用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島東區 <杏花村聖道明, 柴灣康傑, 西灣河明我 或那間 ...
go

港島東區 <杏花村聖道明, 柴灣康傑, 西灣河明我 或那間比較好?> 請比意見 [複製鏈接]

各位好!

我住柴灣的, 個女2歲幾, 出年要讀k1 ~
請問杏花村聖道明, 柴灣康傑, 西灣河明我 或那間比較好? 請比意見..
另外北角區有間叫仙慧, 是否有國際班, 有無小朋友在這裡讀, 好唔好? 有無媽咪可以比d建議我呀?

其實我最想係第時可以去到好的小學(好似北角區個網幾好), 咁我係咪要比佢讀北角區的幼稚園, 或我要搬去北角區..
因為我唔係好明白個派位係點分?

唔該晒 ^_^
   0    0    0    0

請問有沒有媽咪可以比建議我 ~ 謝謝!

原文章由 happyfu815 於 07-8-18 04:31 發表
各位好!

請問杏花村聖道明, 柴灣康傑, 西灣河明我 或那間比較好? 請比意見..
另外北角區有間叫仙慧, 是否有國際班, 有無小朋友在這裡讀, 好唔好? 有無媽咪可以比d建 ...

我個囡囡 讀 杏花村 - 聖道明,  由 N 班 升 K1 ,  K1 剛開學, 未知如何, 但 N 班 D 老師好細心,佢 讀 得好開心, ....
:hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

happyfu815,
小學資料你可以睇呢度。
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
幼稚園其實好多元都差不多,首先你要決定女女的學習方式,你的預言開支同你自己本身的要求。
或者比小小我以前睇到的意見你,因我在柴灣大,現住筲箕灣。聖這明一般來說愛心好好,不過有媽媽說程度比較淺同d野舊。
康傑好像不錯,佢星期6重會有playgroup,你可以去試下先。東華三院方樹福堂幼稚園小西灣這一間也不錯,不過程度會高d。柴灣區我見議你最好不要選地鐵站健康院那層那間,因為我對佢有暗影(不過係十幾年前的事。)。
明我係好出明,如果你想小學報基灣,好似有著數。不過學費貴,校舍舊。
其實每一間學校都有好或不好的風評,最好你先去學校參觀下(最好帶女女去)或者我話你知我選校的心得,就是帶仔仔去由他先告訴我喜歡那裡。還有就是因我的是獨生子,而我最想佢學好語文,所以我去年幫我仔仔幫了蘇浙,因它學費不貴同每日都講國語及每日都有英文堂上。不要見學校寫2文3語就信,要問下學校每日每星期會有幾多堂國語或英文堂先好比較。不過因為我仔9月先返,未能比很好的意見你,你遲幾個月可問我。不過好多幼稚園都係年尾開始面試,如果你心大心細就先報多一兩間,收左先慢慢想。

原文章由 happyfu815 於 07-8-18 04:31 發表
各位好!

另外北角區有間叫仙慧, 是否有國際班, 有無小朋友在這裡讀, 好唔好? 有無媽咪可以比d建 ...
明人不作暗事!

Hello See,

你好呀!我都是住柴灣的, 現正煩惱緊簡乜野n1幼稚園, 因我希望佢可番全日班, 但係我心水個D多數得半日, 到而家重考慮緊!

小女n1讀康老師有心机好好,K1轉咗聖道明感覺麻麻,K2轉咗寶血,(派位唔錯)

原文章由 happyfu815 於 07-8-18 04:31 硐表
各位好!

另外北角區有間叫仙慧, 是否有國際班, 有無小朋友在這裡讀, 好唔好? 有無媽咪可以比d建議我呀?
...

點解唔考慮杏花邨上書房, 真係好好, 又開心, 英文又好(下午班).
我大女聖道明轉過去讀K.2.現在細女都讀. 老師和校長都好有愛心.上課有英文班主任, 東區唔係更多幼稚园有佢梗多時間比小朋友講英文架.

Hi! Annmelody,

I've applied for both St. Dominic and Scholars' Anglo-Chinese kindergartens.  Could you tell me more about the pros and cons of these 2 kindergartens?  Which one suits active kids more?
Thx!

angelanala
原文章由 Annmelody 於 07-10-3 19:18 硐表

點解唔考慮杏花邨上書房, 真係好好, 又開心, 英文又好(下午班).
我大女聖道明轉過去讀K.2.現在細女都讀. 老師和校長都好有愛心.上課有英文班主任, 東區唔係更多幼稚园有佢梗多時間比小朋友講英文架. ...

上書房(下午班)其實真係幾好, 除咗學費貴D同下午上堂外. 老師一般都好有愛心, 約20人一班, 一中一英老師每班分2小組同時上課, 英文老師只會和小朋友說英語. 我囝囝前幾年畢業於此校.
‹ 上一主題|下一主題