用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 07年9月德信小學小二之家長, 入黎傾傾呀 ...
樓主: k_wong7
go

07年9月德信小學小二之家長, 入黎傾傾呀 [複製鏈接]

細佬仲未好番呀!有心!
天氣開始冷,你都要小心!

甘細佬有無返學呀? 係呀, d天氣真係...你有時收工夜要戴多件外套. 夜晚風大.  

你仔朗誦練成點呀? 有無朗誦比你聽下 ? 我仔個中文老師無番兩日啦, 所以呢兩日無練.

原文章由 mic823 於 07-10-10 16:27 硐表
細佬仲未好番呀!有心!
天氣開始冷,你都要小心!

你好細心呀!我會的!
細佬有返學呀!!
佢自己話ok喎!不過班主任都同我講話唔錯!我就未有時間聽佢呀!!

原文章由 k_wong7 於 07-10-10 23:04 硐表
甘細佬有無返學呀? 係呀, d天氣真係...你有時收工夜要戴多件外套. 夜晚風大.  

你仔朗誦練成點呀? 有無朗誦比你聽下 ? 我仔個中文老師無番兩日啦, 所以呢兩日無練.

...

hi,

好耐無同妳地say hi, 幾個一齊開學好忙, 現在好好多, 大家覺得點呀?  mic 今年2幾, kwong今年2幾. 功課如何.

甘你仔應該練得唔錯呀!係呢, 你知唔知幾時比賽呀? 又係到依家都未通知.  如果你知的話, 互相報下料呀.

原文章由 mic823 於 07-10-11 00:18 硐表
你好細心呀!我會的!
細佬有返學呀!!
佢自己話ok喎!不過班主任都同我講話唔錯!我就未有時間聽佢呀!!

jcccc,
真係好耐無見你上黎, 仲以為又係得番我同mic.
我仔今年2c, 你呢?
今年d野, 我同我老公都覺得深左, 你地呢?
k_wong7

原文章由 jcccc 於 07-10-11 10:39 硐表
hi,

好耐無同妳地say hi, 幾個一齊開學好忙, 現在好好多, 大家覺得點呀?  mic 今年2幾, kwong今年2幾. 功課如何.

咁又未知幾時比賽喎!啲野當然深咗啦!可能真係要佢補習呀!我又無時間理佢!唉………
我仔今年A班呀!不過今年啲老師比上年好好多呀!夠細心又有耐性,最緊要係有辦法攪掂成班馬樓仔呀!

mic823,
係呀, 好彩中心功輔班開新班, 如果唔係都唔知點, 都係補下好d.
其實, 你真係可以考慮下, 唔使你甘辛苦同埋唔使擔心阿仔d功課.
k_wong7

Hello,你們好,我是高年級家長,剛剛路過的,
看見你們小朋友在2年級已找補習,覺得時間許可的話,
都係自己看囝囝功課好些, 慢慢教, 如果小朋友由小小
年紀已補習, 上高年班時已習慣了, 想唔補習都唔得,
這是我見囝囝的同學就是這情況.

Hi, 我囝囝都以往都有參加朗誦比賽, 今年都有報名, 記得往年比賽日多是11月尾呢!

hi florence,
你好, 歡迎你, 如你有時間, 可以入黎一齊傾呀. 係呢, 你仔仔讀幾年級?
你唔明啦, 個仔有時又唔聽話, 我自己就話佢唔聽, 要老公放工返黎再講, 好勞氣, 其實佢不嬲都有補開, 不過, 之前無位, 依家有, 米再去.  我都明, 可以自己教, 梗係好d啦.
另外, 你仔仔係中文朗誦定係英文朗誦?
k_wong7

原文章由 florence123 於 07-10-12 15:37 硐表
Hello,你們好,我是高年級家長,剛剛路過的,
看見你們小朋友在2年級已找補習,覺得時間許可的話,
都係自己看囝囝功課好些, 慢慢教, 如果小朋友由小小
年紀已補習, 上高年班時已習慣了, 想唔補習都唔得,
這是我見囝囝的 ...

激死我呀!俾咗支票個仔報英文百寶箱個course,佢又遲交,老師話要自己交去間公司,唉!唯有放棄唔報囉!
我都無時間叫佢朗誦比我聽,都唔知佢諗成點。
自從返工之後就好似咩都唔知咁,好煩呀!都無時間問佢咁多野,最慘放日假又想同佢地去玩,但係又要溫書,希望十九號放假同佢地去玩吓啦!

原文章由 k_wong7 於 07-10-12 17:35 硐表
hi florence,
你好, 歡迎你, 如你有時間, 可以入黎一齊傾呀. 係呢, 你仔仔讀幾年級?
你唔明啦, 個仔有時又唔聽話, 我自己就話佢唔聽, 要老公放工返黎再講, 好勞氣, 其實佢不嬲都有補開, 不過, 之前無位, 依家有, 米 ...

Hello, 各位, 我的囝囝是六年級了, 他是參加中文朗誦的,上星期亞sir已給了一篇散文給他背讀. 補習一事,我都係有感而發, 其實最好
係自己教功課, 我都知很辛苦,  放工返來還要睇功課 ,但見沒有參加補習班的孩子自我管理會好一點,因沒有依賴, 我的囝囝說他很多參加補習班的同學,上課時不留心聽書, 因為所有功課回到補習社有他們的師跟,所以見到你們的小朋友只是二年級,都值得考慮吓. 我只是口多多發吓言, 唔好見怪.

我囝就無補習,我諗住睇吓佢今次測驗返嚟啲成續點先,如果係唔理想,我就要佢補習!不過好彩佢到依家啲成績都Ok,都keep得到,我最怕我返咗工佢就一落仟仗,到時就激死我又擔心死我!

florence,
你的意見其實好好, 我都好明白, 不過有時個仔唔太聽話, 又唔想佢的功課做得唔好, 唯有...
其實, 你比多d意見仲好, 因為, 如果講湊仔, 我係一個新手, 因為之前大仔係媽媽同工人湊, 依家有個細仔, 先開始自己湊左幾個月, 希望大家可以交流下.  希望你多d入黎一齊傾下, 雖然, 我地d仔唔同級, 不過同校, 好多野都可以傾, 而且你可以比d意見我.
k_wong7

原文章由 florence123 於 07-10-15 17:55 硐表

Hello, 各位, 我的囝囝是六年級了, 他是參加中文朗誦的,上星期亞sir已給了一篇散文給他背讀. 補習一事,我都係有感而發, 其實最好
係自己教功課, 我都知很辛苦,  放工返來還要睇功課 ,但見沒有參加補習班的孩 ...

mic823,
其實d小朋友真係好叻, 佢地知道邊個可以恰, 邊個唔可以恰, 所以正如你講, 如你媽媽叫你仔溫習, 未必有你叫甘好, 好似我仔一樣, 只怕daddy. 不過, 你又唔使甘擔心, 你仔d成績, 不嬲都唔太差, 所以都唔會太差(話晒個底打得好).

係呢, 你19號放假?有無唸住去邊, 有無好提議?我仲未唸到?

k_wong7

原文章由 mic823 於 07-10-16 10:36 硐表
我囝就無補習,我諗住睇吓佢今次測驗返嚟啲成續點先,如果係唔理想,我就要佢補習!不過好彩佢到依家啲成績都Ok,都keep得到,我最怕我返咗工佢就一落仟仗,到時就激死我又擔心死我! ...

未知呀!要睇下到時老公點先!
我昨晚寫咗張紙俾佢,同佢講我唔滿意佢啲功課嘅表現,要佢聽亞婆同表姐講,要温習,要做個好孩子,如果佢做到,放假就帶佢去玩!希望有幫助啦!

你地都只是操心學業,而我重要攪埋佢橾行,上星期同班主任倾談後,知道阿仔坐唔定,我又要同阿仔做返幼稚園d嘢,乖了便獎勵貼星星,無辨法,成日都要諗方法,但用返依個方法,阿仔又鍾意喎,激c人。

我仔早兩星期傀班主任話多嘢講!不過今個星期有所改善,唉!小朋友同啲同學仔未熟就好似好乖,一熟咗就嚇死你呀!

你地有所不知, 我仔其實都成日周身郁, 無時停, mic823你應該清楚, 所以, 我真係無佢符. 真係比佢激死.
不過, 希望d小朋友大個d會定性d.
所以, 我地要亙相激勵下.
‹ 上一主題|下一主題