用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問根德園英文如何?我個女話老師只講中文 ...
樓主: ellayung
go

請問根德園英文如何?我個女話老師只講中文

KV and St. Cat has no web site.

In fact, I really like KV's teaching.  Who said KV only use Cantonese to teach?  Their assessment paper only Chinese and 常識is in Chinese.  Maths is also in English.  Their English paper also a bit above standard amongst other kinders which I think.

Language should be practice from time to time, parents cannot only depend on the teaching of school and no practice at home at all.

In fact, Chinese is more difficult than English.  Don't you agreed?

原文章由 vincy1015 於 07-9-27 16:34 硐表
我想要根德園及St. Catherine o既網址, 謝謝!!:loveliness:
Trevor Mama

雙子媽媽

我唔覺KV好pushy,  都幾harsh. But佢嚴得呢我見個個小朋友都讀得好開心.

St Catherine's website address:

http://www.stcatherines.edu.hk/home.html

我其實15, 16. 因怕harsh/pushy對咁細的小朋友好似好唔人道咁, d人成日話我咁會摧毀左小朋友的童年.:cry: 但另一方面自己又覺得小朋友如同白紙, 妳比埋佢就受咩, 佢地跟本唔會覺得harsh. anyway, 我同佢報左先.
原文章由 joetsang 於 07-9-27 21:33 硐表
雙子媽媽

我唔覺KV好pushy,  都幾harsh. But佢嚴得呢我見個個小朋友都讀得好開心.

雙子媽媽

話你d人有冇小朋友入過kv 呀, 以訛傳訛的野唔可以信的, 我身邊kv 的家長全都覺得佢地的教學係好的. anyway 子女係你的, 你比d 咩佢係你同你老公決定的, 唔駛理我地同其他人講d 咩.

雙子媽媽,

唔好單單聽人講, 我哋d KV家長話點好都係假, 不如你自己親自去睇吓佢哋返學同放學, 小朋友唔識做戲, 你睇吓佢哋放學時係開心定唔開心咪得囉.

我個囝日日都做完功課等我返嚟CHECK, 佢讀St. Cat d 朋友仔而家K2先開始有功課做, D家長咪開始叫苦連天.  相反, 我哋D已經响K1時train好咗, 而家K2咪冇咁勞氣囉.

K1時得嗰3歲, 佢哋做功課當玩, 久而久之養成習慣, 大咗都冇咁辛苦.  俗語話"勤有功戲無益", 我都係講吓個人感受, 如有開罪St. Cat 家長請多多原諒.
Trevor Mama