用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 07年9月德信小學小二之家長, 入黎傾傾呀 ...
樓主: k_wong7
go

07年9月德信小學小二之家長, 入黎傾傾呀 [複製鏈接]

mic823,
其實, 我都唔想甘勞氣, 但有時真係比佢激死啦, 最慘佢以為自己好叻(係佢自己以為), 其實, 當然唔係啦, 依家晚晚, daddy都要好勞氣先可以同佢做功課同溫習, 你都知啦, 今年d野多野又深左, 唔加倍努力, 一定唔得啦.
另外, 本來我都唔想買校褸, 因為舊年買果時, 預大左, 不過, 老公話照買, 因為, 原本佢都想買件可以返學架羽絨比佢, 所以老公話買啦, 甘就唔使買羽絨啦.
另外, 寶寶又病左啦, 所以好慘呀.

kiwibo,
我剛剛睇左班相啦.
係呀, 今年係多左野同深左好多.
我已經無做野幾個月啦, 因為我要湊我個小寶寶同埋個大仔, 所以, 我今日都可以講係全日要工作 .

祝大家中秋節快樂, 同埋最緊要係身體健康.

k_wong7

mic823,
你好忙呀, 甘多日唔見你?
今日, 你有無去學校參加pta?我就無去, 今日daddy去.
k_wong7

唔係好忙.係好鬼死累!!

我無去pta呀!無時間呀!!
星期六又要開會喇!你去嗎??

寶寶好番未呀?!

原文章由 k_wong7 於 07-9-29 23:22 硐表
mic823,
你好忙呀, 甘多日唔見你?
今日, 你有無去學校參加pta?我就無去, 今日daddy去.
k_wong7

mic823,
早晨呀, 我都估你好累架啦, 依家慣d未? 記得要多d休息.
pta果次唔係我去, 係我老公去, 今個星期六都係老公去, 因為佢甘岩可以調到短週.  你呢, 今次去唔去 ? 我地都唸住快d去夠三次先, 之後果d就可以選擇性甘去, 因為有時夾唔到老公短週, 就要我同寶寶一齊去, 你都見啦, 同寶寶一齊去, 都幾辛苦, 隨非寶寶訓左, 唔係就..., 你都知啦.
k_wong7

原文章由 mic823 於 07-10-3 21:55 硐表
唔係好忙.係好鬼死累!!

我無去pta呀!無時間呀!!
星期六又要開會喇!你去嗎??

寶寶好番未呀?!

我去呀!其實我地都差不多去咗三次啦!點呀!寶寶好返未呀?!
大仔中詩點呀?交返錢未呀?我仔練咗一半有多,當然老師教啦!   
默完一次書喇,成績如何?!我同我仔講,佢少過九十分就要佢去補習社,已經最後一次機會,因為佢唔肯溫書(唔怕亞婆呀!)

hi, 我阿囝都好似未攞過九十分甘高呀,唉!, 今次英文dict & test 都是60幾分咋,重耍同我講話合格喎,真係激c人呀. 噚日派咗常識評估,攞得1分,都唔知係d卷深定係.......唉!:cry: 都係時侯捉佢去補習社啦.

原文章由 mic823 於 07-10-4 11:23 硐表

默完一次書喇,成績如何?!我同我仔講,佢少過九十分就要佢去補習社,已經最後一次機會,因為佢唔肯溫書(唔怕亞婆呀 ...

其實係我唔想自己返工,個仔就一落千仗,我好擔心!咁佢常識就有三分,不過時事我就唔係好理佢,講真問我地都未必識答啦!更可況七歲人仔呢!你上密啲嚟呀!我返工,不過用手機上網同你傾!

每次默書,測驗,我重緊張過佢,佢一放學就打電話比我,報告分數,今日就等派中文評默:-| . 我都是返工的,我只會返工時上bk.

今日class dict!唔知佢幾低分喇!琴日溫極都好差!你介唔介意講我知你仔幾號?!我仔係“實發”號!
今年啲老師好過上年呀,有同感嗎?

啱啱阿囝打來,重未派中文評默,不過問佢今日class dict 佢又話識晒 ,都唔知佢真定假. 遲d話你知幾號啦:

上年你是1a嗎? 1a時miss chong 做班主任我個人覺得佢幾好,今年個班主任就嚴d,中文老師就好似好過上年無甘'死古古',好似活d.

原文章由 mic823 於 07-10-4 14:45 硐表
今日class dict!唔知佢幾低分喇!琴日溫極都好差!你介唔介意講我知你仔幾號?!我仔係“實發”號!
今年啲老師好過上年呀,有同感嗎?

我仔上年1c,班主任就係舊式教法啲,我較鍾意今年多啲,其實嚴啲都好,佢地太活躍喇!做老師都好辛苦,上次家長會見啲老師,中文,數學都唔錯,覺得佢地都好為學生著想!

你都講得啱,嚴d好,我阿囝比較活躍架,所以咪比老師寫咗手册囉:-| 我成日都要提佢要專心上堂,你阿仔要你勞氣嗎?唉!....阿仔未上小一時,我好鍾意行街同睇電視架,e+一放工即返屋企睇功課,無辦法啦,所以上嚟同你哋呻下.

我仔依家倪亞婆湊,佢比較怕我,我媽叫佢溫咩,默咩,佢就話老師話唔洗,但如果係我就兩回事,所以都好煩,好擔心,不過好彩佢會自動自覺做功課同做完功課會溫書,不過要佢默書就………

小一問題

各位家長你地好呀!我小朋友現在係德幼讀緊k2,我想問下現在德信小學是否功課很多,很忙?是否很多功課或者事項都要親子做呢?!我聽人講今年既小一比係早幾年多野做左好多,同深左好多,想請問下有無咁既事呀?!小朋友讀得辛唔辛苦呀?!

mic823,
你有心啦, 寶寶已經好番好多啦. 不過, 仲有小小咳同痰, 我媽媽鄧左d川貝比佢食, 好好多啦.
係呀, d仔呢, 真係得一兩人怕, 好似我仔, 只係怕我老公, 我老公叫佢做, 溫, 就即做, 我就...., 真係投降. 不過, d成績都ok啦. 之前class dict都有九十幾, 中文就只係得八十三. 常評就未派. 老師都話佢唔太鐘意中文, 所以要再努力d啦.
原來中文老師已經幫佢交左錢, 佢話太趕, 甘我地係家長日果日(22sep)已經比番佢啦. 另外, 佢已經背熟左篇文章(因為daddy篤住佢), 甘老師依家教緊佢d聲調啦.不過, 佢就朗讀到好似唱女高音甘.
k_wong7

原文章由 mic823 於 07-10-4 17:07 硐表
我仔依家倪亞婆湊,佢比較怕我,我媽叫佢溫咩,默咩,佢就話老師話唔洗,但如果係我就兩回事,所以都好煩,好擔心,不過好彩佢會自動自覺做功課同做完功課會溫書,不過要佢默書就……… ...

poohandfriends,
我自己覺得功課都唔算真係好多, 不過, 就真係比早幾年係深左同多左野(同d高年級家長傾時講開). 都有d功課係親子, 因為佢地始終都係細, 好多野都要大人幫下佢地. 至於, 讀得辛唔辛苦, 我個仔就好鐘意返學, 不過, 佢自己都係唔太勤力, 而且佢都唔覺有咩壓力, 只係唔太鐘意比人叫佢溫習呀, 做功課呀甘. 所以都好個人.
而且,我覺得間學校d校長, 老師, 都好有誠意, 同好用心. (純粹係個人意見, 希望幫到你啦)
k_wong7

原文章由 poohandfriends 於 07-10-5 14:41 硐表
各位家長你地好呀!我小朋友現在係德幼讀緊k2,我想問下現在德信小學是否功課很多,很忙?是否很多功課或者事項都要親子做呢?!我聽人講今年既小一比係早幾年多野做左好多,同深左好多,想請問下有無咁既事呀?!小朋友讀得辛 ...

都好丫!你有老公幫到你,我就要將放假時間俾晒佢地,真係得閒死唔得閒病呀!
你寶寶好返到我細仔,今日無返學,發燒呀!好彩有亞婆咋!

依家d天氣真係玩死人, 所以大人同小朋友都要好小心.  希望細佬快d好番, 你成日都甘操勞, 你都要小心, 如果唔係好易中招.

係呀, 你會辛苦好多, 你一放假, 就要睇番d細路. 平時又要返工. 真係一d休息時間都無.  我有個好消息, 就係功輔班再開多班新班, 下旬可以番啦, 甘我老公就唔使甘辛苦啦.

都係果句, 休息多d啦.

原文章由 mic823 於 07-10-5 16:06 硐表
都好丫!你有老公幫到你,我就要將放假時間俾晒佢地,真係得閒死唔得閒病呀!
你寶寶好返到我細仔,今日無返學,發燒呀!好彩有亞婆咋!

mic823,
細佬好番未?仲有無發燒? 你又點呀, 係米好累呢?
k_wong7

原文章由 k_wong7 於 07-10-5 15:31 硐表
poohandfriends,
我自己覺得功課都唔算真係好多, 不過, 就真係比早幾年係深左同多左野(同d高年級家長傾時講開). 都有d功課係親子, 因為佢地始終都係細, 好多野都要大人幫下佢地. 至於, 讀得辛唔辛苦, 我個仔就好鐘意 ...

多謝k_wong7 既回覆,請問其他家長對現在既德信小學同以前高年班既有咩唔同及意見呢?!
‹ 上一主題|下一主題