用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎?? ...
樓主: 小美人
go

將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎?? [複製鏈接]

小美人  ,
剛上小一好多野都未適應,  幼稚園時期都唔需要坐定
平時多D 提醒佢而家小學生, 上堂唔可以出位

唔好意思,想問下大家,點解攔宣基?同埋係第幾志願,因今年要攔學校,參觀過校舍,覺得學校理念好好,教學模式,好適合個女,唯一覺得校舍比較舊,參觀果日,仲見到電腦室將櫈爛都唔換,對校舍感覺麻麻,請大家分享下!

見到你地入到呢間學校真係好!

個仔就冇咁好彩入唔到,P.2,但我次次插班都有報名ga啦,但都係冇位.佢成績又麻麻.雖然知道冇咩希望,但我地都會年年都報插班,希望有一次校長肯見我地,我已經好開心lu.

我同個仔都係只想讀呢間學校咋.宜家呢間同我地理想都有好大差距.

[ 本文章最後由 紅豆 於 07-9-18 22:04 編輯 ]

我個女今日開心的啦,佢話你敎佢睇的花心情都好的,所以走去睇花,你真好人。
  佢今日講老師話曉嵐小息時榼眼訓,係唔係真架?
原文章由 小美人 於 07-9-18 11:33 硐表

我見"渝"早上開心地走去菜園參觀...放心LA.哈~~

杰杰媽媽  ,
你仍然幫仔仔申請插班宣基, 東華真係唔合你心水?
有邊方面你最唔合你意 ? (sorry 我八左d )
我仔而家p2, 好多人都話宣基淺, 我又唔係好覺喎,
中文成日要作文,
不過英文用圖書教學, 我地同佢溫英文就難左d,
都唔知點入手,

東華俾我既feeling係只有讀書讀書..............再讀書.
你完全想像唔到一間學校大部份運動既課外活動得P.4以上先參加得.好似低年班唔使做運動咁.仲有個個校隊都要參加佢本校既個樣課外活動先有機會,係出面學個D就算好叻都唔使只意有得入校隊.

P.1完全冇小一適應日既(暑假時都冇),第一日就返FULL DAY係學校食飯.
開學 個幾WEEK就默書,開學第一個WEEK就日日6-7樣功課.上年個大LIBARY係廢GA,日日小息都唔開,今年好左D分年級隔日有得去.話你地知,東華D程度其實好淺GA.我睇過幾間學校既卷,我地真係好淺.同平時做PAPER一樣,不過我仔就唔多得.呢個係先天問題.

我同個仔都完全接受唔到一間咁既學校LOR.佢到宜家都仲好鍾意宣基GA.

原文章由 phoebepanpan 於 07-9-18 22:47 硐表
杰杰媽媽  ,
你仍然幫仔仔申請插班宣基, 東華真係唔合你心水?
有邊方面你最唔合你意 ? (sorry 我八左d )
我仔而家p2, 好多人都話宣基淺, 我又唔係好覺喎,
中文成日要作文,
不過英文用圖書教學, 我地同佢溫英 ...

各位好

小兒今年 1B 班, 有冇同班呀???

暫時佢又冇比老師寫手冊投訴, 不過佢自己話試過上堂了比老師叫去洗面 (我仲問佢老師有否鬧他, 佢話冇, 好小事姐唔洗鬧)

功課都要陪佢做 (好似相反詞等因好多字佢都唔識寫)

我想問你地交了10月餐單沒有, 因我仔份餐單仍在書包內:idea:

杰杰媽媽  ,
一年級適應依方面又真係安排得唔係咁好.
今年宣基P1-6 全部SEPT 10 先返FULL DAY
不過你要花多D 心思, 另仔仔唔好抗拒東華
希望下半年你仔仔成功轉校.

小美人,
就快有一年級課程晚會, 有時間一定要去, 可多了解教學方面既程度.   宣基係活動教學所以唔重抄寫, 中文每日都係大約寫8組生字, 總數50個字都唔知有冇
我八過....宣基中文係TKO 區最高分, 英數就一般(有代家長自己PUSH 啦)
小一都要中文作文, 首先佢地要寫D作文重點, 再張D 重點加文字串埋一篇文.  我仔中文作文都唔錯, 老師D 評語都好高 (MAYBE我仔愛作野 )
數學教曲直線, 我姪仔讀協和都係有教.

十月餐單上星期五派左啦,  應該今日至20號要擦咭,
call 學校拎多一份
快D 明天交啦,  過左期學校唔幫你訂的.

小美人,
你見到都怪事唔奇呀, 我果日去湊放學都見校長係度幫手.

[ 本文章最後由 phoebepanpan 於 07-9-19 13:47 編輯 ]

小美人,我個女十月餐單今日擦過咭了.
原文章由 phoebepanpan 於 07-9-19 13:40 硐表
十月餐單上星期五派左啦,  應該今日至20號要擦咭,
call 學校拎多一份
快D 明天交啦,  過左期學校唔幫你訂的.

小美人,
你見到都怪事唔奇呀, 我果日去湊放學都見校長係度幫手. ...
‹ 上一主題|下一主題