用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1

醒目開學勳章

可以pm我update list

2007 k1 list

上午/全日班
喜樂班曾老師,陳老師
rabbit_chan2222 - Himson
mannancy - 囡囡:柔柔  (荃灣)
cy121 - Meira (荃灣)
puipui04--Gloria chan(葵涌村)
ahboo - Alison (葵涌村)
idj - Isaac (翠豐臺)
cmclui - 棹睎caceres(青衣)

上午/全日班
和平班黄老師,洪老師
twins312-Ivan(葵蓉苑)
twins312-Daniel(葵蓉苑)
小飛飛syc - Ivory韻呈(深井)
Sylvia_chik - Clara (愉景新城)
LongBMa-LongLong (Tsing Yi)

下午班
仁愛班 黄老師,洪老師
Laputa - Connie (青衣)
fishkar - Clarice (葵興)
emmanual - Nathan (荃灣)
chingchung - 昉晴
Erida - 豐豐

未知
小湘 - Cyrus
tunghei1025 - 的的(麗城)

[ 本文章最後由 Laputa 於 07-9-27 16:31 編輯 ]

來報到先.

就來開學la,大家準備好未.
聽人講.係未要買棵蔥同利是放書包,但佢地未有書包喎

我又泥報到!

[ 本文章最後由 twins312 於 07-8-27 17:01 編輯 ]

我都係來報到的.

So far the school bus driver or 嬸嬸 does not give me a call.
Although I called Mr. Ku several times and he replied me that the driver or
嬸嬸 must give me a call by today, no call received…..
Arrangement is really bad.
So I don’t know when and where can I wait for the school bus coming Wed.

原文章由 twins312 於 07-8-27 16:58 硐表
我又泥報到!

我又嚟報到!

唔記得咗!頭幾日係唔係返9點至10點呀?

早上好似有兩段時間, 最好問一問學校.

原文章由 sylvia_chik 於 07-8-27 17:40 硐表
我又嚟報到!

唔記得咗!頭幾日係唔係返9點至10點呀?

我個囡有遠視

各位:

眼睛係靈魂之窗, 我個女有遠視我都好難過.
首先, 我個囡係七星女(早產), 眼睛, 心肺功能及聽覺都較大機會出現問題. 感謝主我個女一切都很好. 三歲的健康院檢查時姑娘都讚佢叻,  但做左右眼測驗時左眼好多字母都認唔到, 要最大個d先認到. 健康院立即轉介明愛眼科, 經驗眼後發現有遠視問題.
當務之急要配眼鏡, 後再跟進斜視和隋性眼等問題. 要多次覆診和長期跟進. 之前佢左眼有d鬥雞, 我問過醫生好多次, 佢地都只係話肌肉控制得唔好, 大d就會好返. 但估唔到......
我仍會感恩係因為我個女唔係聽覺出問題, 否則連說話都受影響. 另外眼科e生話有三份一小朋友長大後眼球會拉長番, 遠視會自然糾正, 可以唔駛戴眼鏡. 宜家唯有多d祈禱, 求神幫助我們積極面對此事和希望呀囡以後覆診時會堅強勇敢d啦.相信主的恩典會足夠使用.

[ 本文章最後由 小飛飛syc 於 07-8-27 20:08 編輯 ]

Finally the driver called me at 6:15 p.m. i can wait for the school bus at 1:20 as it may be the last stop.

原文章由 fishkar 於 07-8-27 17:16 硐表

So far the school bus driver or 嬸嬸 does not give me a call.
Although I called Mr. Ku several times and he replied me that the driver or嬸嬸 must give me a call by today, no call re ...

Don't worry, I believe your daughter's eyes will be better in future.  Keep on checking to control the situation.

原文章由 小飛飛syc 於 07-8-27 20:06 硐表
各位:

眼睛係靈魂之窗, 我個女有遠視我都好難過.
首先, 我個囡係七星女(早產), 眼睛, 心肺功能及聽覺都較大機會出現問題. 感謝主我個女一切都很好. 三歲的健康院檢查時姑娘都讚佢叻,  但做左右眼測驗時左眼好多字 ...

我都嚟報到! See U all at 29/8/2007.

不如轉去lei 度繼續傾. . . 咁樣可以有多d媽咪搵到我哋

我都嚟報到先! :)

多謝 Laputa 通知, 等我都嚟報到先!!
Hi!小飛飛syc & Laputa,
我個囡眼睛都有問題(瞳孔肌肉先天性變形:一出世就有一白點在眼珠裏面) 健康院檢查時姑娘轉介明愛眼科,半歲開始做檢查到現在,好彩醫生話問題不大,視力正常(不過都要定期做檢查) , 醫生話因先天性,好難預測日後會點(變少or 變大) , so keep checking! 但醫生都話有好多小朋友眼疾會隨著年幾長大後會好返,.所以大家都不用太擔心,…慢慢觀察
雖然同吾到你地小朋友一班,..但都保持联絡 (keep in touch!!):

[ 本文章最後由 mannancy 於 07-8-28 09:11 編輯 ]

醒目開學勳章

老土d講句, 宜家科學昌明, 早發現應該冇問題, 希望大家大朋友,小朋友健康快樂. . .

原文章由 mannancy 於 07-8-28 04:19 硐表
多謝 Laputa 通知, 等我都嚟報到先!!
Hi!小飛飛syc & Laputa,
我個囡眼睛都有問題(瞳孔肌肉先天性變形:一出世就有一白點在眼珠裏面) 健康院檢查時姑娘轉介明愛眼科,半歲開始做檢查到現在,好彩醫生話問題不大,視 ...

我都到咗啦: 希望大家明天都玩得開開心心

關於視力問題,其實我好細個果時已有遠視500多度,不過愈大愈淺,只是自己保護眼睛不力,成日瞓係度睇書,結果有好深散光,所以你哋唔使太担心,只要多加留意,唔好俾小朋友養成陋習,慢慢會好架啦!

多帶佢地出郊外,對視力會有幫助.

Yes!! Thank you !!

希望大家都玩得開心拉!!(吾知可吾可以帶video cam  )
原文章由 ahboo 於 07-8-28 10:39 AM 硐表
我都到咗啦: 希望大家明天都玩得開開心心

關於視力問題,其實我好細個果時已有遠視500多度,不過愈大愈淺,只是自己保護眼睛不力,成日瞓係度睇書,結果有好深散光,所以你哋唔使太担心,只要多加留意,唔好俾 ...

I will bring camera.:)

原文章由 mannancy 於 07-8-28 13:06 硐表
希望大家都玩得開心拉!!(吾知可吾可以帶video cam  )

大家有無訂到洗水嘜貼響校服呢?有無好介紹呀?

醒目開學勳章

I want to bring view-cam. . .  not sure if the school/ teacher allow this. . .

原文章由 fishkar 於 07-8-28 13:31 硐表
I will bring camera.:)

唔理嫁啦....講笑, 但我會帶定, 到時問老師.

原文章由 Laputa 於 07-8-28 13:59 硐表
I want to bring view-cam. . .  not sure if the school/ teacher allow this. . .

細b出世果時,因為係早產又唔夠磅,醫生同我講細b響我個肚裏面唔吸收,可能會影響腦部發展,果一刻真係好心痛。但so far到宜家都好健康、好正常,所以唔洗擔心,只要付出双倍精神同愛心!一定會健康快樂!

醒目開學勳章

What is 洗水嘜?
原文章由 twins312 於 07-8-28 13:57 硐表
大家有無訂到洗水嘜貼響校服呢?有無好介紹呀?