用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 - 學校資料
go

優才(楊殷有娣)書院 - 學校資料 [複製鏈接]

王國長老

學校簡介
- 小班教學, 每班不超過24名學生
- 校多名老師先後獲傑出老師獎,全體常額老師全部均具大學學位,其中多位老師更具碩士學位、教育文憑或專業資格
- 無需做大量無謂機械式的功課,讓學生有更多時間閱讀及作課外活動,學校提倡「少功課‧多思考」「少測考‧多實踐」。
- 部份才華班的師生比例更低(小小班),導師更能專注發展個別學生的潛能。
- 課程內容多元化,涵蓋了身體動覺、音樂、空間、自然、語言、邏輯數學、人際、內省、心靈等教育心理學上的多項多元智慧。
- 才華班人數設有上限(除導師特別要求外),每班平均人數約15人,務求使導師、教練更能照顧每個學生的需要,學生有更多的發揮機會。
- 英語學習環境,外籍老師的比例達1:100,學生每天都有機會接觸英語。
- 2007年52名中二學生越級參加IGCSE(國際會考)合格率高達七成六
- 學生在聖三一英語考試(Trinty Examination),英國劍橋考試(Cambridge Examination)及教統局的BAC考試的成績表現突出,學生參加校際朗誦節更獲獎無數。
- 一條龍: 優才提供中小學十二年一貫的課程,有充裕的時間栽培學生成為優秀的人才。

校方相關網頁

學校網頁
2008年優才視學報告 (new!!!!!)
教職員簡介
(校長)陳家偉創作室
(課程總監)李教授創作室
優才家教會網站
天才教育協會
香港數學奧林匹克學校

陳家偉校長文摘
陳家偉副會長文章集(包括著作目錄)
四類資優人才

bk家長相關網頁
軍魁星相簿(密碼只提供予優才家長,請諒)
優才資料搜集網 (內包含優才書院的新聞報導)

陳家偉校長

李業富課程總監 (小螞蟻教授)

[ 本文章最後由 edea 於 08-5-1 00:25 編輯 ]

1    0    0    0

報到 ! 原來呢度有個咁正既地方. 呢個係我個仔.  

王國長老

原文章由 軍魁星 於 07-8-24 00:21 發表
報到 ! 原來呢度有個咁正既地方. 呢個係我個仔.  

乜你咁快搵到黎 我都未整好!

阿仔同阿女唔係好似咁,係咪一個似爸爸,一個似媽媽?

香港教育城網上小學概覽仲係06年版,唉~

王國長老

難得有我地優才自家一版,希望盡少少力organise好資料,等對優才有興趣既家長容易d搵到相關資料,我做到既係咁多,解答方面真係靠你地幫手, 唔該晒你地先!

[ 本文章最後由 edea 於 07-8-24 00:37 編輯 ]

edea,

Wow!!!! It's very useful. Be an one of GT parents, I'm impressed. And appreciated your great effort!!!

Your kid is @M1A or @M1B? My daughter is @M1A. :)

Let's keep in touch. Thx again

edea,

你好有心機呀! 可以令多些家長更加了解優才. 真的唔該哂

王國長老

sonma:

唔駛客氣!

Mandy:

我囡囡都係A班喎,我地今日有冇見面呢? 我著粉紅長褲,梳馬尾:)

[ 本文章最後由 edea 於 07-8-26 19:18 編輯 ]

edea,

I'm so happy that they're in the same class! so that we can share / bear their issues in future la.

Maybe...... we've met up ?? There're so many parents la. mmmm, U were in the middle of the room while we were  in the classroom? am i rite?  I was the one who asked few questions in the last few minutes.....asked about student photos background, car parking... etc

Anyway, let's meet up next Sat la. :

[ 本文章最後由 edea 於 07-8-27 01:20 編輯 ]

王國長老

係呀,我同老公坐左班房中間,我入黎時仲好論盡入唔到去老公度
我記得妳坐角落? 原來我地坐得好近.

星期六有機會見面可以傾多幾句

edea,

Haha, let's have a chat on Sat la.

BTW, your website (http://www.edea.hk/) is ssssooooo wonderful!!! Dun work too late la, or else, u'll have a pair of "panda eyes"....

王國長老

Mandy:

已經失守啦...捱兩晚夜已經支持唔住,今日個鼻開晒水喉加喉痛, 聽日要睇醫生啦。年紀大左真唔襟捱~

不過要病就趁早, 我唔想9月1號去唔到!

edea,

oh! U take care la. See u there. :

edea,

第一次入來看, 真係嘆為觀止呀. 保重身體!!

王國長老

beesbees:

多謝呀, 上次李教授同小朋友介紹自己係小螞蟻之後,囡囡好鍾意佢  我都做佢fans, 佢好叻又好人!

edea

剛剛先發現呢個咁好咁完善咁有heart 的topic ah!

Thanks for your sharing!!

[ 本文章最後由 Bluecat 於 07-8-31 02:23 編輯 ]

王國長老

原文章由 Bluecat 於 07-8-31 02:15 硐表
edea

剛剛先發現呢個咁好咁完善咁有heart 的topic ah!

Thanks for your sharing!!

唔好客氣, 仲要靠你地多d報料去update呢! 好似今朝陳校長上新城財經台,唔係sonma講我都唔知!

[ 本文章最後由 edea 於 07-8-31 09:57 編輯 ]

原文章由 edea 於 07-8-31 01:19 硐表
beesbees:

多謝呀, 上次李教授同小朋友介紹自己係小螞蟻之後,囡囡好鍾意佢  我都做佢fans, 佢好叻又好人!

edea,

呢度好正呀!

講開李教授,呀仔話佢地G8學生響今年新年放假,返學校補IGCSE既時候, 由於果堂由李教授教書,佢當日攞左十幾二十封利是出嚟鼓勵學生答問題,不過可惜果日呀仔無份。

王國長老

原文章由 dabbycheung 於 07-8-31 10:37 硐表

edea,

呢度好正呀!

講開李教授,呀仔話佢地G8學生響今年新年放假,返學校補IGCSE既時候, 由於果堂由李教授教書,佢當日攞左十幾二十封利是出嚟鼓勵學生答問題,不過可惜果日呀仔無份。 ...

一定仲有機會既! 新年假要補IGCSE,阿仔有冇覺得辛苦?

原文章由 edea 於 07-8-31 16:41 硐表

一定仲有機會既! 新年假要補IGCSE,阿仔有冇覺得辛苦?

都唔算辛苦,因為只係返1,2日,每次3個鐘之麻。

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 07-8-31 22:02 編輯 ]

王國長老

聽日就可以正式公佈好成績啦! 希望優才中學部成績繼續驕人!
‹ 上一主題|下一主題