用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住屯門(08/09小一選校)唔知選市區...留番屯門好???? ...
樓主: nokyin425
go

住屯門(08/09小一選校)唔知選市區...留番屯門好????

健朗媽咪,

知道你對各校認識較深, 想請教你梁周上 和 下的分別, 因正頭痛囡囡的選校問題

TKS
FAFA101

原文章由 健朗媽咪 於 07-9-13 17:02 硐表

梁周下午校個網頁有梁下ga升中比例, 你可以入梁下網頁睇

FAFA101

我知少少資料, 睇下有沒有用
梁周上:校長較注重學術方面, 較少舉辦參觀活動及課後活動, 而且其他班嘈亦會罰A班, 因A班是精英班, 但我個朋友個女在梁周上讀, 她說見過有一個學生發脾氣背着書包離開課室, 個老師不理會, 結果由另一班在操場上課老師發現帶回班房, 聽講已走到學校大門, 但派位結果比下午校好少少
梁周下:校長亦注重課後活動, 但在2010年會搬校舍

原文章由 fafa101 於 07-9-21 12:44 硐表
健朗媽咪,

知道你對各校認識較深, 想請教你梁周上 和 下的分別, 因正頭痛囡囡的選校問題

TKS
FAFA101

其實上午同下午, 我覺得分別係有ga
如果比我揀, 我會揀下午

下午一二年級係小班教學, 校長除咗成績外都好注重課外活動
仲有好容易同校長溝通到, 因為有校長留言板, 有乜事留言比校長
其本上都好快會回覆, 唔駛又要預約, 又要登記先問到校長野
不過下午校d時間唔係幾好用, 同埋要2011年先搬到,
實在太耐la
仲有我上次入過佢地學校,
二年級已經係學校入面講粗晒口, 仲要個老師係無幾遠
不過學校係屋村入面, 緊有幾個害群之馬ga

謝謝Jacquelinez 和健朗媽咪的回覆.

Jacqueline, 想問問你朋友個女讀得開心嗎?

健朗媽咪, 小班教學是否真的對小朋友好??? 70區 還有什麼選擇??? 何日東叉跨區,叉怕太多功課 :cry: :cry: :cry: :cry: 我住富健

真的好煩呀

二年班講粗口, 好驚訝   

原文章由 jacquelinez 於 07-9-21 14:24 硐表
FAFA101

我知少少資料, 睇下有沒有用
梁周上:校長較注重學術方面, 較少舉辦參觀活動及課後活動, 而且其他班嘈亦會罰A班, 因A班是精英班, 但我個朋友個女在梁周上讀, 她說見過有一個學生發脾氣背着書包離開課室, 個 ...

[ 本文章最後由 fafa101 於 07-9-21 22:20 編輯 ]

原文章由 fafa101 於 07-9-21 22:11 硐表

健朗媽咪, 小班教學是否真的對小朋友好??? 70區 還有什麼選擇??? 何日東叉跨區,叉怕太多功課 :cry: :cry: :cry: :cry: 我住富健

真 ...

小班教學其實對老師同學生都好

一班入面人少咗, 上堂ga秩序管理都會容易咗, 老師照顧學習ga差異都會比較全面

人少咗, 老師做ga工作量會少d, 薄都可以改少d, 自然多d時間備課,開會/休息,教學質數自然會好d

我都係住你附近, 其實70區都好要近你ga學校又係一二年級小班eg羅陳, 兆霖, 梁下, 青松都好似係小班, 仲有一間何福堂, 不過我諗你都唔會考慮呢間啦

hi, 健朗媽咪:

想請教你屯官小有咩好處同唔好處呀, 同埋點解兆霖係每級一班呢? 呢2間校係咪用英普教學架? 品行邊間好d?

我仔又係好靜適合小班, 但想佢讀英普教學的, 同埋程度不要太淺.

[ 本文章最後由 byychan 於 07-9-22 12:15 編輯 ]

原文章由 byychan 於 07-9-22 12:14 硐表
hi, 健朗媽咪:

想請教你屯官小有咩好處同唔好處呀, 同埋點解兆霖係每級一班呢? 呢2間校係咪用英普教學架? 品行邊間好d?

我仔又係好靜適合小班, 但想佢讀英普教學的, 同埋程度不要太淺. ...

我pm咗比你, 你睇返你個信箱la

我早2天入保莊上的web site睇, 那篇校長的話真令人眼界大開, 內容草率, 文章用詞毫無深度, 難以想像是出自一名校長之手.

學校的網頁跟同是保良局小學compare, 更可用馬虎來形容.
(希望教學唔係馬虎就好啦)
雖然我學識不高, 但看完此校的網頁, 我對此學校的印象分亦扣減不少.(以上全屬個人觀感, 如有得罪請見諒)

大家亦可click入看看, 看是否有同感.
http://www.plkvktca.edu.hk/

原文章由 fafa101 於 07-9-21 22:11 硐表

真 ...

一般啦, 我問過小朋友, 學校很少活動, 只是上課, 學校的書單是根據精英班而編, 即A班有10本補充作業, 而D班只得4本, 學校只顧精英班, 而其他班就不谷, 所以我個朋友佢自己便要安排好多活動比個女 (補習班, 課後興趣班活動), 我同佢講佢間學校麻麻地, 佢話佢知, 但佢屋企人要佢個女讀呢間, 無辦法
老師同佢講佢個女成績一般(因我朋友個女已六年級B班, 而五年級成績在班中考中間倒), 未必入讀英中

[ 本文章最後由 jacquelinez 於 07-9-24 15:17 編輯 ]

其實可以CHOOSR蒙小!!
都唔錯架!!
人地話好癈,但我覺得幾好!!
派中學成日都可以係頭3名!
(蒙小=蒙黃花沃)
係基督教,D老師好好

原文章由 wing1996114 於 08-1-6 15:51 發表
其實可以CHOOSR蒙小!!
都唔錯架!!
人地話好癈,但我覺得幾好!!
派中學成日都可以係頭3名!
(蒙小=蒙黃花沃)
係基督教,D老師好好

請問是否活動教學? 功課測驗評估多嗎?

王國會長

祖父母的41網地址是不能作為你囡囡的居住地址去報41網.

原文章由 sophyma 於 07-8-15 20:27 發表

我亦有同樣的問題, 請大家給予意見

我搬來屯門只有2年, 囡囡會在保良局的幼稚園讀k1, 但最近聽同事說原來Daddy以前就讀的小學不錯, 而且可以加分, 學校位於九龍城41網, 有祖父母的地址報, 但住屯門在九龍 ...

祖父母若為小孩的監護人,就可以用他們的地址申報.
屯門區也有好的小學, 鄭任安千禧小學也不錯, 只是一家要重校車.
不過, 若可選擇, 九龍區的學校當然更好, 我有不少朋友的子女都是出市區返學, 我自己小學及中學也是在市區返學, 不過這就要視乎小孩子能否長途拔涉地返學.

王國會長

父母已經係子女法定第一監護人, 除非父母不在或有合理理由, 否則不會接納其他人為監護人

原文章由 cwaisum 於 08-1-14 10:52 發表
祖父母若為小孩的監護人,就可以用他們的地址申報.
屯門區也有好的小學, 鄭任安千禧小學也不錯, 只是一家要重校車.
不過, 若可選擇, 九龍區的學校當然更好, 我有不少朋友的子女都是出市區返學, 我自己小學及中學也是 ...

原文章由 瑩瑩老豆 於 08-1-13 21:36 發表
祖父母的41網地址是不能作為你囡囡的居住地址去報41網.

首輪不是無需看住址, 只是計分的嗎?

將祖父母的41網地址水電煤轉名可以嗎? and 報跟祖父母一起居住可以嗎?