用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 觀塘浸信會幼稚園 各位觀塘浸信會幼稚園 校友, 新生, 舊生入來啦! ...
go

各位觀塘浸信會幼稚園 校友, 新生, 舊生入來啦!

我仔仔今年讀K1, 大家一齊分享下
太少人講這間學校啦....

來SUPPORT啦

原文章由 幪面超人 於 07-9-6 17:13 硐表

我仔仔今年讀K1, 大家一齊分享下
太少人講這間學校啦....

來SUPPORT啦
妳好,妳囝囝讀得開心嗎?

原文章由 wilsonbb 於 07-9-13 16:21 硐表
妳好,妳囝囝讀得開心嗎?

我係全職媽咪,妳呢?

我女女今年讀K3(全日班),老師及校長都很好人,而且在觀塘區已經是比較好的幼稚園,但你要留意K3是沒有上午班的,因此你如果介意讀下午班,最好K2時轉讀全日班,因為到升K3時才轉全日班會很難。

原文章由 yee828 於 07-9-14 17:19 硐表
我女女今年讀K3(全日班),老師及校長都很好人,而且在觀塘區已經是比較好的幼稚園,但你要留意K3是沒有上午班的,因此你如果介意讀下午班,最好K2時轉讀全日班,因為到升K3時才轉全日班會很難。 ...

hi yee828 多謝妳!好似下學期會有問卷調查,到時要抽籤,抽唔到就煩,我唔想囝囝返下午班.妳是否做全職媽咪,我係呀!妳住邊區?

原文章由 wilsonbb 於 07-9-15 13:34 硐表

hi yee828 多謝妳!好似下學期會有問卷調查,到時要抽籤,抽唔到就煩,我唔想囝囝返下午班.妳是否做全職媽咪,我係呀!妳住邊區?

我都是住觀塘區的,而且都是全職媽咪,下個月便生第二胎了,因此很希望大女兒今年轉全日班。其實K3想轉全日班真的很難,因為很多K2的學生都會申請轉全日班,以我所知每班都不超過5個學生可以轉全日班,我當時真的擔心了很久。

hi yee828
先恭喜妳,囡囡好怏有弟弟or妹妹同佢玩,我問咗校長,叫我11月份先寫信給老師,要求留位.妳住觀塘那區?我住翠屏買咗!我大女14years,同囝囝相差10years
原文章由 yee828 於 07-9-18 12:43 硐表

我都是住觀塘區的,而且都是全職媽咪,下個月便生第二胎了,因此很希望大女兒今年轉全日班。其實K3想轉全日班真的很難,因為很多K2的學生都會申請轉全日班,以我所知每班都不超過5個學生可以轉全日班,我當時真的擔心了很久。 ...

終於有人回應啦, 好開心

我仔仔今年讀K1,
姪仔就讀K2

我住寶恩嫁
仔仔開學到現在都算OK
有時痴左條線, 突然話掛住99同我
就喊一陣, 跟住又無野

wilsonbb, yee828
你地都係全職媽咪呀, 同埋讀k3呀
選了小學未呀? 選邊間呀?

[ 本文章最後由 幪面超人 於 07-9-21 14:25 編輯 ]

wilsonbb, 幪面超人, yee828

Hello 大家好, wilsonbb 好耐無見.

我囝囝同wilsonbb囝一班, 嗰日20/10返過學校同校長講升k3讀全日這個問題.  黃校長都係話寫信啦.  佢同我的對答好似話如果多學生要求, 就會出年開多一班k3全日班, 總共兩班.  我其實希望佢地會開k3上午就perfect.

因為我個細囝佢出年就讀k1 上午, 希望哥哥可以轉讀全日啦, 如果唔係就煩.  因為讀下午真係好無時間用.

HELLO 大家,很久不見
我已於10月份生了一個8磅多的小兒子了

其實現在K3都已經開了2班全日班的了,我女兒讀B班。但是K3開上午班的機會真的很微很微,因為我聽說K1-K2開了太多上午班,所以在老師不足的情況下,K3才會沒有上午班的。

至於小學方面,我女兒申請了藍田的德田李小強小學,但是派不到,現在只好等一月份的電腦派位。但我聽聞其他同學都要等電腦派位。

各位家長你好,

我囡囡將於今年9月入讀浸信會幼稚園上午班, 我想問下這間學校課外活動多唔多, 同埋D老師好唔好? 我驚K1班太多人.....另外, 我想佢K2開始返全日, 機會大唔大?

超級魚

原文章由 yee828 於 07-12-11 16:11 發表
HELLO 大家,很久不見
我已於10月份生了一個8磅多的小兒子了

其實現在K3都已經開了2班全日班的了,我女兒讀B班。但是K3開上午班的機會真的很微很微,因為我聽說K1-K2開了太多上午班,所以在老師不足的情況下,K3才會沒有上 ...

HI! 我個仔今年9月都會係讀浸幼k1 上午班﹐我知d 老師係好有愛心既..但我想知係浸幼讀出來多數會派去邊d小學呢﹖同埋我係住順利宿舍個邊我想問校車係唔係唔轉入去宿舍﹖
大少奶

原文章由 DhaMgc 於 08-2-29 13:39 發表
HI! 我個仔今年9月都會係讀浸幼k1 上午班﹐我知d 老師係好有愛心既..但我想知係浸幼讀出來多數會派去邊d小學呢﹖同埋我係住順利宿舍個邊我想問校車係唔係唔轉入去宿舍﹖ ...

學校係會比另外一間校巴公司電話你聯絡司機的,因為學校專用的校巴唔會黎宿舍的,放心校巴會轉入宿舍的.

我都想知多數會派去邊d小學呀~~有無人知呢

這間學校的老師好好人的,課外活動都ok的,每年都有2-3次親子活動。有關多不多人的問題,你有心理準備都有成30個小朋友一班的,但都ok的。如你真的決定要入全日班,你K2便要轉了,因為K1只有半日,K2才有全日,所以很多MA MA都會在K2時開始轉全日,因此K3想轉的話便會很難轉的,因為我女兒那年只有10個K2的小朋友可以在K3轉到全日班。

原文章由 超級魚 於 08-2-18 12:45 發表
各位家長你好,

我囡囡將於今年9月入讀浸信會幼稚園上午班, 我想問下這間學校課外活動多唔多, 同埋D老師好唔好? 我驚K1班太多人.....另外, 我想佢K2開始返全日, 機會大唔大?

超級魚

...

你的小朋友多大呀,如果k1時那些課程內容都是很簡單的,上學期時好像沒有工課,因為那時是適應期,下學期才開始有些晝線的工課。現在她K3了,都是每天只有2本工課,每本工課都只是做2頁,而且因為她是全日班,所以功課都是在學校完成,只有星期五才會拿功課回家做,我覺得這所學校的功課已不算多了,因為學校主張活動教學。
其實我之前選校時在觀塘區的心水學校只有基法和浸信會,因為觀塘區某些幼稚園都會收一些外藉的學生,老實說我不太想女兒跟外藉小朋友同一所學校,因為那些小朋友的比較不守秩序,幸好這所學校沒有外藉小朋友,所以女女讀了第三年,我都很滿意

我女女6月才派位,到時幫你八下,知道告訴你

原文章由 潮爆.媽 於 08-3-7 19:52 發表
我都想知多數會派去邊d小學呀~~有無人知呢

醒目開學勳章

各位媽咪,我都打算以後俾囡囡響呢間學校度讀書,依家想知道申請過程,響邊度個時間申請最好,新手媽咪,希望各位媽咪幫手解答下啦,謝謝

原文章由 yee828 於 08-3-15 12:45 發表
你的小朋友多大呀,如果k1時那些課程內容都是很簡單的,上學期時好像沒有工課,因為那時是適應期,下學期才開始有些晝線的工課。現在她K3了,都是每天只有2本工課,每本工課都只是做2頁,而且因為她是全日班,所以功課都是在學校完成 ...

大家好, 我仔仔今宜加10個月大, 我都開始諗緊比佢讀邊間好, 我老公都係擔心仔仔同外籍ga小朋友一齊會曳D.....

hihi~~你囡囡幾大呀,我同囝囝報左今年9月讀k1喇~~我係到左揀右揀搞到今年3月到先申請架,好彩都仲有位
原文章由 天賜晶瑩 於 08-4-25 21:28 發表
各位媽咪,我都打算以後俾囡囡響呢間學校度讀書,依家想知道申請過程,響邊度個時間申請最好,新手媽咪,希望各位媽咪幫手解答下啦,謝謝

我是舊生.......
我果陣o係度讀咗BB班同中班!
後來搬屋去咗讀慕光幼稚園的高班!!