用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於apply DBSPD, please help!
go

關於apply DBSPD, please help! [複製鏈接]

請問portfolio是否限5張紙? 可以雙面嗎?
   0    0    0    0

原文章由 jjd 於 07-9-12 13:08 硐表
請問portfolio是否限5張紙? 可以雙面嗎?
恕我講句,如果我話可以,你信唔信呢?你點知我堅定流呢?點解唔打電話去學校問呢?不過舊年都得,今年唔會唔得掛。

醒目開學勳章

無限制嫁, 我去年信佢簡介會話交黑白5頁得嫁啦,
咁我就就真係交5張黑白去.
但見其他家長彩色/精美/硬皮制作/各式其式應有盡有一樣收.
雖然唔係話咁就一定得, 但心裡就係話自己有點笨啦!
因為一早做左本"精美制作"嫁嘛. 好在我唔係志在必得咋.
所以你地可以做定, 另備5張雙面黑白, 咁佢唔收你先用囉.
重有收表都要排隊等-我由下面等到交表超過一小時嫁,
所以可以就唔好帶小朋友去啦
(當然帶埋佢去就可以比佢習慣下環境都可以)
但未入到交表課室都幾熱, 記住帶備水/扇啦.

祝你地小朋友入到心儀學校, 努力! 神必祝福!

原文章由 Unclejt 於 07-9-12 22:11 硐表
恕我講句,如果我話可以,你信唔信呢?你點知我堅定流呢?點解唔打電話去學校問呢?不過舊年都得,今年唔會唔得掛。

[ 本文章最後由 010 於 07-9-12 23:01 編輯 ]

010,
去年就係去簡介會, 記得<5>issue, 但唔sure<5張紙> or <5頁紙
>,
<5張紙>可以double sided, <5頁紙>就唔得, your suggestion about "另備5張雙面黑白"好好呀, ,
不過我唔會100%黑白, d彩色, 今年反而抽唔到時間, 所以喺呢度問last Saturday簡介會嘅家長,
下有無人啫.

我去聽左第二場,答問環節有個家長問今年有無5頁紙
的限制,但校長回答時只表示個profile不太重要,不用
特意找人寫推薦書或不用找製作公司製作等等,沒有明
確答覆是否仍有頁數限制。唔知第一場又有無提及呢?
去過的家長請幫手答一答。

No one asked about the portfolio in the 1st talk.
also mentioning not too much paid recommendation letters

原文章由 skam 於 07-9-13 09:02 硐表
我去聽左第二場,答問環節有個家長問今年有無5頁紙
的限制,但校長回答時只表示個profile不太重要,不用
特意找人寫推薦書或不用找製作公司製作等等,沒有明
確答覆是否仍有頁數限制。唔知第一場又有無提及呢?
去過的家 ...

chrwan & skam,
, 其實都覺得portfolio不太重要, portfolio都係自己, , 推薦書甚至cert, 不過就少少photos, 所以個portfolio total 8 pages, 如果double sided OK, 我就攪, 如果唔得我要減去部分相片, 清楚都係費事白做, DGSstrict, 5 pages5 pages, 都唔.

簡介會時MR. CHANG都無正面答, 不過, 我唔會理佢, 我除了學校要的SUPPORTING DOCUMENTS(SCHOOL REPORTS, CERTIFICATES, AWARD)之外, 我只係有5PAGES 額外嘢.....

COLOUR又好, 黑白又好.....甘多人報...學校都唔知睇唔睇...

自己做好本份就算...

真係慘, 要排成個鐘先交到表....好似婆婆排隊攞平安米....
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

醒目開學勳章

stjoboldboy
呢樣我都信-大多數case會係咁,
但我也相信有dcase係因為背景家底呢!
至於份porfilio....

雖然校長口口聲聲話份 portfolio 唔重要,
但我地呢d平凡人眼見到身旁家長個份portfolio靚到
自己個心就會諗...會唔會因為咁累仔仔少左個機會呢...
所以盡力啦,但求問心無愧便好了!

提下你地,我聽過有個case係小朋友畫畫好出色,
家長帶埋小朋友作品去面試,結果係....收左.
當然都相信佢臨場表現係好!
雖然唔可以求證到真定假,但比你地參考一下啦!

d2343130
係呢d就香港既特色,心甘命底咁為左個一線希望.
但d婆婆幸福d喎;O,佢地排完有米拎走,我地要比幾十蚊
之後再帶個小朋友來等多次嫁
其實我當年都掙扎左一段時間先勸服自己去排隊嫁.
但都已過去咯  
在此再次祝大家順順利利!

[ 本文章最後由 010 於 07-9-13 23:03 編輯 ]

hi,我都係想比小朋友多個機會, 當然係未有機就係好...到時先算啦......
profile我整好好耐啦.....間間都係甘上下料....唔會因為佢係dbspd而特級的....
盡人事就算.....
i do the best, god do the rest!!

原文章由 010 於 07-9-13 15:26 硐表
stjoboldboy
呢樣我都信-大多數case會係咁,
但我也相信有dcase係因為背景家底呢!
至於份porfilio....

雖然校長口口聲聲話份 portfolio 唔重要,
但我地呢d平凡人眼見到身旁家長個份portfolio靚到
自己個心就會諗...會唔會因 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空
‹ 上一主題|下一主題