用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 choose中學一問
go

choose中學一問

我個仔今年6年級 ,係官校讀.
第一次呈分試成績 ok , 中,英,數,常四科 拎A
佢運動唔差 ,係校隊
佢自己想入o的成績與運動並重的中學
但我自己覺得 kowloon city 的學校唔多重視體育 ( except La Salle) , 我想問有咩學校 o岩佢 ? (唔一定係 kolwoon city )

[ 本文章最後由 nataliewing 於 07-9-12 22:25 編輯 ]

原文章由 nataliewing 於 07-9-12 22:24 硐表
佢運動唔差 ,係校隊
但我自己覺得 kowloon city 的學校唔多重視體育 ( except La Salle) , 我想問有咩 ...

1) 旅港開平
2) 長沙灣天主教

原文章由 nataliewing 於 07-9-12 22:24 硐表
佢運動唔差 ,係校隊
但我自己覺得 kowloon city 的學校唔多重視體育 ( except La Salle) , 我想問有咩 ...

DBS(旺角) ,  英華(深水埗), St. Joseph (中西區)是成績與運動並重的中學。

請問 St. Joseph 是否比較難入呢?
中西區仲有邊間好選擇呢?

原文章由 ilovenunu 於 07-9-13 20:01 硐表

DBS(旺角) ,  英華(深水埗), St. Joseph (中西區)是成績與運動並重的中學。
HIMAMA

nataliewing,
我個仔情況差不多,
依家我成日比較 DBS, LA Salle 等爭崩頭學校
與華英、旅港開平等溫和一些的學校。
因為我好擔心"成績與運動並重"指的是學校,不是我個仔。
即學校有一班成績勁叻的人,以及一班運動勁叻的人,
而我個仔係就算係成績叻+運動叻,但又不是最叻嗰幾個。  (成績band 1中至頭、多個校隊皆屬中堅非主角也。)
DBS, LA Salle 非常吸引,但怕上到之後,
成績又不夠成績勁叻嗰班,運動又不夠運動勁叻嗰班,
兩頭唔到岸,mug 見識都冇份,咁就嘥咗個仔
如果有一間比個仔可以繼續成績與運動並駕發展就最好啦。

原文章由 DUMMA 於 07-9-14 14:43 硐表
nataliewing,
我個仔情況差不多,
依家我成日比較 DBS, LA Salle 等爭崩頭學校
與華英、旅港開平等溫和一些的學校。
因為我好擔心"成績與運動並重"指的是學校,不是我個仔。
即學校有一班成績勁叻的人,以及一班運動勁叻的 ...

去年, 囡囡的老師說 迦密中學(九龍城區) 的成績與運動也不錯, 你可以考慮一下。

有人同我講開平今年原校中六收成20分or above ,迦密文科14分都入唔番原校.

我想問如果個老師話個仔屬 band 1學生 ,30個志願頭20個都填英中 ,會唔會太博 ????

原文章由 nataliewing 於 07-9-14 22:18 硐表
有人同我講開平今年原校中六收成20分or above ,迦密文科14分都入唔番原校.

我想問如果個老師話個仔屬 band 1學生 ,30個志願頭20個都填英中 ,會唔會太博 ???? ...

其實看你填甚麼英中,
不過都覺得太博了,
我認識一個屋村小學學生,年年成績是全級頭3以內,
[不過是狂讀書那種,沒有入甚麼校隊等等]
所以選校時頭20個全選頂級英中。
結果派去"協同"(聽到都好震驚 )
還好叩門成功, 入了直資英中。
但驚一餐 + 貴學費真的不值得。

填志願時,就算band 1學生,
頭20個裡面始終要放一些不太熱門的英中,
[頂級中中的競爭隨時比不太熱門的英中厲害]
以及一些校風不錯的中中作救生艇,
派位出意外都不會派去一些"令人震驚"的學校,
叩門失敗,都不會太傷心

大抽獎時千其唔好頭幾位都揀哂英中呀,一唔中就會跌到落好後,甚至派間唔知係乜既學校比你,幾大都要拿番間BAND 1中中做保險。

[ 本文章最後由 judywan 於 07-9-15 12:13 編輯 ]

就算係band 1頭都唔好前10間擺晒 band 1中學,因為入左band 1組別既學生,就無分頭同尾,只靠隨機number安排,一個唔好彩,派左唔知去邊,又叩唔到門就好煩喇.
如果體育叻同時又係band 1,可考體藝中學,有好多機會俾體育有潛質既學生發展.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]