用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何幫子女找適合的小學
go

如何幫子女找適合的小學

我個仔仔係一個超級百厭星,坐唔定,上堂時鐘意說話
幼稚園見家長時,我問老師小朋友重有冇成日掛住講野呀
老師答我好左D,但係佢真係好鐘意講野.
如果咁既情況,各位媽媽覺得我應該找邊一種小學好呢??
''坐定定,好嚴''o個D好定''活動式''好呢??
請各位幫幫忙

hi,

我就覺得活動式啱d,如傳統式,我怕上堂時表面肯坐定但
心裡就在想其它事,習中唔到.(這是我個人想法)
你可以請教吓班主任邊種適合d?

Sandy

原文章由 yanlau1010 於 07-8-14 21:30 發表
''坐定定 ...

我個仔同你囝囝一樣,
多野講,大聲,坐唔定,多多意見.
所以我都 入左一間 活動教學 的小學.
希望佢大D會好D
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

advisor:

http://hk.geocities.com/education.planning/education.html

男校的小朋友會吾會好頑皮,因為我心目中的那間學校是男校。而囝囝性格內向,怕他在男校會吾比人蝦?
你地有什麼意見。

Which one is your target school? My son is also shy, likes reading books, but 專注力 a bit weak. I'm also not sure whether 傳統教學or活動教學   is good for him. Anybody can comment.

原文章由 SIUBO117 於 07-8-16 21:55 發表
男校的小朋友會吾會好頑皮,因為我心目中的那間學校是男校。而囝囝性格內向,怕他在男校會吾比人蝦?
你地有什麼意見。

TomatoCat,

我想揀"慈幼",但怕男校的小朋友會否比較頑皮.
我心目中還有間男女校,不過比較遠.
你呢,諗倒揀邊間嗎? 下個月便要揀了.

原文章由 TomatoCat 於 07-8-20 15:52 發表
Which one is your target school? My son is also shy, likes reading books, but 專注力 a bit weak. I'm also not sure whether 傳統教學or活動教學   is good for him. Anybody can co ...

醒目開學勳章 王國長老

坐唔定, 多野講, 我唸讀活動教學都無問題, 反而學校包容度大d tim! 不過視乎家長想唔想"嚴師出高徒"喇
我個女都係讀活動教學學校, 基本discipline一定有--唔俾跑呀, 問問題要舉手呀......不過學校好歡迎小朋友隨時問, 呢d叫"主動求學問"wor!
至於集中力........我唔肯定, 不過我記得女女interview時, 有一關就係老師講故仔, 然後要小朋友答問題, 目的係要assess下, 小朋友o係咁relax既環境下, 仲可唔可以集中聽老師講野........如我女女, 學校教完既野, 轉頭就做評估, 佢地話學習應該係自己學, 唔係家長操練wor! 所以如果上堂唔集中, 真係學少左野架

醒目開學勳章

咁你要想0下, 究竟你自己想仔仔成為一個怎樣既學生?

依家一般有個想法: 要配合小朋友性格呀, 唔好比壓力呀; 市場又多0左好多選擇比家長, 令到好似無論學校同家長, 都要迎合小朋友.

阿仔依家好活潑, 比間活動教學既學校他讀, 可能仲活潑播, 呢個係你既期望嗎? 定係依家阿仔好活潑, 比間傳統既他讀, 等他守規矩?

小朋友性格係一個因素, 但係我個人覺得, 父母期望同心理準備更重要, 唔可以太遷就小朋友性格來選校. 妳問我個女, 日日去迪士尼返學就最好添!

因此, 要看你自己有甚麼期望, 同埋可以付出多少幫子女學習讀書.

原文章由 yanlau1010 於 07-8-14 21:30 發表
''坐定定 ...

醒目開學勳章 王國長老

同意, d人成日話"認同學校理念", 以前我覺得, 車, 邊個唔係魚翁撒網丫! 睇左學校理念都係方便in家長姐!
而家玩左呢個遊戲咁耐, 終於明白"認同學校理念"呢句說話係真既....咩叫好? 程度讀高一級? 老師有愛心? 學費平? 一條龍? 原來每個人目標都唔一樣, 我覺得好既, 可以人地覺得不知所謂
每個小朋友, 最終只會讀一間學校, 無一間學校係十全十美, 針無兩頭利, 有時真係要唸下點取捨.........
不過我都係覺得要睇埋小朋友性格, 好似我個女, 完全無鬥心既, 舊年我唸, 俾佢入左dgs我都屎! 佢根本唔係果一種, 所以我根本無去apply (唔係話佢唔好, 我覺得自己唔適合姐)
原文章由 YongXin 於 07-8-21 06:04 PM 發表
咁你要想0下, 究竟你自己想仔仔成為一個怎樣既學生?

依家一般有個想法: 要配合小朋友性格呀, 唔好比壓力呀; 市場又多0左好多選擇比家長, 令到好似無論學校同家長, 都要迎合小朋友.

阿仔依家好活潑, 比間活 ...

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-21 19:09 發表
同意, d人成日話"認同學校理念", 以前我覺得, 車, 邊個唔係魚翁撒網丫! 睇左學校理念都係方便in家長姐!
而家玩左呢個遊戲咁耐, 終於明白"認同學校理念"呢句說話係真既....咩叫好? 程度讀高一級? 老師有愛心? 學 ...

hi Charlotte_mom,

I agree with you.  Your pink star is very nice. :

I like Wah Yan. My son is not willing to speak up even he knows the answer, or in fact he don't think there is a need to speak up. He is not even responsive, don't mention about proactive. 活動教學 might make him feel uncomfortable!! :cry: :cry:

原文章由 SIUBO117 於 07-8-21 13:59 發表
TomatoCat,

我想揀"慈幼",但怕男校的小朋友會否比較頑皮.
我心目中還有間男女校,不過比較遠.
你呢,諗倒揀邊間嗎? 下個月便要揀了.

TomotoCat,

本來我都想揀12網的Wah Yan or St.Joseph. 但我識的人,什至街坊都冇一個可以成功入倒Wah Yan(跨網&15分).
而St.Jo 又有好大competition.我一心想囝囝有個開心快樂的小學生活.所以決定放棄12網.
到依家我都未firm揀邊間.唯有9月去下學校聽簡介時胏下囝囝鍾意邊間.但囝囝話吾鍾意男校.

原文章由 TomatoCat 於 07-8-21 22:55 發表
I like Wah Yan. My son is not willing to speak up even he knows the answer, or in fact he don't think there is a need to speak up. He is not even responsive, don't mention about proactive. 活動教 ...

[ 本文章最後由 SIUBO117 於 07-8-22 09:54 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

多謝 邊度nice丫, 我個女今日7歲生日喇, 畫畫都仲係咁肉酸........
原文章由 Yau_Cheung 於 07-8-21 10:36 PM 發表

I agree with you.  Your pink star is very nice. :

醒目開學勳章 王國長老

咪話誇網啦, 我自己12網都無把握入到華仁......咁多人爭! 我個仔仲要得適齡10分tim! st jo我又唔想(太大壓力), 軒官又唔係我杯茶........都唔知點揀!!!
我自己比較心儀st paul boys, 聽d家長講, 唔算大壓力, 校風都幾開放學生都好開心, 不過有人話咁貴學費又唔係最top, 唔抵(所以咪話認同學校理念lor!) 不過我真係唔想小朋友童年, 就o係測驗考試之中度過
或者返家姐果間lor......仲有時間, 睇定d先!

原文章由 SIUBO117 於 07-8-22 09:51 AM 發表
TomotoCat,
本來我都想揀12網的Wah Yan or St.Joseph. 但我識的人,什至街坊都冇一個可以成功入倒Wah Yan(跨網&15分).
而St.Jo 又有好大competition.我一心想囝囝有個開心快樂的小學生活.所以決定放 ...

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-22 10:32 發表
咪話誇網啦, 我自己12網都無把握入到華仁......咁多人爭! 我個仔仲要得適齡10分tim! st jo我又唔想(太大壓力), 軒官又唔係我杯茶........都唔知點揀!!!
我自己比較心儀st paul boys, 聽d家長講, 唔算大壓力, 校 ...

入家姐間小學最好既地方就係可以一齊返學放學,家姐仲可以睇住細佬,互相照應。不過如果細佬既能力係可以考到更好的小學,就唔好埋沒佢。

好羨慕你有一個「好」字。我個仔唔鐘意細佬妹,所以一個夠曬數。