用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎?? ...
go

將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎??

我 個女讀1c,你個女讀咩班?
原文章由 小美人 於 07-8-30 13:49 硐表
你好嗎??

我小女今年在宣基就讀,想識一些同班的媽咪...

小美人
我女話小息時唔夠時間吃小食:-| 。你帶咩也小食俾曉嵐食?

小美人
  多謝您今日安撫我個女。

我個女話小息似生日會,有薯片薯條吃
  佢昨天返來有好似冇咩也,話自己好開心,因為係學校差唔多做好晒的功課::" /> 。佢話佢想到好辦法,就係唔睇個男仔自已就開心的

[ 本文章最後由 紅豆 於 07-9-16 09:29 編輯 ]

hi^^
大家好 ^^
我個仔都係讀宣基架 ^^
不過佢讀.............5C 喇 ^^
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

哈哈~~~我個仔既升中問題我都覺得好似好煩 , 但又好似唔係好煩咁 , 最煩係將軍澳區內好既中學又唔係好多 , 如果入番宣中就最好啦 ,咁我就唔駛煩囉 , 但如果入唔倒宣中咁我又好擔心喇 ,所以尼兩年要同佢加緊努力 ^^
         係呀 , 宣基真係冇分精英班架 , 我個仔話係將 d 同學平均分係每一班架喎 ^^ , 而成績名次方面就只得頭三名既名次 , 第四名就真係冇人知架喇 , 佢地內部有冇分呢我就唔知喇 , 但唔公佈都好既 , 起碼小朋友既壓力真係冇咁大嘛 ^^
          咁係尼 5 年既日子裡面 , 亞仔係讀得非常開心又愉快架 ^^ , 尤其係參加課外活動呀 , 至於壓力方面就唔多唔少一定會有小小既 , 通常係測驗、考試、默書既時候就會有少少壓力咁囉 (我估係我壓力多 d ^^ 哈哈~~驚佢唔合格) , 功課方面 , 我都覺得 ok 架喎 , 最多都係得 9 - 10 樣咁啦 , 但帶本咩書又當一樣 , 帶個 file 又當一樣 , 如果 d 作業冇做錯既 , 哈~~~ 仲少一樣架喇  ^^
          哈哈~~ 我既得著 , 咪就係只要亞仔讀得開心囉 , 尼個就係我選尼間學校既原因喇  ^^ , 希望妳地既囡囡都可以好似我亞仔咁,送比妳地 ~~ 開開心心地學習、快快樂樂地成長 ^^
          哈哈~~~ okok , 大家交流下 , 有咩問題都可以問我 , 我知道既就一定會話妳地知架喇 ^^

原文章由 小美人 於 07-9-15 23:42 硐表

師姐媽咪你好嗎?  你女女讀緊5C丫..快要想定升中學問題LA..心情如何??    丫~想問問你..宣基不分精英班&成績名次. 其實內部有否分呢.或只是不給小朋友壓力才不公佈??  及你覺得5年的日子小朋友讀得開心嗎? 有什麼 ...
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

原文章由 hinhinandy 於 07-9-16 00:56 硐表
哈哈~~~我個仔既升中問題我都覺得好似好煩 , 但又好似唔係好煩咁 , 最煩係將軍澳區內好既中學又唔係好多 , 如果入番宣中就最好啦 ,咁我就唔駛煩囉 , 但如果入唔倒宣中咁我又好擔心喇 ,所以尼兩年要同佢加緊努力 ^^
  ...

我都好希望我個女可以 ~~ 開開心心地學習、快快樂樂地成長 ^^

哈哈~~~ 咁就一定、一定啦 ^^

原文章由 紅豆 於 07-9-16 09:28 硐表

我都好希望我個女可以 ~~ 開開心心地學習、快快樂樂地成長 ^^

我路過搭傘 , 我仔讀二年級啦.  依然仲係成日上堂傾計,

哈哈~~~我個仔二年級既時候都有傾計架 ^^

原文章由 phoebepanpan 於 07-9-16 20:22 硐表
我路過搭傘 , 我仔讀二年級啦.  依然仲係成日上堂傾計,

原文章由 小美人 於 07-9-17 09:59 硐表

好開心地認識到不同班級的小朋友嗎咪..大家好丫~~~小朋友開開心心地成長~~哈~~~好丫~~非常好!!!!

紅豆媽咪~ 上星期我好似見到你丫..如果無睇錯,你細仔同我細女差不多大丫~~哈~ ...

係我啦,我個仔讀k2.,你細女都都係差唔多大啊......因為我個女這幾日唔開心,我未去學校接佢放學啦。你都有帶細女去接曉嵐放學啊,我都睇唔到你的

[ 本文章最後由 紅豆 於 07-9-17 11:14 編輯 ]