用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 07年9月德信小學小二之家長, 入黎傾傾呀 ...
樓主: k_wong7
go

07年9月德信小學小二之家長, 入黎傾傾呀 [複製鏈接]

好野, 終於都可以回應啦. 唔知你地知唔知搬左入黎呢? 快D入黎傾啦.

我地終於可以喺油尖旺有個位喇!!不過點解無端端要搬我地??
快大test了!!希望平平安安啦!!又無得攞AL住.唔知會唔會好差呢?!

原文章由 k_wong7 於 07-10-19 21:25 硐表
好野, 終於都可以回應啦. 唔知你地知唔知搬左入黎呢? 快D入黎傾啦.

mic823,
好野呀, 見番你啦, 係啦, 無啦啦搬左人地入黎, 唔係唔好, 不過要比個通知羅, 最初, 又回應唔到, 真係叫天不應, 叫地不聞, 好彩依家正常番.

仲有兩個幾星期就大測啦, 你仔開始溫習未?我仔就未啦, 而且仲有好多未教晒. 真係好趕.

k_wong7

mic823,
pls check pm, thanks
k_wong7

各位,新地方再傾過.

下星期大測,中文寫作好似唔知點温嘅,你地有無心得呢?同埋普通話課使唔使温架?

我睇咗喇!不過聽日放假先覆你!
放鬆啲,唔好俾咁大壓力自己同個仔,唔係會破壞大家感情!

mic823,
多謝你甘忙都比時間睇我d野. 其實, 有d野, 我明, 而且想做得好d, 不過, 好似有心無力甘. 而且, 令到老公都好好火, 其實, 你有無試過呢d情況(阿哥同細佬之間)? 真係好想問下d過來人點做, 呢個問題真係好頭痛.
再次多謝你呀.
k_wong7

原文章由 mic823 於 07-10-23 14:27 硐表
我睇咗喇!不過聽日放假先覆你!
放鬆啲,唔好俾咁大壓力自己同個仔,唔係會破壞大家感情!

kiwibo,
你好呀, 又見番啦.
寫作...我仔都好差, 而且真係無得溫, 唯有依靠平時睇多d書, 不過, 我仔都唔多睇. 普通話, 我同老公都不太靈光, 所以只好只佢上多d普普村.
k_wong7

原文章由 KiwiBo 於 07-10-23 14:24 硐表
各位,新地方再傾過.

下星期大測,中文寫作好似唔知點温嘅,你地有無心得呢?同埋普通話課使唔使温架?

k_wong7,

check pm

[ 本文章最後由 mic823 於 07-10-24 17:16 編輯 ]

mic823,
thank you again, pls check pm again.
k_wong7

原文章由 mic823 於 07-10-24 17:14 硐表
k_wong7,

check pm

k_wong7,

點呀?!好d味呢?!有無效呀?!
開始凍喇,亞仔d冬天校服啱唔啱呢?我仔上年要改短,今年放返長都係啱啱好,細佬上年有長,今年要放長,"釣"腳呀!!佢地真係高咗好多呀!小朋友就係咁,仲諗住哥哥可以著到3年級,睇嚟出年要買過喇!!

原文章由 k_wong7 於 07-10-25 09:56 硐表
mic823,
thank you again, pls check pm again.
k_wong7

好左dd啦, 我都唔太心急了, 只係想佢慢慢進步就好啦.
係呀, 今年我仔肥左好多, 冬季今晚叫佢試一試先, 不過, 夏季都已經唔太岩, 真係唸住可以著到3年級, 依家真係唔得啦, 因為已經買左冬季體育3, 希望恤3同庫可以岩啦.

mic823,
早呀, 你仔練朗誦練成點呀, 我仔好耐無練啦, 因為個中文老師走左, 依家新果個又...check pm 先講啦.
k_wong7

你check吓pm啦!

睇左pm, 再check pm 啦

原文章由 mic823 於 07-11-1 19:33 硐表
你check吓pm啦!

唉!琴日派咗英文short test,得7x分咋!不過份卷真係好深呀!尤其係part 1呀!佢地都無接觸過,測驗都唔知點死呀!
朗誦真係無上年咁好呀!不過我仔話老師教晒喇!

唉!琴日派咗英文short test,得7x分咋!不過份卷真係好深呀!尤其係part 1呀!佢地都無接觸過,測驗都唔知點死呀!
朗誦真係無上年咁好呀!不過我仔話老師教晒喇!

其實當日測完,我問阿仔時,阿仔都好沮喪答我話唔識,佢話老師無解題,所以派回來時,我估會低分囉 e+咪6x幾囉.阿仔有唔開心架,因為佢自己一路一路進步緊,突然又低分,我咪叫佢下次努力d啦.佢差唔多part 1 攞唔到分添冴:cry:

原文章由 mic823 於 07-11-2 12:07 硐表
朗誦真係無上年咁好呀!不過我仔話老師教晒喇! ...

今曰涼咗,學校未出通告換季,我同阿仔換咗冬季校服啦,因我聽阿仔講話噚日佢班有2個同學話凍到頭痛,所以早退.課室又有開冷氣,容易冷親,總之大人細路都要小心身體呀

係呀!我仔都勁唔開心呀!平時我一定鬧死佢,但琴晚放工同佢講(已經十二點幾,佢呵夜尿)我同佢講我有少少唔開心,問佢知唔知點解,佢好失望咁同我講因為佢得七十幾分,我咪叫佢快啲瞓,到今朝問佢,佢話我都唔明佢講咩!我唯有同佢講,唔緊要,我放假再解釋佢聽!
其實佢地對自己真係有某個程度的期望!如果自己唔理想,佢地都會唔開心!
‹ 上一主題|下一主題