用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保母車好貴
go

保母車好貴

保母車司機等真係星期一返學, 之前星期四晚10點先打比我, 我見成個暑假無司機打電話, 我咪等到最後一個星期一打返學校問囉, 離哂大譜, 同埋啲校車費都幾貴, 由荃灣出發都成900蚊, 真係玩獨市, 迫你貴都無得選, 唔通自己送返學, 我個到就係要轉幾程車先返到學校, 無法, 問單程, 嘩, 又要600蚊, 食人唔吐骨

車費

我仔幼稚園個架保母車(學校推薦)仲離譜,由灣仔屋企去中環幼稚園,坐的士都係17.8蚊, 但佢竟然收800蚊,當我地家長係水魚,我唯有改坐的士,以示抗議!

由藍田到灣仔,要1500元.

藍田去中環會唔會仲"金" 點解會kum貴,我以為$1000以內可以tim

好少車走過海綫,佢地仲唔㩒住嚟搶咩

原文章由 SandyWu 於 07-9-6 15:30 硐表
藍田去中環會唔會仲"金" 點解會kum貴,我以為$1000以內可以tim

原文章由 BillieBug 於 07-9-6 14:26 硐表
我仔幼稚園個架保母車(學校推薦)仲離譜,由灣仔屋企去中環幼稚園,坐的士都係17.8蚊, 但佢竟然收800蚊,當我地家長係水魚,我唯有改坐的士,以示抗議! ...

支持你, 唔好幫襯佢地

原文章由 pmamylee 於 07-9-6 14:41 硐表
由藍田到灣仔,要1500元.

嘩好離譜, 收咁貴, 知我地無其他選擇, 其實我地家長們可唔可以向教局反映等佢地監管吓

王國長老

未算呀,將軍澳出灣仔$1800 呀!

原文章由 berylberyl 於 07-9-6 16:44 硐表

嘩好離譜, 收咁貴, 知我地無其他選擇, 其實我地家長們可唔可以向教局反映等佢地監管吓

berylberyl

請問由荃灣去邊度
有冇校車?
我要選小學
車程及校車都是考慮因素
請指教

原文章由 berylberyl 於 07-9-5 16:44 硐表
保母車司機等真係星期一返學, 之前星期四晚10點先打比我, 我見成個暑假無司機打電話, 我咪等到最後一個星期一打返學校問囉, 離哂大譜, 同埋啲校車費都幾貴, 由荃灣出發都成900蚊, 真係玩獨市, 迫你貴都無得選, 唔通 ...

我荃灣出太子$827,算吾算貴吾貴

原文章由 200012 於 07-9-10 18:03 硐表

如果照大家現在所交車費黎睇就差唔多, 但當然對於正常價, 個個都貴, 仲係貴好多個種

西沙路去馬鞍山要 $850
坐巴士都係3-4個字咋
一程唔使轉車
唉!
兩公婆都要返工....冇計啦

車費

我的細女, 由將軍澳去九龍塘, $900 我都己經覺得很貴,

因上年大女由將軍澳去九龍塘, 都只是$8xx, 不大記得是多少,

原文章由 BillieBug 於 07-9-6 14:26 硐表
我仔幼稚園個架保母車(學校推薦)仲離譜,由灣仔屋企去中環幼稚園,坐的士都係17.8蚊, 但佢竟然收800蚊,當我地家長係水魚,我唯有改坐的士,以示抗議! ...

大車定細車, 有冇 褓母 ga?

原文章由 麟媽媽 於 07-9-6 16:49 硐表
未算呀,將軍澳出灣仔$1800 呀!

醒目開學勳章

路程0甘遠就百百声。

我跑馬地去跑馬地,净车程5分鐘(加埋上上落落,兜来兜去接其他学生,都係10分鐘到),都要成300呀!

以前幼稚园,又係跑馬地去跑馬地,净车程3分鐘,又要250,我仲係座单程。

我0甘樣想,一来我無選擇,二来人地安全送到小朋友来回学校屋企,钱係要比人赚既,如果得个平字但係又唔放心,赞0罗来搅。

我亞女荃灣出九龍塘,同你差唔多。OK啦!最緊要可靠。

原文章由 200012 於 07-9-10 18:03 硐表

我女中環碼頭去堅道要420!:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

Private school bus from HK to Kowloon

Anybody looking for school bus from
HK East to Kowloon side? I want to
form a pool as the one which my child
is taking are not good.  The bus
is old and not very reliable.

Pls pm me if any one is interested.
SW

aiyaa,

我由烏溪沙去馬鞍山都要收$6xx,所以我情願自己帶囝囝返學,搭馬鐵,囝囝都係收$1.8,慳好多。
不過你就唔到返工就真係無辦法。

原文章由 aiyaa 於 07-9-11 16:18 硐表
西沙路去馬鞍山要 $850
坐巴士都係3-4個字咋
一程唔使轉車
唉!
兩公婆都要返工....冇計啦

請問係一個月定係一季?