用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位有比小朋友返N1的媽咪
go

各位有比小朋友返N1的媽咪

我仲考慮緊比唔比小朋友讀,如果讀,下個星期要報名,請問各位有比小朋友讀N1的媽咪,若比你們再選擇一次,會唔會讀N1呢?唔讀N1的小朋友是否到K1時無其他小朋友o禁叻?我真係好柔盾呀,因為只有一間比較多新移民的幼兒園可以報。

你的小朋友幾年幾月幾日出世呢?
我05年1月1日出世所以遲左1日,如果唔係k1會收,我又唔想佢成四歲先讀書所以就比佢讀N1,如果你bb唔係好大而又有人湊我覺得比佢返下playgroup好過,而且你話新移民多會無咁好架!你都知香港同國產文化架啦!
除非你想bb早d學識d基本野就同佢報好d的N1
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

四歲先讀書好些, 日後學野也好些.

唔明呀?可唔可以詳細解釋吓?你小朋友是否沒有讀N1呢?

原文章由 moon88 於 07-8-13 13:52 發表
四歲先讀書好些, 日後學野也好些.

我小朋友9月尾出世,有人話playgroup 唔同N1, 返N1可以學識好多野,所以我好矛盾。平時婆婆照顧bb, 婆婆都好好心機,每天都會同佢去公園、講故事書和玩遊戲,不過在家裏玩的遊戲都玩到無野好玩。

原文章由 easonkinki 於 07-8-13 11:53 發表
你的小朋友幾年幾月幾日出世呢?
我05年1月1日出世所以遲左1日,如果唔係k1會收,我又唔想佢成四歲先讀書所以就比佢讀N1,如果你bb唔係好大而又有人湊我覺得比佢返下playgroup好過,而且你話新移民多會無咁好架!你都 ...

原文章由 preciousstone 於 07-8-13 22:52 發表
我小朋友9月尾出世,有人話playgroup 唔同N1, 返N1可以學識好多野,所以我好矛盾。平時婆婆照顧bb, 婆婆都好好心機,每天都會同佢去公園、講故事書和玩遊戲,不過在家裏玩的遊戲都玩到無野好玩。

我的愚見是返N1係比小朋友學習建立他們的社交&自理能力. 與婆婆同佢去公園、講故事書和玩遊戲是不同的.
2005年9月1日出生的Ryan重2.95kg, 係飲全人奶到21個月大的。而家已經有29磅5安士重喇!
9月1日 2.95Kg / 9月 10日 3.12Kg / 9月 15日 3.3Kg / 9月 17日 3.46Kg / 9月 24日 3.75Kg / 10月7日 4.44Kg / 10月20日 4.99Kg /11月18日 6.50Kg / 12月03日 6.62Kg / 1月17日 7.31Kg / 9月12日 9.50Kg / 10月28日 10.00Kg / 1月2日 11.00Kg / 4月20日 12.00Kg

原文章由 tvoincy 於 07-8-19 13:03 發表

我的愚見是返N1係比小朋友學習建立他們的社交&自理能力. 與婆婆同佢去公園、講故事書和玩遊戲是不同的.

十分讚同. 返N1由細train up discipline 及自理能力, 上K1 易d適應.

我亦十分應同你的說法, 返N1和pg是兩回事,
大家學的野是不同, 如有讀N1會上到K1比較
快些適應! 亦是我的愚見。
原文章由 小小豬 於 07-8-19 14:31 發表

十分讚同. 返N1由細train up discipline 及自理能力, 上K1 易d適應.

我前幾個月都係返pg同n1之間做o左個決定,最後都係揀返n1~
因為我想囡囡早d適應o下學校生活,pg始終都好似唔夠學校咁全面,同埋時間短d,每次都係返1-2個鐘好似唔夠,早d返n1對第時讀k1都易d適應,囡囡9月3日開學喇....我真係好期待呀!