用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基恩小學 有冇高年班家長傾吓呀
go

有冇高年班家長傾吓呀 [複製鏈接]

有冇高年班家長傾吓呀!

小兒 P.5
   0    0    0    0
HIMAMA

Hi, I am so glad to receive a response in this topic.
Are your student(s) is studying P.5?

原文章由 matchboxedu 於 07-10-9 23:55 硐表
Hi, 雖然我並非父母, 但我的學生也是基恩高年班的, 歡迎傾下.
HIMAMA

Himama,

你個仔仲有無學游水?

下學期你個仔就要考呈分試, 第一次好重要架, 我大女P.6剛考完第二次, 真係好緊張, 老師話D學生成績好似坐過山車, 有D跌得好低, 有D升得好高.

加菲貓,
呀仔已冇學游水喇,活動只忙於學校的羽毛球和田徑訓練. 星期六童軍

下學期要考呈分試真的好擔心, 放工後都冇時間同佢溫習, 平時d功課.小測.默書都可應付, 但中,英的測驗成績都退步, 不太理想, 中文仲史前未有的差, 得65, 佢自己都唔知點??, maths可保持水準

加菲貓, matchboxedu, 有冇心得指教吓呢?

原文章由 加菲貓 於 07-11-6 16:04 硐表
Himama,

你個仔仲有無學游水?

下學期你個仔就要考呈分試, 第一次好重要架, 我大女P.6剛考完第二次, 真係好緊張, 老師話D學生成績好似坐過山車, 有D跌得好低, 有D升得好高. ...
HIMAMA

我個女派左第一份卷, 因為無睇清楚題目, 做漏D野, 失左好多分, 我都好無奈,  佢考完個時話比我聽個科好淺, 做完重大把時間對過, 我當時都話寧願出深D, 太淺你會大意, 點知講中左.

依一兩年中文科都較深, 英文listening我個女可以有100分, 但中文聆聽就最多80幾, 今次仲深, 老師話好多人都考得好差, 我個女話考個時都話好似冇溫過書, 考完都唔知自己答左咩. 第一日考完就已經冇晒鬥智. 閱讀理解較深, 答案唔係可以係課文內容裏面直接搵到.

重組句子,標點符號個女較弱, 所以平日有時間就會比D練習去做, 閱讀理解好少比佢做, 因為佢成日睇課外書, 將近考試就溫下課本D詞語, 作句. 英文平日就做多D tense, preposition, 到考試就串熟課本D生字. 數學就做計多D, 尤其是應用題. 其實唔同人有唔同架方法, 最更要對佢work唔work.

'求學不是求分數' 低班時拿高分唔難, 高班拿低分又未必係差, 只因為深左, 上次我都以為個女好低分, 點知派成績時, 比左我個驚喜. 大家繼續努力, 或者到時你個仔拿到獎項, 唔晒等呈分試, 已經有名校主動找你, 叫你唔需要搵其他學校, 佢地收左你, 上年有個同學就係咁.

原文章由 HIMAMA 於 07-11-8 22:14 硐表
加菲貓,
呀仔已冇學游水喇,活動只忙於學校的羽毛球和田徑訓練. 星期六童軍

下學期要考呈分試真的好擔心, 放工後都冇時間同佢溫習, 平時d功課.小測.默書都可應付, 但中,英的測驗成績都退步, 不太理想, 中文仲史前 ...

原文章由 加菲貓 於 07-11-9 11:30 硐表
'求學不是求分數' 低班時拿高分唔難, 高班拿低分又未必係差, 只因為深左, 上次我都以為個女好低分, 點知派成績時, 比左我個驚喜. 大家繼續努力, 或者到時你個仔拿到獎項, 唔晒等呈分試, 已經有名校主動找你, 叫你唔需要搵其他學校, 佢地收左你, 上年有個同學就係咁

加菲貓,
我都同意'求學不是求分數', 而且真係深左,  但仍有同學得高分數, 如果唔自己加倍努力, 就算唔退步都好易被人追過, 你都知道升中派位名次是好重要的, 是嗎?
...................................................................................................................................................除左學校派出的田徑比賽, 我而家都比佢參加多d數學比賽, 老師比佢的報名表都一定報, 僥倖好成績的話,到時都有多d彈藥.

上年有個同學有名校主動找的是否打ping pong的呢?
HIMAMA

HIMAMA, 加菲貓,

我好少入黎呢度,見到你地為仔女煩惱,都諗定幾年後自己都一樣!
好佩服你地可以做到求學不是求分數!當然壓力都唔小,不過你地既仔女已經好幸運!
原文章由 HIMAMA 於 07-11-18 23:51 發表

加菲貓,
我都同意'求學不是求分數', 而且真係深左,  但仍有同學得高分數, 如果唔自己加倍努力, 就算唔退步都好易被人追過, 你都知道升中派位名次是好重要的, 是嗎?
........................................... ...

加菲貓,

恕我唐突, 請問你可否借出你囡囡 p.5 and p.6 past test papers 作參考呢? 你覆我好嗎?

Thank you so much.
HIMAMA

P5下學期test paper, 我scan好就email比你, 但P6未派返黎. 我通常都唔keep past paper, 因為細女先小二, 到佢小六都好多野會唔同, 有朋友攞過, 但唔同學校範圍都唔同, 最後發覺都係用唔著, 所以一個學期完左, 我就唔keep, 好彩P5 past paper仲係到, 因為未有時間整理.

原文章由 HIMAMA 於 08-2-20 23:51 發表
加菲貓,

恕我唐突, 請問你可否借出你囡囡 p.5 and p.6 past test papers 作參考呢? 你覆我好嗎?

Thank you so much.

回覆 #8 HIMAMA 的文章

我整左softcopy, 你比個email我send比你.

Could you send me  a copy for reference also.
Thank you for your kind assistance.
My email is [email protected]

原文章由 加菲貓 於 08-2-26 17:30 發表
我整左softcopy, 你比個email我send比你.

各位基恩家長:
我剛開完會,校長說復活節功課會於明天(or最遲下星期一)登於學校website,如果家中沒電腦的話,可以直接去學校取影印本.
而且測驗日期是April 10, 11 & 14,範圍可能有改,請留意website.

[ 本文章最後由 HinMa 於 08-3-15 16:23 編輯 ]

Thank you HimMa.
I think the test should be on 10, 11 & 14 April.

原文章由 HinMa 於 08-3-14 22:55 發表
各位基恩家長:
我剛開完會,校長說復活節功課會於明天(or最遲下星期一)登於學校website,如果家中沒電腦的話,可以直接去學校取影印本.
而且測驗日期是April 10, 11 & 13,範圍可能有改,請留意website. ...
HIMAMA

HIMAMA,
Yes, you are right.  Thank you.
‹ 上一主題|下一主題