用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎?? ...
樓主: 小美人
go

將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎??

shanshanma:
       我揀宣基 , 係因為我覺得佢校風好、老師有愛心,仲要係宣基既教學方式真係好活動式 , 佢地係著重要小朋友多運用腦袋去思考 , 我當初由開始選校比個仔既時候 , 都冇諗過其他既小學

原文章由 ShanShanMa 於 07-9-25 12:32 硐表
各位

我想問下你地點解會揀宣基
點解唔揀田家炳
我正在抉擇中,
可否分享下意見
讓我參考下
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

各位靚媽:
             哈哈~~~ sorry 呀 , 我最近比較忙 , 因我學校既 open
day 有好多野要準備 , 所以尼幾日少左上黍同大家傾計 ^^ , 我啱啱覆左小小既問題 , 有咩唔明都可以再問我架 , 我知既一定會講比大家知架 ^^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

hinhinandy

我想問下你宣基會唔會好淺
難於適應中學教學呢?
此外,英文科方面著重嗎?

仲想問下你知唔知馮晴係咪好深架?

[ 本文章最後由 ShanShanMa 於 07-9-28 07:29 編輯 ]

原文章由 ShanShanMa 於 07-9-25 12:32 硐表
各位

我想問下你地點解會揀宣基
點解唔揀田家炳
我正在抉擇中,
可否分享下意見
讓我參考下

ShanShanMa,
我揀宣基係因為校風好, 著重品格培養

其實選擇學校要先了解小朋友長短處, 我就係覺得阿仔唔係好受谷, 活動教學佢會比較容易學到野, 開學1個月暫時都幾好, 有時問下佢學咗d乜野新野, 佢都會答我

至於程度深淺方面, 我曾經攞過d worksheet, 學校編制的課本俾我同事睇下(佢大仔讀黃永樹, 即將為細女報讀宣基), 佢話都唔係好淺, ok 喎

[ 本文章最後由 大腳板 於 07-9-28 11:21 編輯 ]

原文章由 hoho_mama 於 07-9-26 03:12 硐表
Hi 各位好,

阿仔是 1A 班, 亦有被選入小型網球長期訓練, 他很開心, 因在暑假有參加康文署既小型網球訓練班, 他玩得很開心, 當他知道學校有這活動, 時常說要我記得幫他報名, 現在正合他意, 而且時間也很好. ...

hello hoho_mama,
我個百厭仔同你個仔同班同學喎, hi....
我幫個仔報咗 roller, 訓練下佢d大小肌肉同協調

原文章由 hinhinandy 於 07-9-28 00:15 硐表
我係幼稚園開始已經訓練亞仔自已做功課架喇
妳要慢慢訓練佢自己做功課喇  ^^

hinhinandy,
我o地 k3 時已經 train 佢自己做功課, 雖然做出o黎麻麻地, 但都算 ok, 但一過暑假後打回原形, 又要重新開始

詩班是唱聖詩,好彩我都報左 小型網球我個女就唔肯學 我都唔想佢自暴其短,打擊信心,所以冇報
原文章由 hinhinandy 於 07-9-27 23:52 硐表
紅豆:
        我個仔由一年級開始已經被選入詩班直到現在   , 詩班係唱聖詩 , 仲要代表學校出去參加校際比賽等等

ShanShanMa:
        課程方面我又唔係覺得好淺喎 , 都 ok 架 , 亞仔間補習社都話唔算好淺 , 補習社話要幫宣基 d 學生補習都唔係易事 , 因為宣基係中文、數學都冇課本,全部係由老師自己編制 , 我就覺得 ok 架 ^^
宣基各個科目都好著重架 ^^

原文章由 ShanShanMa 於 07-9-28 07:28 硐表
hinhinandy

我想問下你宣基會唔會好淺
難於適應中學教學呢?
此外,英文科方面著重嗎?

仲想問下你知唔知馮晴係咪好深架?

大腳板:
           哈哈~~~~我個仔都係咁架 , 慢慢黍啦 ^^

原文章由 大腳板 於 07-9-28 11:29 硐表

hinhinandy,
我o地 k3 時已經 train 佢自己做功課, 雖然做出o黎麻麻地, 但都算 ok, 但一過暑假後打回原形, 又要重新開始

哈哈 ~~~ 亞仔都有打過小型網球班 , 都有打左成 2 年 , 仲買左塊拍比佢 , 哈~~~個衰豬係四年班要轉大網就冇再打......

原文章由 紅豆 於 07-9-29 10:26 硐表
詩班是唱聖詩,好彩我都報左 小型網球我個女就唔肯學 我都唔想佢自暴其短,打擊信心,所以冇報   

原文章由 hinhinandy 於 07-9-16 00:56 硐表
哈哈~~~我個仔既升中問題我都覺得好似好煩 , 但又好似唔係好煩咁 , 最煩係將軍澳區內好既中學又唔係好多 , 如果入番宣中就最好啦 ,咁我就唔駛煩囉 , 但如果入唔倒宣中咁我又好擔心喇 ,所以尼兩年要同佢加緊努力 ^^
  ...

Hi Amy,

記得我嗎? 我囝囝讀1A班, 已經一個月了, 他說很開心, 10月6日有小型網球玩, 他更開心.~~~ 以後請多多指教.

原文章由 大腳板 於 07-9-28 11:25 硐表

hello hoho_mama,
我個百厭仔同你個仔同班同學喎, hi....
我幫個仔報咗 roller, 訓練下佢d大小肌肉同協調

Hi 大腳板,

以後功課上有疑問, 可亙相交流研究, 妳的小腳板是第幾組? 我囝囝是第三組的.

哈哈~ 當然記得啦 , 多謝妳的蛋糕 , 我個仔都不知食得幾知味 ^^
點呀 , d 書合用嗎 ?
係呀 , 我眼見宣基 d 小朋友返學係返得好開心架 ^^
唔好咁客氣啦 , 大家交流下 ^^

原文章由 hoho_mama 於 07-10-1 12:29 硐表

Hi Amy,

記得我嗎? 我囝囝讀1A班, 已經一個月了, 他說很開心, 10月6日有小型網球玩, 他更開心.~~~ 以後請多多指教.

請問邊間校服商好d?

原文章由 hinhinandy 於 07-10-2 00:02 硐表
哈哈~ 當然記得啦 , 多謝妳的蛋糕 , 我個仔都不知食得幾知味 ^^
點呀 , d 書合用嗎 ?
係呀 , 我眼見宣基 d 小朋友返學係返得好開心架 ^^
唔好咁客氣啦 , 大家交流下 ^^

...

原文章由 杰杰媽媽 於 07-9-18 23:21 硐表
東華俾我既feeling係只有讀書讀書..............再讀書.
你完全想像唔到一間學校大部份運動既課外活動得P.4以上先參加得.好似低年班唔使做運動咁.仲有個個校隊都要參加佢本校既個樣課外活動先有機會,係出面學個D就算 ...

杰杰媽媽,

唔好意思,其實我都係今年東華既家長,見到你甘唔鍾意間學校,其實如果真係已成事實,而又真係無得再轉校既時候,你有無諗過會用另一角度去睇間學校呢?或者你會睇到唔同既野,有時如果我O地係一開始已經唔鐘意既野時,會唔會佢做D咩你都係唔鐘意呢?

我唔知你O地上年會唔會唔同我O地今年啦,但今年雖然都係一開學就返全日,但佢可以比我O地家長倍小朋友午飯,仲要係一個月之久,我個小朋友就好鐘意食晏時見到我,而我亦可係呢個期間更了解學校,,另運動方面既活動,我見小一至小三其實都有"跆拳,滾軸溜冰,JUMP繩,游泳,田徑,舞蹈,等...我睇番小四以上只是多多幾班田徑班而已,其他都大部份都和初小差不多,至於功課方面我自己個小朋友現在都係適應中,但我問過好多其他區內小學,大部份都是5-6樣功課一天的,課程在TKO來說我O地不是太深亦不算淺呢!

請你不要介意,我不是要和你唱反調,而是你個小朋友如果真係最後都入唔到宣基的話,你都要對呢間學校多幾年,與其係甘,不如試下睇佢好既一面,令你及小朋友都可開心一點,讀得開心一點!

又或你真的那麼不喜歡這校,不如除了宣基外,嘗試下其他學校呀,或者有一新轉機呢?

其實我係小朋友K2至選校前都一心諗住係另一小學O架,但係一次既學校展覽中,認識到呢間學校同老師,之後才轉馱選入了呢間學校,直到現在為止,尤其我去上月整月到校觀察後,我覺得D老師真係好好,起碼係最近既小一家長會後,我O地所提出既意見,學校都即刻去改進,而校長都講過如果大部份家長都想小一開學初期係半日的話,佢會更改,一個肯聽意見既校長,我相信學校是會不停有進步的

[ 本文章最後由 yy02 於 07-10-11 00:23 編輯 ]