用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 圓玄小學開始收報名表
樓主: eeefff0307
go

圓玄小學開始收報名表 [複製鏈接]

In 咗喇, 你哋呢?
問我個仔先生問咩佢話唔記得, 激死!!
eeeffff eeefff eeefff :roll: :roll: :roll:

我個寶貝都 in 咗啦, 5個小朋友一組, 佢話要畫畫, 舉手答英文及普通話問題, 問題都容易, 寫自己的名, 但他說課室有很多玩具他很想玩所以沒有舉手答.真係激死!

原文章由 eeefff0307 於 07-10-16 12:30 硐表
In 咗喇, 你哋呢?
問我個仔先生問咩佢話唔記得, 激死!!

原文章由 funnyboy 於 07-10-16 16:27 硐表
我個寶貝都 in 咗啦, 5個小朋友一組, 佢話要畫畫, 舉手答英文及普通話問題, 問題都容易, 寫自己的名, 但他說課室有很多玩具他很想玩所以沒有舉手答.真係激死!

...

ha ha 你 in 幾點呀? 我個仔都話要寫自己個名, 不過無畫畫, 又無講話要舉手答問題喎!!
eeeffff eeefff eeefff :roll: :roll: :roll:

原文章由 eeefff0307 於 07-10-17 19:07 硐表

ha ha 你 in 幾點呀? 我個仔都話要寫自己個名, 不過無畫畫, 又無講話要舉手答問題喎!!

我囡囡都在13日下午3時in了,她說給了一張畫paper, 叫她們寫中英文名,then畫自己,(她說她畫了一個princess,笑死),then一外3老師給她看picture叫她試下講,最後普通話老師問她叫什麼名及幾歲,不過無話要舉手答問題,我都希望收,否則要等派位

in 2:00 pm, 他說是5個小朋友一齊問, 好似有幾條問題個個都無答喎.

原文章由 eeefff0307 於 07-10-17 19:07 硐表

我個仔同我講返面試情況 :
寫自己個名  (他中英寫哂)
跟住有問問題  識答時 佢會舉手答.....
但有些佢唔識答...

點到好啦.. 交給上天給我們安排
考唔到唔代表 佢唔叻 唔醒
做家長不要給太大壓力給他/她們
始終是一個5歲小朋友
當是給一次他/她們人生的經驗

我好奇想知今年有幾多人報呀, 舊年有4佰幾.

我個仔見個日  應該有 150人見

想知學校係12/11(mon)出信比家長, 定係去學校睇result???

原文章由 manisaac 於 07-10-18 12:48 硐表
我個仔見個日  應該有 150人見
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

學校已出信比家長, 現在是時候選擇讀李宗德家定圓玄了, 可否比D意見呀? 謝!

原文章由 d2343130 於 07-11-8 11:28 硐表
想知學校係12/11(mon)出信比家長, 定係去學校睇result???

sorry, deleted

原文章由 funnyboy 於 07-11-12 13:59 硐表
學校已出信比家長, 現在是時候選擇讀李宗德家定圓玄了, 可否比D意見呀? 謝!

[ 本文章最後由 byychan 於 07-11-12 14:44 編輯 ]

不如諗下程度係咪適合同埋校政係咪混亂? 我擔心過圓玄點處理不同程度小朋友, bk又有人話老師俾功課答案, 因程度問題...

原文章由 funnyboy 於 07-11-12 13:59 硐表

我女女圓玄都取錄左啦
我都係到諗緊你講的問題....

byychan

死啦! 我唔知有呢回事喎, 請問在哪個topic 呀,好在有你提醒咋

謝謝!

原文章由 byychan 於 07-11-12 14:40 硐表
不如諗下程度係咪適合同埋校政係咪混亂? 我擔心過圓玄點處理不同程度小朋友, bk又有人話老師俾功課答案, 因程度問題...

醒目開學勳章

我決定放棄了,因為...沒有信心.
應該說在我交表格之後,我就決定只會去面試(當給囡囡一個經驗),取錄與否,都不會讀的.
**這只是我個人決定,不要受我影響呀!**

我去過talk就無報, 因我一心想津校, 我只係想了解下間校, 睇下我六月會否去叩門, 但我都有d擔心, 以前未轉直資前面臨殺校, 而家又係同一個校長... 加上睇到個talk, 無咩吸引, 佢話英文深, 我又唔覺得好深, 只知佢想說服人唔覺得深去報讀 (2文3語有d津小都有, 如學生程度參差, 我不如讀番津小), 而家佢地家長在bk好多野表達:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1152705&extra=page%3D1&page=3

當年李宗德新時都係有人話亂, 而家可能好d, 好多朋友都讀, 但在我來說, 坐車去返學不如坐出九龍. 係我個人意願.

原文章由 yuyumon 於 07-11-12 16:39 硐表
我決定放棄了,因為...沒有信心.
應該說在我交表格之後,我就決定只會去面試(當給囡囡一個經驗),取錄與否,都不會讀的.
**這只是我個人決定,不要受我影響呀!** ...

醒目開學勳章

但若果你冇報名又唔係on waiting list,去叩門應該冇機會.
個talk我有聽到,我都唔覺得英文程度深,據我去過其他小一簡介會,大家都是差不多...
但我絕不是因為程度深淺問題而放棄報讀的.

原文章由 byychan 於 07-11-12 16:46 硐表
我去過talk就無報, 因我一心想津校, 我只係想了解下間校, 睇下我六月會否去叩門, 但我都有d擔心, 以前未轉直資前面臨殺校, 而家又係同一個校長... 加上睇到個talk, 無咩吸引, 佢話英文深, 我又唔覺得好深, 只知佢想 ...

Any comment on yuen yuen?

原文章由 yuyumon 於 07-11-12 19:11 硐表
但若果你冇報名又唔係on waiting list,去叩門應該冇機會.
個talk我有聽到,我都唔覺得英文程度深,據我去過其他小一簡介會,大家都是差不多...
但我絕不是因為程度深淺問題而放棄報讀的.

...

原文章由 fuluk 於 07-11-14 11:35 硐表
Any comment on yuen yuen?

呢間學校真係咁差, 點解會咁架!!
學校已經收咗我個仔, 令我卻步!!
住我同層的小朋友係今年小一生, 他的comment 也不錯.
我應該唔會放棄!!

不是差, 最重要係適合自己小朋友, 間間學校都有人話好同唔好.

原文章由 eeefff0307 於 07-11-15 12:47 硐表

呢間學校真係咁差, 點解會咁架!!
學校已經收咗我個仔, 令我卻步!!
住我同層的小朋友係今年小一生, 他的comment 也不錯.
我應該唔會放棄!!
‹ 上一主題|下一主題