用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新法同余振強如何?
go

新法同余振強如何? [複製鏈接]

中二升中三想轉校,問校風如何?係屬band 幾呢?唔該,urgent ! 朋友個仔急轉校,謝謝!
   0    0    0    0

原文章由 CHUCHU 於 07-8-15 21:54 發表
中二升中三想轉校,問校風如何?係屬band 幾呢?唔該,urgent ! 朋友個仔急轉校,謝謝!

新法屬大熔爐(留班生、repeat生...入唔到英中大雜匯...)band1/2/3乜野人都有...咁o既學校唔好介紹畀人了!
余振強係中中...原本唔錯...而家每況愈下!

點解升班都要轉?讀開乜野中學?而家仲收生...一般好打有限!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 櫺囹桼 於 07-8-15 22:13 發表

新法屬大熔爐(留班生、repeat生...入唔到英中大雜匯...)band1/2/3乜野人都有...咁o既學校唔好介紹畀人了!
余振強係中中...原本唔錯...而家每況愈下!

點解升班都要轉?讀開乜野中學?而家仲收生...一般 ...

櫺囹桼,

冇辦法啦,佢讀緊直資中二,學校程度好淺,小學部個校長走咗去辦中四,覺得再讀落去唔會有好結局,佢呀媽唔想個仔讀,呀仔都想轉返文法中學,唔想讀活動中學,想快快走人,但學校遲遲唔派成績表,到而家都未派,想轉都冇成績表,程度低都唔咁搵間好,只想校風OK就算,想即閃.:-|

[ 本文章最後由 CHUCHU 於 07-8-15 22:33 編輯 ]

原文章由 CHUCHU 於 07-8-15 22:30 發表

櫺囹桼,

冇辦法啦,佢讀緊直資中二,學校程度好淺,小學部個校長走咗去辦中四,覺得再讀落去唔會有好結局,佢呀媽唔想個仔讀,呀仔都想轉返文法中學,唔想讀活動中學,想快快走人,但學校遲遲唔派成績表,到 ...

CHUCHU
我就諗唔到有咩(好校風)學校仲收生...幫你推...等其他家長介紹!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

唔該有冇人可幫到我朋友呀,係尼個時間都冇咩好好學校仲收插班,所以只要校風ok幾好就得架啦,thanks,各位BK友. 急!

原文章由 CHUCHU 於 07-8-16 09:28 發表
唔該有冇人可幫到我朋友呀,係尼個時間都冇咩好好學校仲收插班,所以只要校風ok幾好就得架啦,thanks,各位BK友. 急!

hi chuchu

如果唔介意可以試下「勞工子弟中學」。有朋友個仔係度讀,的學生係「薯的」不過校風都 ok 架! 可考慮。

宜家都就來開學啦, 仲有邊學校會收生呀? 或者都會有, 但係都係打去學校問下, 通常仲收既都係band 3中學多喎, 真係介紹唔到比你啦.

原文章由 CHUCHU 於 07-8-16 09:28 發表

唉!~~~真係~~~~!

勞工子弟都滿額lu:(
請間仲有咩好提意呀:( 唔該!

原文章由 CHUCHU 於 07-8-15 22:30 發表

櫺囹桼,

冇辦法啦,佢讀緊直資中二,學校程度好淺,小學部個校長走咗去辦中四,覺得再讀落去唔會有好結局,佢呀媽唔想個仔讀,呀仔都想轉返文法中學,唔想讀活動中學,想快快走人,但學校遲遲唔派成績表,到 ...

哎...咁麻煩呀, 邊間直資中學咁可惡呀???

原文章由 tkkmama 於 07-8-16 13:03 發表

哎...咁麻煩呀, 邊間直資中學咁可惡呀???

邊間就冇畏講啦,最緊要快閃,有冇好介紹呀?

Try TKO香島 or 匯知. 我會選香島,因為今年高考得好D.
聖道迦南,聖瑪加利.

[ 本文章最後由 motherlau 於 07-8-16 21:13 編輯 ]

原文章由 motherlau 於 07-8-16 20:45 發表
Try TKO香島  or 匯知. 我會選香島,因為今年高考得 好D.

thanks

你試下鄧鏡波中學,胡兆熾中學

你PM比我知,個間直資學校係邊間AR
等我下年幫個女揾學校
可以小心D
唔該SIN

原文章由 CHUCHU 於 07-8-16 13:40 發表

邊間就冇畏講啦,最緊要快閃,有冇好介紹呀?

櫺囹桼,

CHUCHU,

唔知可否pm 我係邊間直資呢

醒目開學勳章

CHUCHU
大少老師話余振強係屬於band 3, 如果去余振強不如唔好轉校, 叫你朋友三思.
[img][/img]

原文章由 DoReMi媽媽 於 07-8-17 16:48 發表
CHUCHU
大少老師話余振強係屬於band 3, 如果去余振強不如唔好轉校, 叫你朋友三思.

唉!如果唔band 3又邊到有位呀,朋友諗住入咗資肋中學,中三時可以參加中四派位,到可以再選好d中四(一定有中四讀),而家間直資唔會幫佢參加中央派位,到時局住升佢間中四,又或者比佢西出校,到時兩頭唔到岸囉.:
‹ 上一主題|下一主題