用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局志豪小學 普通話班=精英班嗎?
go

普通話班=精英班嗎? [複製鏈接]

想請問普通話班是否=精英班?
咁志豪小學是由幾多年級才分精英班?
   0    0    0    0

原文章由 sophyma 於 07-9-3 12:20 硐表
想請問普通話班是否=精英班?
咁志豪小學是由幾多年級才分精英班?

1年級開始,就有2班(1級有5班)係普通話教中文,
入唔入讀普通話班係睇學生成績同埋家長志願.

原文章由 Rain~* 於 07-9-4 17:53 硐表

1年級開始,就有2班(1級有5班)係普通話教中文,
入唔入讀普通話班係睇學生成績同埋家長志願.

我妹妹的女兒全級40幾名, 普通話成績又好, 現升小二, 但入唔到普通話班

醒目開學勳章

我囡囡今年讀 k1班, 我會考慮入讀陳豪小一,想問多唔多功課同師資好唔好, 謝謝......

原文章由 sophyma 於 07-9-4 23:01 硐表

我妹妹的女兒全級40幾名, 普通話成績又好, 現升小二, 但入唔到普通話班

如果係咁...點解唔問返學校點解呢?
因為我記得...好似係由P.1開始係pth班...
就會一直到P.6都係...
冇得中間插入ga...
詳情都係問返學校老師主任la....

原文章由 tracycheung 於 07-10-4 16:07 硐表
我囡囡今年讀 k1班, 我會考慮入讀陳豪小一,想問多唔多功課同師資好唔好, 謝謝......

我覺得ok la...
因為有時淨係maths都有4樣...
但係都係星期五先係咁姐...
平時weekday就5樣咁上下la~
默書2-3星期先一次...
平時都會有評估lor...
我知o既係咁多...
希望幫到你
老師都有heart教o既~
同埋學校有好多唔同o既課外活動,
d學生返學都好開心ga~

功課會唔會係學校做埋先放學架,唔該哂

原文章由 Rain~* 於 07-10-20 09:55 發表
如果係咁...點解唔問返學校點解呢?
因為我記得...好似係由P.1開始係pth班...
就會一直到P.6都係...
冇得中間插入ga...
詳情都係問返學校老師主任la.... ...

有問過老師, 答案係抽籤喎, 我妹唔係好信囉, 現在佢個囡名次已去到全級12-16名, 最近普通話的test取98分.

原帖由 sophyma 於 08-6-11 23:22 發表

有問過老師, 答案係抽籤喎, 我妹唔係好信囉, 現在佢個囡名次已去到全級12-16名, 最近普通話的test取98分.

你考第幾名無關架, 主要係睇下普通話果2班有冇學生退出......有多出位啦你地先可以入....但又要同其他人淨喎......(應該係抽籤既....)

康仔9歲, 恩女3歲

有老師話:「全班考頭10名一定可入讀(普通話班)。」不過唔知真唔真?我囝囝揀左,又入到(普通話班),而佢又係全班考頭10名。」
‹ 上一主題|下一主題