用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 - 學校資料
樓主: edea
go

優才(楊殷有娣)書院 - 學校資料 [複製鏈接]

edea,

報料:陳校長今日上了香港電台第一台"飛躍學堂"

http://www.rthk.org.hk/rthk/radio1/SmartParents/20070929.html
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

王國長老

原文章由 gitmee 於 07-9-29 16:09 硐表
edea,

報料:陳校長今日上了香港電台第一台"飛躍學堂"

http://www.rthk.org.hk/rthk/radio1/SmartParents/20070929.html

gitmee:

非常感謝報料!!!

edea

上個月  精靈一點  校董會主席 歐楊醫生
講 兒童IQ問題

http://www.rthk.org.hk/rthk/radio1/adwiser/20070829.html

王國長老

原文章由 Hello-Hi 於 07-9-30 01:27 硐表
上個月  精靈一點  校董會主席 歐楊醫生
講 兒童IQ問題

http://www.rthk.org.hk/rthk/radio1/adwiser/20070829.html

Hello-Hi:

Thank you very much!

edea

原文章由 edea 於 07-9-30 10:27 硐表

Hello-Hi:

Thank you very much!

edea

都講得幾好既。

不過欧陽醫生可能比較忙, 冇update倒 IQ 既最新定義, 佢講既係以前既定義, 而家以經唔用啦。

[ 本文章最後由 中天英 於 07-10-2 00:58 編輯 ]

我真遲鈍,現在先知有個咁正学校資料

原文章由 edea 於 07-8-23 14:00 硐表
學校簡介
- 小班教學, 每班不超過24名學生
- 校多名老師先後獲傑出老師獎,全體常額老師全部均具大學學位,其中多位老師更具碩士學位、教育文憑或專業資格
- 無需做大量無謂機械式的功課,讓學生有更多時間閱讀及作課外活 ...

王國長老

原文章由 跳跳虎 於 07-10-5 09:14 硐表
我真遲鈍,現在先知有個咁正学校資料

傻啦, 唔好咁講, 咁以後妳有資料就提下我,等我update下啦!拜託!:

我估我d料實唔夠你update

原文章由 edea 於 07-10-5 13:27 硐表

傻啦, 唔好咁講, 咁以後妳有資料就提下我,等我update下啦!拜託!:

報料:香港電台普通話台"五星級父母"
http://www.giftedcouncil.edu.hk/5star/
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

王國長老

原文章由 gitmee 於 07-10-11 21:40 發表
報料:香港電台普通話台"五星級父母"
http://www.giftedcouncil.edu.hk/5star/

Thank you gitmee!

我對優才好有興趣,如果想插班08年9月P2不知有冇機會?旺角校舍和KTO有大分別嗎?我有朋友仔仔係KTO讀P1好滿意!係咪KTO係冇乜P1-P3呢?
我好多野唔識,想了解下,希望請教大家! 謝謝!
[[size=medium]美甲趣Blog BlogHere :-)

優才小四插班

各位優才(楊殷有娣)書院家長,

請問你們知道學校會否收小四插班, 是否很難入, 面試會否有筆試, 如果我兒是在傳統小學就讀, 轉來優才, 會否很難適應呢, 因為聽說優才小三英文課已是用全英語上堂.

等待你們寶貴的意見. 謝謝!

回覆 #32 may999 的文章

優才每年都會收各級既插班生,至於難唔難入,我就唔多清楚?不過我知道有好多插班生,都係嚟自傳統學校。至於適唔適應?聽聞問題不大。

很多謝你的意見, 請問你知不知優才的 小學生英文程度是不是很利害, 小四的英文堂是否全英語教.

原文章由 dabbycheung 於 08-4-28 10:38 發表
優才每年都會收各級既插班生,至於難唔難入,我就唔多清楚?不過我知道有好多插班生,都係嚟自傳統學校。至於適唔適應?聽聞問題不大。

回覆 #34 may999 的文章

係呀!優才學生既英語水平好高,通常比一般D小學高一至兩級倒(但如果要同名校比,程度我就唔多清楚?)。有家長曾經去G4英文堂觀課,發現學生上堂時,普遍已能用流利英語同外籍老師對話。

優才G1英文堂已由外籍老師教,所以基本上由G1開始,英文堂已用全英語教。

你小朋友依家讀緊邊間小學?

請問優才小學是否主收資優的學生, 聽說當中有些資優的學生會有情緒上的問題, 是否真的?? 優才小學程度是否比其他傳統小學難??

回覆 #36 may999 的文章

優才學生唔係個個都係資優生,就睇我地呢度班優才仔女,大部份都唔係資優生。

至於資優生有情緒上既問題,我相信唔只響優才至會發生,其他學校一樣會有。而優才資優生既情緒問題,相信情況並不嚴重。

優才既英文同數學比一般學校深。但如果學校肯收你個小朋友做插班生,我相信佢應該可以應付到,所以呢方面你唔洗太擔心。

回覆 #37 dabbycheung 的文章

您好!

剛看到你回應may999的文章,我想在這裏跟大家打個個招呼。因為我很欣賞你們一班GT的家長對有意為子女報讀GT的家長所給予的支持,關於GT的查詢,你們都不厭其煩一一地回答。
自從開始為小女籌備轉校,我就一直留意到幾個在親子王國內的優才(楊殷有娣)書院交流平台,優才擁有你們一班這樣對GT這樣忠誠的家長,殊不簡單!
老實說,自問不覺得小女是資優兒童,祇不過是有少少聰明,學得快一點而已,考慮插班入GT小四,希望得到大家的支持。請多多指教!
Nice to meet you!

王國長老

原文章由 Baby媽媽 於 08-5-1 14:39 發表
您好!

剛看到你回應may999的文章,我想在這裏跟大家打個個招呼。因為我很欣賞你們一班GT的家長對有意為子女報讀GT的家長所給予的支持,關於GT的查詢,你們都不厭其煩一一地回答。
自從開始為小女籌備轉校,我就一直留意到幾 ...

歡迎呀, 優才既小朋友相信好多都唔係資優, 我都唔覺自己囡囡有過人地方, 但都追得到average, 唔係資優都冇問題既! 優才既小朋友都係愉快學習, 希望妳囡囡都加入優才大家庭啦!

回覆 #38 Baby媽媽 的文章

謝謝你!

希望你女兒可以成功插班。如有好消息,記得通知大家。
‹ 上一主題|下一主題