用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1

me too,... 實在太好,...我仲想去買包書紙添,....我原先已做左個Name Chop for 囡囡 ,.... 原來學校都做了個中文名既印俾小朋友:loveliness:   ( 大家有冇留意手冊上的中文名印仔呀)
原文章由 cy-121 於 07-9-3 01:38 PM 硐表
今日我忘記了幫囡囡掛名牌 timops:" /> 派咗書包 la,
手冊和聖經書都有包書套, 真係好, 唔駛去文具店配書套

[ 本文章最後由 mannancy 於 07-9-4 13:48 編輯 ]

講到校車就好激氣 , 頭三日的特別路線, 在深井要8:05am上車, 兜曬成個青衣才回士德, 全程要40-50min, 仲要司機嬸嬸楂車頗驚險.

昨天遲咗20min才到(原本約8:20am), 又要在翠峰臺大車轉細車(落雨時唔知點算), 返到學校已經9:10am.

點知今日仲離譜, 已經很醒目8:30才落樓, 校車8:45am才到, 9:25am返到學校時已經唱完歌玩完遊戲. 之後梁副校打黎問俾唔俾呀囡補玩10:30那場的遊戲, 可惜找不到我兩夫婦, 呀囡又話想走, 嫲嫲惟有俾佢上校車回家.

我覆電話俾梁副校時已作出投訴, 希望情況會有所改善. 另外呀囡朝早等校車已等到很沒趣, 仲話不如返屋企喎.

原文章由 idj 於 07-8-30 01:04 硐表
講開校車, 我哋覺得佢停站頗多, 如果到正式時都係咁, 小朋友會好易遲到。

真係幾離譜喎
我囝囝坐嗰部車又係一日比一日遲, 今朝要8:35(-40)到我樓下, 返到學校已經過晒時, 睇完你的分享, 真係

原文章由 小飛飛syc 於 07-9-4 14:32 硐表
講到校車就好激氣 , 頭三日的特別路線, 在深井要8:05am上車, 兜曬成個青衣才回士德, 全程要40-50min, 仲要司機嬸嬸楂車頗驚險.

昨天遲咗20min才到(原本約8:20am), 又要在翠峰臺大車轉細車(落雨時唔知點算) ...

原文章由 idj 於 07-9-4 09:50 PM 硐表
真係幾離譜喎
我囝囝坐嗰部車又係一日比一日遲, 今朝要8:35(-40)到我樓下, 返到學校已經過晒時, 睇完你的分享, 真係

idj
好開心今日同你相認呀,麻煩你同你囝囝講聲, 幫我照顧 Meira, 唔該哂:loveliness:
聽日就無得陪 la, 仲返兩個鐘 tim, 我問亞囡會唔會喊, 佢話唔會, 唔知點呢?
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

Hi!Puipui04,
昨天4/9 畫窗簾的時候,... 原來你囡囡就企向我囡囡隔離,'''
你囡囡(思喬) 畫圖畫好叻,....今早我8:30am 到学校,...
同囡囡交低手冊及洗手,...佢就坐低,...
我話:媽咪去樓下交學費,一陣返黎接你,...你要乖啊!! ... (佢無喊,..我都好出奇:D )之後我就返工,... 一陣我會接佢放學:time: ,..交低給工人...就come back office ,.... ,........... keep in touch !! 同學仔
原文章由 puipui04 於 07-8-31 11:03 PM 硐表
Mannancy'
hi!我囡囡叫思喬(gloria)佢係提子組架!我諗下星期佢都會勁喊呀!都唔知點算!佢適應力好差架,有少少擔心!

[ 本文章最後由 mannancy 於 07-9-5 09:37 編輯 ]

Mannacy:
hi!你囡囡都好叻呀! 
今早我帶思喬返學校,同佢講媽咪11點來接思喬,佢話好!回到學校佢真係無喊仲有同我講bye bye!
佢無喊,不過反而我想喊,第一次放手讓佢自己一個返學,好唔捨得,平時我返工都係由老爺奶奶湊佢(今個星期為左可以帶佢返學我專登攞左一星期大假,下星期到佢爸爸放大假),未試過無家人在身邊,見住佢入課室,又回想佢出生時的情況,佢真的要長大了!!

原文章由 mannancy 於 07-9-5 09:32 硐表
昨天4/9 畫窗簾的時候,... 原來你囡囡就企向我囡囡隔離,'''
你囡囡(思喬) 畫圖畫好叻,....今早我8:30am 到学校,...
我話:媽咪去樓下交學費,一陣返黎接你,... ...

[ 本文章最後由 puipui04 於 07-9-5 09:48 編輯 ]

Mannancy,

你走咗一陣,芷柔話要去洗手間,入課室之前已開始喊啦,佢一路喊一路叫媽咪,陳老師即刻抱住佢,我走果陣佢好似平靜咗d啦,唔使擔心.

尋晚個女好夜先瞓得著,今朝唔肯起身,真係嚇死我,好彩返到去佢又記得我話11:00去接佢,佢好乖同我講再見,但我走果陣陸續有小朋友喊,唔知佢會唔會受感染呢

我同婷婷講,你快d食完嘢同芷柔玩,等佢唔好喊,個女應承咗,但唔知佢有冇做到囉

原文章由 mannancy 於 07-9-5 09:32 硐表
我話:媽咪去樓下交學費,一陣返黎接你,... ...

校車服務真係唔掂,我個女在愉景新城上車,本來8:30am上車,但今日嬸嬸話以後要8:40am,都唔知之後重有冇站添,咁咪好易遲到?

原文章由 小飛飛syc 於 07-9-4 14:32 硐表

昨天遲咗20min才到(原本約8:20am), 又要在翠峰臺大車轉細車(落雨時唔知點算) ...

各位媽咪,
佢地第1日自己返學啦,大個仔,大個女囉.
今日係爸爸同佢返學,佢上到課室都冇喊.仲掛住玩玩具,爸爸都唔理.
佢依家放咗學係婆婆到,我打俾佢同我講佢冇喊,仲好掛住我呀.佢又話學校搭lift伯伯俾了貼紙佢.
前2日要自己上校巴佢都喊了一陣,今日佢冇喊我都安心啦.
朗朗放學搭校巴又ok,可能kwai fong係第1個站,2,3個字就到.

醒目開學勳章

Are you mums going to join the Mid Autumn Lantern competition.  my girl is too young and basically it will be me to do all the work if we can come up with anything. . .

醒目開學勳章

Are you mums going to join the Mid Autumn Lantern competition.  my girl is too young and basically it will be me to do all the work if we can come up with anything. . .

hi all,
我仔仔係喜樂班好似係菠蘿組架..

ahboo,
你囡囡點ar, o唔ok?

今日我個仔係我走果陣喊到七彩咁, 攪到我背轉面都眼濕濕ar陰公! 希望聽日會好D la!

婆婆話頭先放左學, 曾sir有打過電話講佢返學的情況, 好有交帶ar!

我唔知會唔會join, 睇囝囝心情la, 其實咁細個邊樹曉做丫, 咪又係由我地家長陪同(做埋)...::

原文章由 Laputa 於 07-9-5 15:37 發表

Hi rabbit_chan

我囡囡都係喜樂班菠蘿組架

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-5 03:52 PM 硐表
hi all,

ahboo,

今日我個仔係我走果陣喊到七彩咁, 攪到我背轉面都眼濕濕ar陰公! 希望聽日會好D la!

婆婆話頭先放左學, 曾sir有打過電話講佢返學的情 ...
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

Hi, rabbit_chan2222,

我見你走咗無幾耐Himson已經冇喊,佢好叻仔架,可能你走果陣咁啱有小朋友喊,影響咗心情都未定.

我個女完全有喊過呀,仲好順攤同我say bye tim,連梁副校都話佢叻 .

不過,陳老師打俾我,話阿女好心急,成日無la la走出位搵佢地,對樣樣嘢都好好奇,有時又想找同學仔一齊玩,古靈精怪咁,我諗其實佢心裡面都有少少不安,想搵人安慰,希望佢聽過老師教導後會好d,唔好影響到其他同學仔就好啦!

另外,阿女在回家途中突然情緒低落咗一陣,佢同我講話好唔開心,我問佢返學唔好玩,佢答我唔好,我都唔知佢係因為太累,抑或記起老師叫佢返埋位,又或剛離開學校已發現貼紙唔見咗所以咁樣 好彩返到屋企一陣又冇哂事,希望聽日會有改善.

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-5 15:52 硐表
hi all,

ahboo,

點解老師無打電話俾我嘅?! 我都好想知囡囡返學嘅情況!不過佢自己話老師唔俾佢企起身,我問佢仲咩企起身?佢又唔識答!
原文章由 ahboo 於 07-9-5 21:23 硐表
Hi, rabbit_chan2222,

我見你走咗無幾耐Himson已經冇喊,佢好叻仔架,可能你走果陣咁啱有小朋友喊,影響咗心情都未定.

我個女完全有喊過呀,仲好順攤同我say bye tim,連梁副校都話佢叻 .

不過,陳老師打俾我,話阿女 ...

puipui04,

陳老師係約4:30打電話俾我嘅,唔通打唔晒俾咁多個家長?

Gloria好叻呀,識得自己講到喺學校嘅情況,無論我點問個女,佢淨係成日提住曾老師著咩衫,同埋唔見咗個貼紙係狗仔嚟

原文章由 puipui04 於 07-9-6 00:08 硐表
點解老師無打電話俾我嘅?! 我都好想知囡囡返學嘅情況!不過佢自己話老師唔俾佢企起身,我問佢仲咩企起身?佢又唔識答!

Ahboo,
Thank you !! 好多謝你!! 幫我睇下我囡囡,….
今日約下午4:00pm 陳老師都有打 俾我,大至上都係話我囡囡發現不見了我又眼濕濕找我,….又無晒心機同小朋友玩,…但後尾過了一陣就 ok ! (可能有其他小朋友主動同佢玩)…
但到晚上我同阿囡講,今日返學好吾好玩啊? 又冇喊呢?佢又話俾我聽好玩 & 好叻女,無喊 ! ……我又問佢聽日都要咁叻女吾好喊喎,…. 點知佢話聽日吾返學 ,…唉!明天又可能會

原文章由 ahboo 於 07-9-5 10:27 AM 硐表
Mannancy,
你走咗一陣,芷柔話要去洗手間,入課室之前已開始喊啦,佢一路喊一路叫媽咪,陳老師即刻抱住佢,我走果陣佢好似平靜咗d啦,唔使擔心. 尋晚個女好夜先瞓得著,今朝唔肯起身,真係嚇死我,好彩返到去佢又記得我 ...

[ 本文章最後由 mannancy 於 07-9-6 00:48 編輯 ]

Mannancy,

唔使客氣!
聽朝你一於當冇事發生過,趁個女啱啱瞓醒未完全清醒,幫佢搞掂晒d嘢,若無其事咁帶佢出門口,唔好俾機會佢扭計呀,否則以後就好難搞架啦,返到學校老師自有辦法氹掂佢:)

原文章由 mannancy 於 07-9-6 00:46 硐表
Ahboo,
Thank you !! 好多謝你!! 幫我睇下我囡囡,….
今日約下午4:00pm 陳老師都有打 俾我,大至上都係話我囡囡發現不見了我又眼濕濕找我,….又無晒心機同小朋友玩,…但後尾過了一陣就 ok ! (可能有其他小朋友 ...

Hi! Rabbit Chan 2222 ,
今天等放學既時侯,謙謙婆婆排在我後面,... 小妹妹sleeping,
佢個樣好似哥哥:,...當放學時我見你仔仔都好心,...笑住行出班房, ,....陳老師下午曾至 俾我,...佢都話今日俾佢預算好好多,.無乜 .....(可能叫喜樂班:D ),....希望明天一樣咁好就放心!!!

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-5 03:52 PM 硐表
hi all,
ahboo,