用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 - 學校資料
樓主: edea
go

優才(楊殷有娣)書院 - 學校資料 [複製鏈接]

回覆 #60 may999 的文章

我覺得轉過兩次校唔係問題,只要你照直講出原因便可。但當你個仔考插班時,你最緊要解釋,點解你會再幫個仔轉校?而優才又有邊一方面吸引你?

其實直資學校咁受歡迎,一定有佢既原因。

多謝晒!  已經報了名參加24號的小一簡介, 老公都會同我一參加.
你的仔仔或女女在優才讀幾年班?

另外,我還以下問題, 可否解答我?
  • 優小會否有課外活動彧兵兵球校隊成立?
  • 他們是否完班人馬升班?
  • 小息時, 是否留在班房, 彧硬性規定在操場?

謝謝你!

原文章由 dabbycheung 於 08-5-14 15:35 發表
我覺得轉過兩次校唔係問題,只要你照直講出原因便可。但當你個仔考插班時,你最緊要解釋,點解你會再幫個仔轉校?而優才又有邊一方面吸引你?

其實直資學校咁受歡迎,一定有佢既原因。 ...

!  我希望我仔仔能成為今08/09年的小四插班生, 日後, 我便可以參加, 此外, 我已經報了名參加24號的小一簡介會. !

原文章由 中天英 於 08-5-14 01:47 發表
應該只開放比優才家長; 如果你好想參加既話, 我唸你最好問吓陳校長得唔得啦。

今年只得G1同G4有觀課。

究竟GT的視學報告幾時先有得睇啊?  

回覆 #62 may999 的文章

其實我係中學部家長,我個仔讀緊G9.所以有關優小既問題,我唔係全部識答,希望你見諒!

1) 唔太清楚(麻煩中兄或其他優才家長解答)
2) 唔會原班升,但好似5年班會原班升
3) 無硬性規定

I see! 但無論如何都十分感謝你之前給我的資料, 我決心嘗試幫我仔仔轉到直資學校.  真的唔該晒.

原文章由 dabbycheung 於 08-5-15 09:09 發表
其實我係中學部家長,我個仔讀緊G9.所以有關優小既問題,我唔係全部識答,希望你見諒!

1) 唔太清楚(麻煩中兄或其他優才家長解答)
2) 唔會原班升,但好似5年班會原班升
3) 無硬性規定 ...

我真係打去教育局問, 估唔到負責人即刻覆電話俾我, 抵讚! 佢話視學涉及兩間校舍及大批老師, 所以用多左少少時間, 但呢個月內會出到報告俾學校, 到時會再用電話通知我。

王國長老

原文章由 TomDog 於 08-5-15 12:23 發表
我真係打去教育局問, 估唔到負責人即刻覆電話俾我, 抵讚! 佢話視學涉及兩間校舍及大批老師, 所以用多左少少時間, 但呢個月內會出到報告俾學校, 到時會再用電話通知我。 ...

多謝你告之, 如果有新消息麻煩update一下俾我地知丫! 唔該晒!

1) 優小每個星期有兩個才華班, 总共有80幾種活動比學生揀, 每次1小時10分鐘; 另外G2開始有增益班; 才華班同增益班都屬于"校內活動", 係响放學前完成既。

眞正既"課外活動", 既係放學之後做既, 主要响G4開始, 有課後資優班, IEP 活動, 球隊練習,  部份才學班有課後延展部份; 另外星期六會有有童軍活動同足球班。

乒乓球隊係有既, 校外比賽成績仲唔錯潻。

2)  唔肯定有冇硬性規定, 不過就未聽過我大仔話小息會留係課室里面, 佢一定出去玩個痛快。

原文章由 may999 於 08-5-14 17:25 發表
多謝晒!  我已經報了名參加24號的小一簡介會, 老公都會同我一參加.
你的仔仔或女女在優才讀幾年班?

另外,我還以下問題, 可否解答我?

優小會否有課外活動彧兵兵球校隊成立?他們是否完班人馬升班?小息時,  ...

Hi, may999,

優才既學習压力比較细, 要課後補習既屬于少數, 星期六、日都好小做功課既。

原文章由 may999 於 08-5-14 14:33 發表
真的!  但你估學校會否對我不好印象, 因為我仔仔之前已經轉個一次校. 這即是我心中的一條刺, 自從離開培正後, 我很少主動告訴別人, 除了我的很好朋友,  因為他們都覺得我很傻, 轉校2年後, 我和我老公都覺得對仔仔沒 ...

咁好快就有視學報告睇嘍!

好似HUKGA同LOGOS都係今年做Comprehensive Review, 唔知會唔會同優才一齊出報告呢?

原文章由 TomDog 於 08-5-15 12:23 發表
我真係打去教育局問, 估唔到負責人即刻覆電話俾我, 抵讚! 佢話視學涉及兩間校舍及大批老師, 所以用多左少少時間, 但呢個月內會出到報告俾學校, 到時會再用電話通知我。 ...

唔該晒! 真的希望我仔仔能幸運地插班讀優才, 但我朋友話優才更難入, 所以她見意我仔仔試報真道, 但我朋友話真道小四的英文程度還深...

原文章由 中天英 於 08-5-16 01:53 發表
Hi, may999,

優才既學習压力比較细, 要課後補習既屬于少數, 星期六、日都好小做功課既。

Hi, 各位優才的家長,

多謝你們的鼓勵,我在昨天把轉校申請表遞交優才了,不過今天接到電話回覆貴校暫時滿額,所以有點失望,惟有再想其他辦法了。

再次多謝大家的支持和鼓勵!
Nice to meet you!

我覺得會有位既, 通常會有D學生因種種原因轉學既。

我唸而家先至5月中,  要轉學既學生, 可能仲未通知學校既; 如果你心儀優才既話, 應該繼績努力, 不時寄多D資料比學校, 搵吓陳校長咁。

再次祝福你如願以償。

原文章由 Baby媽媽 於 08-5-16 23:04 發表
Hi, 各位優才的家長,

多謝你們的鼓勵,我在昨天把轉校申請表遞交優才了,不過今天接到電話回覆貴校暫時滿額,所以有點失望,惟有再想其他辦法了。

再次多謝大家的支持和鼓勵! ...

回覆 #74 中天英 的文章

我會繼績努力!

再次多謝你的祝福!
Nice to meet you!

我決定星期四去學校交表試試,希望有機會啦! 如果冇位也會再試。
[[size=medium]美甲趣Blog BlogHere :-)

王國長老

原文章由 Julialau 於 08-5-20 17:18 發表
我決定星期四去學校交表試試,希望有機會啦! 如果冇位也會再試。

祝 好運!

今天看到明報教得樂有優才書院(中學部)的介紹:
http://happypama.mingpao.com/cfm/ebook3.cfm?File=20080520/happy/happy.txt
Oops...原來是5月20日的, 我真outdate.

[ 本文章最後由 TomDog 於 08-6-3 11:31 編輯 ]

教育局通知佢地今日send左份視學報告俾學校, 建議家長下星期先問學校。

王國長老

回覆 #1 TomDog 的文章

唔該晒你報料, 我盡快update一下我個網頁先.

我都想睇下個視學報告內容.
‹ 上一主題|下一主題