用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問根德園英文如何?我個女話老師只講中文 ...
go

請問根德園英文如何?我個女話老師只講中文 [複製鏈接]

我個女k1, 佢話老師只講中文! 請問根德園英文是否唔掂? 根德園家長, 你地有無找人幫小朋友補英文 ?
   0    0    0    0

I can't believe that you know nothing about the KG but sent your daughter to ???

I think that "唔掂" is you, not 根德園

oral 一定不及ST. CAT等英文school , 睇同寫都OK.

Hi jeremyphlam,

好耐冇見 (係BK度), 你又係度窒人喇, 好想知你的仔/女是讀哪間學校的?
Just to say hi!!!!!

Waihinma

原文章由 jeremyphlam 於 07-9-12 23:42 硐表
I can't believe that you know nothing about the KG but sent your daughter to ???

I think that "唔掂" is you, not 根德園

唔好話唔掂, 但你期望好似st. cat/york等一定唔可以, oral就真係要父母/外出補補啦

原文章由 waihinma 於 07-9-14 16:30 硐表
Hi jeremyphlam,

好耐冇見 (係BK度), 你又係度窒人喇, 好想知你的仔/女是讀哪間學校的?
Just to say hi!!!!!

Waihinma

Hi, waihinma

你好! 已經好少上來,都唔太想留言了! 窒人都係希望佢地醒下,樓主呢篇如此出位的文章又唔好彩比我見到,實在不回不快先出手!

小兒資質魯鈍,邊有D人的小朋友咁叻讀KV, SC, etc呀

不過最緊要係我知自己個仔啱邊類形KG,唔會話諗都唔諗自己想要甚麼。貪名牌送咗個細路入去,先走黎問人間KG英文係咪唔掂

KV 英文不及St.Cat.,但中﹑數不錯。相信冇學校十全十美,不妨找補習班或者可以的話自己跟進一吓都OK,不境是幼稚園吧。

原文章由 ellayung 於 07-9-12 23:14 硐表
我個女k1, 佢話老師只講中文! 請問根德園英文是否唔掂? 根德園家長, 你地有無找人幫小朋友補英文 ?

Hi  jeremyphlam,

其實我覺得你窒人都係窒得有道理先回應你, 現今社會上實在有太多隨波逐流的家長, 但最重要的其實是要知道自己的需要, 知道自己的仔女適合邊類形學校.

所以你的仔女是幸福的, 有你這個有智慧及理智的家長. (今次輪到我俾返D掌聲你啦! )

原文章由 jeremyphlam 於 07-9-14 17:05 硐表

Hi, waihinma

你好! 已經好少上來,都唔太想留言了! 窒人都係希望佢地醒下,樓主呢篇如此出位的文章又唔好彩比我見到,實在不回不快先出手!

小兒資質魯鈍,邊有D人的小朋友咁叻讀KV, SC, etc呀

不過最緊要係我知 ...

[ 本文章最後由 waihinma 於 07-9-15 22:34 編輯 ]

其實大家係上bk度傾計問意見o者, 就算有道理, 講得婉轉d會令人睇得開心d既

原文章由 waihinma 於 07-9-15 22:24 硐表
Hi  jeremyphlam,

其實我覺得你窒人都係窒得有道理先回應你, 現今社會上實在有太多隨波逐流的家長, 但最重要的其實是要知道自己的需要, 知道自己的仔女適合邊類形學校.

所以你的仔女是幸福的, 有你這個有智慧及理 ...

原文章由 ellayung 於 07-9-12 23:14 硐表

ellayung,

如果你女兒將升讀本地傳統小學,那就不用擔心。若你想女兒讀IS或蔡繼有等學校,英語oral方面真的要補,說到底KV沒有native speaker老師。小女正讀小一,她也是KV舊生,這是本人經驗之談,希望可給你參考。

原文章由 py30486 於 07-9-18 16:39 硐表

ellayung,

如果你女兒將升讀本地傳統小學,那就不用擔心。若你想女兒讀IS或蔡繼有等學校,英語oral方面真的要補,說到底KV沒有native speaker老師。小女正讀小一,她也是KV舊生,這是本人經驗之談,希望可給你參考。 ...

Hi py30486,

可否告知你的女兒讀緊邊間小學?我的女兒正在KV讀K3,現正為搵小一煩惱.

KV

Dear Mum,

Could you introduce which English center is good?  
Is it near KV? thank a lot.

原文章由 TingKiumom 於 07-9-20 09:40 硐表

Hi py30486,
可否告知你的女兒讀緊邊間小學?我的女兒正在KV讀K3,現正為搵小一煩惱.

原文章由 TingKiumom 於 07-9-20 09:40 硐表

Hi py30486,

She's now studying in Heep Yunn Primary School.  She was accepted by GH.  It had been a struggle before choice made.  Hoped that good luck to your daughter.

Absolutely agreed with PY30486. Kentville is good but the English is very weak. So, I trained my son's English started from K1.

原文章由 py30486 於 07-9-18 16:39 硐表

ellayung,

如果你女兒將升讀本地傳統小學,那就不用擔心。若你想女兒讀IS或蔡繼有等學校,英語oral方面真的要補,說到底KV沒有native speaker老師。小女正讀小一,她也是KV舊生,這是本人經驗之談,希望可給你參考。 ...

I like KV way of teaching English. It provides very good foundation for students. I believe that usage of English and standard pronunciation are important, and these are learnt at KV. About oral English, it's not that difficult to catch up. You may speak English to your children or enroll her to some English-speaking classes or watch Pearl or watch English cartoon channels, etc.
You know, it's more difficult for us to teach children Chinese than English.
Moreover, it's very thoughtful for the teachers to speak Cantonese to students only. Well, it's only kindergarten schooling. It's better to use the students' mother tongue to communicate with them. This is KV way of teaching its pupils. If you want more, you should go to other kindergartens which have NET and international classes.

其實現在有很多名校幼稚園都用廣東話上堂,例如:協恩、St. Paul、培正、宣道、聖羅撒....等等等等,不止根德園!

但想入讀以上所列的學校人數,卻是數以千計,為的是爭數十至數百的學位。可想而知!

唔需要咁擔心, 英文固然重要, 中文同樣重要. 我當初都有為咗英文呢個問題而苦惱. 但我個蝦子餅話, 做人最緊要係品行, 佢問我要一個識講英文嘅衰仔, 定要唔係好叻英文嘅好仔. 其次學好英文好易, 因為坊間有很多地方有得學,但學好中文就好難. 況且KV是一間公認的好學校, 何需多慮呢! 外子愚見, 希望啱聽!

laiws,

絕對同意, 我之前選KV 唔選ST.CAT 都係呢個原因,  KV 的教學方式太好,  我覺得亞仔入到KV的簡直係佢的榮幸.

真係, 咁KV會唔會好pushy? 我怕佢地太harsh.:cry:
原文章由 joetsang 於 07-9-27 14:16 硐表
laiws,

絕對同意, 我之前選KV 唔選ST.CAT 都係呢個原因,  KV 的教學方式太好,  我覺得亞仔入到KV的簡直係佢的榮幸.
‹ 上一主題|下一主題