用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 囝囝額頭受傷好心痛
go

囝囝額頭受傷好心痛 [複製鏈接]

本身我囝囝比較膽小ops:" /> 有小朋友打佢或搶佢d野既時候佢都唔識出聲反抗ops:" /> 所以佢返學後我都好擔心佢比人蝦ops:" /> 我都有有同老師講佢既情況:-| 不過兩個老師照顧16個學生睇得邊個呀:-|顧得d喊既小朋友都未必兼顧得掂其它啦:cry:  今日個咀同額頭都有細細個傷口,問佢點整親佢又問非所答 唉!真係擔心死我啦!佢返學呢幾日我都左擔心右擔心ops:" /> 又驚佢喊,又驚佢比人蝦,希望主保守我唔好再咁憂心

[ 本文章最後由 grace2004 於 07-9-7 18:56 編輯 ]
   0    0    0    0

o岩o岩終於問清楚囝囝 原來額頭個傷口係小朋友o羅玩具拋佢
問囝囝老師知唔知,囝囝話知呀!老師重呵返佢ops:" /> 但老師放學又冇同我講,我諗住星期一再同老師傾下,各位媽咪你地話點同老師講又唔會攪到大家唔開心呢!麻煩教下我啦

[ 本文章最後由 grace2004 於 07-9-7 19:09 編輯 ]

首要處理好傷口,最好戴佢去藥房或醫生處問問意見搽d乜先(不過相信你已替他處理好傷口了)

學校係一個小社會,你放心俾小朋友他們自己適應群體的生活,老師會適當處理的,你班房的師生比例算好好喇!
我們在家亦須重點培養他們品行德育,希望未來社會上只有好人.

原文章由 OO記 於 07-9-8 10:54 硐表
首要處理好傷口,最好戴佢去藥房或醫生處問問意見搽d乜先(不過相信你已替他處理好傷口了)

學校係一個小社會,你放心俾小朋友他們自己適應群體的生活,老師會適當處理的,你班房的師生比例算好好喇!
我們在家亦須重點培 ...

oo記多謝你既意見 今朝我打去同老師傾過,老師都解釋比我聽小朋友好多都有咁既情況,要等佢慢慢黎適應和識得點樣從中學習點保護自已,但我真係好肉痛呀 咁係咪話等佢比小朋友蝦多幾次先知道點保護自已呀

grace2004,

其實真係要佢試過俾人蝦, 佢先會識得保護自己的. 我囝囝試過一次在玩緊玩具時, 有一個小朋友衝埋黎搶佢野, 當時佢呆咗, 但自始以後, 當佢玩緊時, 有小朋友想迫埋黎佢就識得搵佢身體擋住, 睇住佢咁, 都幾好笑的。

原文章由 iylss 於 07-9-10 10:42 硐表
grace2004,

其實真係要佢試過俾人蝦, 佢先會識得保護自己的. 我囝囝試過一次在玩緊玩具時, 有一個小朋友衝埋黎搶佢野, 當時佢呆咗, 但自始以後, 當佢玩緊時, 有小朋友想迫埋黎佢就識得搵佢身體擋住, 睇住佢咁, 都幾 ...

iylss,

你個小朋友都幾叻 蝕底一次就知點做 希望我囝囝快d識啦
‹ 上一主題|下一主題