦 ...因決定於家長選校及彩數.....但下午校比率就唔知.....因派位是上下午校獨立計的....但牙仔話下午斑比較差d...

醒目開學勳章

請問有無人知道上年何上幾多名都係BAND ONE 呢?今年又如何?

有無人知道下午斑 band1 /英中比率??

好多家長只看升梁銶琚數字,但你哋好要小心考慮兒女的真正能力。另外品格也是要注意的。
我認識一家長女兒今年入讀梁銶琚,發覺班中招積認叻的同學都是來自何日東(上、下午校一樣),而且為數不少。直到大測後才有所改善,因差唔多考最後的50人,大多都是何日東學生。需然仍有何日東學生考前列,但沒有優勢。

why all of 考最後的50人,大多都是何日東學生 ???

醒目開學勳章

原帖由 Naurto 於 11-3-5 12:36 發表
why all of 考最後的50人,大多都是何日東學生 ???

我就不相信了, 覺得有人針對何日東學生.

原帖由 Naurto 於 11-3-5 12:36 發表

其實好易理解
其他小學band1 頭10%才有機會第一階段入梁中,第二階段基本上係同一班人,一般入得都有番咁上下實力,當然也有例外,但為數很少。但聯繫令何小band 1頭50%都有機會入梁中,整體來說實力是較弱。很多有直屬小學的名校,情况也一樣。

回覆 10# angel333 的文章

Seems make sense, and thanks !!

我就知考頭十名的全是何日東小學, 因為我識得有人讀緊, 佢親口說的, 別的小學升上去就冇咁好成績因為何日東教得很好.

我有1個姪仔都派到去梁球琚, 都係讀何日東, 我都同意有1個家長講, 何日東小朋友真係招招積積, 我姪仔100%係港童和沒有禮貌, 哈哈~