用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 支持你地呀!加油!各位偉大既mami! ...
go

[唐氏] 支持你地呀!加油!各位偉大既mami! [複製鏈接]

:loveliness: 各位媽咪!你地好 ,我唔係唐bb既mami!
我路過依到係因為我個仔上次入e院係隔離病房見到一個唐bb,佢好可憐!佢既mami一生下就唔要佢!
但係我睇完你地寫既野之後 覺得你地好偉大!
原來唔係個個mami都咁不付責任!:
你地要努力!希望你地既小朋友健健康康!:loveliness: 加油加油呀!
   0    0    0    0

yanyan5357
多謝你!!!
其實每個做父母的都偉大
那位被遺棄的唐bb 很可憐啊
希望將來他/她能遇到有承擔的家庭可以收養他/她
我更希望以後
會有多些人能了解患唐氏綜合症人氏或其他特殊人氏
因為他們都很需要別人的接受和關懷

原文章由 yanyan5357 於 07-8-14 16:05 發表
:loveliness: 各位媽咪!你地好 ,我唔係唐bb既mami!
我路過依到係因為我個仔上次入e院係隔離病房見到一個唐bb,佢好可憐!佢既mami一生下就唔要佢!
但係我睇完你地寫既野之後 覺 ...

好感謝各位mani分享你地的經驗.有你地的照顧.您們的子女真係好幸福.

我老公的同事個孫兒係唐氏,佢父母唔理佢(bb爸爸唔肯要佢,出世至今未見過佢),交比佢婆婆照顧,老人家不懂照顧,最近營養不良入院,所以想幫佢搵d資料.

祝各位bb及媽媽健康快樂!

hi tywinhk
那位小朋友今年多大??

原文章由 tywinhk 於 07-8-15 17:12 發表
好感謝各位mani分享你地的經驗.有你地的照顧.您們的子女真係好幸福.

我老公的同事個孫兒係唐氏,佢父母唔理佢(bb爸爸唔肯要佢,出世至今未見過佢),交比佢婆婆照顧,老人家不懂照顧,最近營養不良 ...

3個月,每日約10安奶.請問心漏會否影響飲奶?

原文章由 reginang 於 07-8-15 19:07 發表
hi tywinhk
那位小朋友今年多大??

tywinhk

這個我就不大清楚
因為我女沒有心漏問題
不過3 個月每日祗食10oz奶似乎少了
心臟如果有問題都相當影響身體機能及發展
醫生有什麼建議
bb 有沒有在政府醫院跟進
還住在醫院抑或已經回家
除了外婆照顧之外
還有沒有其他人可幫手
bb 的媽媽及家人情緒怎樣
如果他們有需要
我可以去探望他們的
沒有什麼大的幫忙
但至少可以支持他們
因為我們都是同路人
祝bb 身體健康

原文章由 tywinhk 於 07-8-15 22:39 發表
3個月,每日約10安奶.請問心漏會否影響飲奶?

麻煩其他心仔曾經有問題既小朋友的mami 代答tywinhk 的問題, thanks :

遵命

原文章由 reginang 於 07-8-16 01:46 發表
麻煩其他心仔曾經有問題既小朋友的mami 代答tywinhk 的問題, thanks :

tywinhk,

你好

hanhan 係唐寶寶,有先天性心漏.

如BB有心漏,食奶時可能會很吃力,大汗淋漓,呼吸急促,容易疲倦,甚至會面色發藍.

每日食10安奶,實在太少太少了.除了心漏因素,也可能同BB吸啜能力有關,因為唐寶寶肌肉張力通常較低,若口部肌肉運用有問題,便需要找職業治療師幫手.

現在BB住在醫院,醫院方面一定會有所跟進.但BB最需要的是愛!!

[ 本文章最後由 hanhanmama 於 07-8-16 10:18 編輯 ]

澄澄的情況很相似 ,  她也是心漏.  出世時 心漏5mm.

不知是否這個問題 ,  她食奶粉量真的很小 , 但就沒有營養不良

由出世開始 ,  直至3歲   ,  每餐由出世2安 ,  直至3歲時不超過 3安士 ,  每天不超過 12安士 , 但沒有營養不良 ,  1歲前也沒有病痛 ,  

不過大約9個月大開始俾糊仔佢食 , 增加營養

現在她一點奶也不肯食 .  完全戒奶 ,  惟有俾鈣水給她.

chelsea ma

現在hanhan都不太喜歡飲奶,我都想俾鈣水hanhan食,澄澄食緊邊隻?可否告知

I don't think such tragedy should ever happen to any child, even ifhe/she is disabled. This coincides with what I wrote in my blogyesterday. Yes, we all tend to choose nice and beautiful things, butthis is our very own child, how can we abandon him/ her? Having saidthat, it takes a lot of courage and love to accept him/ her as who he/she is. I hope we all have a pure heart like that of the little girl inthe story.....

原文章由 yanyan5357 於 07-8-14 16:05 發表
但係我睇完你地寫既野之後 覺 ...

好多謝大家的回應!其實我已經比咗D唐氏協會資料比佢,希望BB父母肯去接觸,婆婆年紀大,醫生同佢講嘢,佢能明白幾多呢?

有時都唔知,佢地是否適合照顧BB?

老人家湊就真係會好辛苦
因為我媽幫我湊大女
果時我要返工
除左去醫院覆診同去上早期訓練之外(我會同埋一齊去)
個女所有既日常生活都係靠婆婆
因為我地冇工人
所以都好辛苦
湊小朋友要有體力
就算係我自已湊一日都辛苦
何況老人家.....

想問下, 你知吾知小朋友現在情況如何
有冇社工跟進
佢地住邊一區

原文章由 tywinhk 於 07-8-16 12:07 發表
好多謝大家的回應!其實我已經比咗D唐氏協會資料比佢,希望BB父母肯去接觸,婆婆年紀大,醫生同佢講嘢,佢能明白幾多呢?

有時都唔知,佢地是否適合照顧BB?

[ 本文章最後由 reginang 於 07-8-18 23:57 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題