用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS通常幾時派表,喺咪搬去深水埗? ...
go

DGS通常幾時派表,喺咪搬去深水埗? [複製鏈接]

DGS通常幾時派表,幾時有家長會?喺咪搬去深水埗?
   0    0    0    0

原文章由 esprincess 於 07-9-3 11:25 硐表

1) 舊去年11月有家長會, 你或者咁上下時間睇學校網業
2) DGS會係2008年搬去深水埗現時培道書院位置, 舊校舍重建3年,2011年會搬返佐敦

謝謝你!我覺得搬校舍會唔會好混亂呢?深水埗返學放學會好雜,我是不是太多憂慮呢?

原文章由 esprincess 於 07-9-3 11:25 硐表

It will be moved to Sham Shui Po in the next academic year.

原文章由 esprincess 於 07-9-3 18:25 硐表
謝謝你!我覺得搬校舍會唔會好混亂呢?深水埗返學放學會好雜,我是不是太多憂慮呢?

其實nei幾年都有好幾間老學校要重修校舍,所以要搬校舍幾年,好似培道都係因為重修,所以要搬去深水埗, 聖羅撒又好似聽聞要重修,所以要搬.唔方面實有啦,始終唔係自己用開嘅校舍.

深水埗好雜? 我又唔覺播, 我由細到大都係深水埗大, 讀書同做嘢都係深水埗, 我都唔覺有嘢播, 可能我夠惡啩 ,  dgs嘅臨時校舍係以前德貞女校, 所以設施都應該啱女校用,  位置係青山道嘉頓對面,距離流鶯區都遠, 再唔係咪係學校訂飯囉

謝謝el1008資料!

DGS 2008-2009 年度招生出左啦

http://www.dgs.edu.hk/display.php?section=Home&page=DSS_F1_Application&lang=English

DGS

原文章由 yi2 於 07-9-17 13:36 硐表
I waant to know when will they release the result of
admission ?   次序係點?佢收學生先才到大抽獎?佢揀先定第一階段揀先? 其他直資是否差不多時段報?

或者我講吓去年嘅情況比你參考, 去年差唔多同時間招生, 到12月下旬會寄張申請表比你(唔係個個都有), 但有form即係有得見, 1月面試,2月初就有結果.

st paul convent就比較亂, 因為最初係家長會話會係12月出結果, 1次interview, 但最後變成2次interview, 4月先出結果, 至於其他直資都係11月至12月招生, 4月出結果, 因為要等教統局嘅全港排名.

資助學校嘅自行收生階段都係12月尾至1月尾, 面試就間間唔同, 但普遍集中係3月, 結果係7月放榜至知, 大抽獎就係4月尾就派form, 5月頭交form.

請問DGS除了學費每年$38,000外,還了其他什費要交嗎?

原文章由 *dora* 於 07-9-18 10:27 硐表
請問DGS除了學費每年$38,000外,還了其他什費要交嗎?

除了學費係必須要交外,其他都不是, 學校有d課外活動係請出面老師教, 咁咪要自費囉, 但唔係一定要參加
‹ 上一主題|下一主題