用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住屯門(08/09小一選校)唔知選市區...留番屯門好???? ...
樓主: nokyin425
go

住屯門(08/09小一選校)唔知選市區...留番屯門好???? [複製鏈接]

原文章由 yy_yan 於 07-9-13 16:53 硐表
各位好
請問梁周順琴下午校派中學如百周同董玉娣比率幾多,另官小派中學比率幾多,邊間好,各位可否比些意見

梁周下午校個網頁有梁下ga升中比例, 你可以入梁下網頁睇

兆霖收生小?

原文章由 健朗媽咪 於 07-8-17 20:35 硐表

如果你囡囡報返daddy以前的小學, 咁就會有20分, 但係41網熱門的學校, 15分一定陪跑, 20分都機會唔大,因為除非你所報ga學校無宗教信仰, 否則好多人都有20分

所以41網要起碼25分先至大機會入到, 所以如果你地無宗 ...

健朗媽咪, 但兆霖很小人讀不怕嗎?

早晨 健朗媽媽
你前話要6:00起身返官小,但搭輕鐵只需要30分鐘唔需要咁早起身呀

原文章由 糧尾子 於 07-9-14 09:33 硐表
早晨 健朗媽媽
你前話要6:00起身返官小,但搭輕鐵只需要30分鐘唔需要咁早起身呀

你估一起身就可以即刻返學咩! 搭輕鐵我計過上到車, 由我家到學校,只需約25mins, 但係亞仔起身後要洗面擦牙,換衫,食早餐呢,我要準備午飯比亞仔,仲有有時等輕鐵都要時間啦,由我家行去輕鐵站要成個字,落咗車又要行, 同埋d時間唔可以預得咁"忟", 起碼都要早10-15mins返到學校

我而家7:00起身, 8:00先門口, 返到學校8:15
如果屯官, 6:00起身, 7:00出門口, 起碼要7:35先落車

原文章由 donald63 於 07-9-13 21:39 硐表

健朗媽咪, 但兆霖很小人讀不怕嗎?

開頭我都驚ga, 所以第一輪時無考慮過兆霖, 但係上年淨係屯門都少成千名小一生, 但係佢收生都不跌反升, 所以咪轉過嚟

今年d家長反影仲好過上年, 所以都唔驚佢收生ga

原文章由 健朗媽咪 於 07-9-14 09:50 硐表

開頭我都驚ga, 所以第一輪時無考慮過兆霖, 但係上年淨係屯門都少成千名小一生, 但係佢收生都不跌反升, 所以咪轉過嚟

今年d家長反影仲好過上年, 所以都唔驚佢收生ga ...

係呀, 我都聽過我個仔間幼稚園有家長講兆霖而家好過以前呢!

健朗媽媽
你可否以過來人比些意見我,我好煩惱唔知選擇邊間小學好:-| ,心目中有幾間,官小,梁周下,莊上,兆霖,有朋友叫唔好選官小

原文章由 糧尾子 於 07-9-14 12:36 硐表
健朗媽媽
你可否以過來人比些意見我,我好煩惱唔知選擇邊間小學好:-| ,心目中有幾間,官小,梁周下,莊上,兆霖,有朋友叫唔好選官小

你屋企近住邊度先, 同埋你覺得你小朋友勤唔勤力, 會唔會成日坐唔定, 多唔多野講, 夠唔夠主動同怕唔怕羞

其實呢幾間學校都有人話好有人話唔好, 最緊你覺得邊間啱小朋友,

其實我覺得, 官小同兆霖都係唔會好谷ga學校(但係唔吹谷唔代表會成績唔好)功課量同測驗默書都會少d, 小朋友同家長壓力會無咁大

但係如果你比較喜歡多功課, 多溫書先至叫好, 又其望可以容易d升到保中, 咁梗係擇保記ga小學la

Thank a lot
健朗媽媽

健朗媽咪:

請問係咪第一輪誇網唔收, 第二輪是否選回所屬校網會蝕底d?

原文章由 sophyma 於 07-9-14 17:52 硐表
健朗媽咪:

請問係咪第一輪誇網唔收, 第二輪是否選回所屬校網會蝕底d?

都唔會ga, 因為第二輪張表ga第一part 你仍然可以填你第一輪踦網嗰間, 第二志願填本區首志願,

第二part就只可以填本區ga小學, 按志願去排

好多學校都話叩門要第一二次都填該學校先會收, 但其實係廢話, 因為叩門位得幾個, 學校又有得面試睇清楚先揀,所以學校梗係揀至fit, 係唔係填佢都係其次

原文章由 健朗媽咪 於 07-9-14 19:01 硐表

都唔會ga, 因為第二輪張表ga第一part 你仍然可以填你第一輪踦網嗰間, 第二志願填本區首志願,

好多學校都話叩門要第一二次都填該學校先會收, 但其實係廢話, 因為叩門 ...

冇錯,我都覺得學校話第一二次選該校先收係廢話,得果幾個叩門位,佢一定會揀D面試表現最好既。:cry:

[ 本文章最後由 judywan 於 07-9-14 19:31 編輯 ]

原文章由 健朗媽咪 於 07-9-14 19:01 硐表
好多學校都話叩門要第一二次都填該學校先會收, 但其實係廢話, 因為叩門 ...

oh, 原來如此, thanks

各位好
請問官小同莊上那一間升中好,官小同莊上功課量多嗎,我住附近兩間都係心儀學校,唔知選那一間好:-| ,好小聽到官小評語唔知好不好,

仲有莊上幾時轉全日制

羅陳?

原文章由 yanyanfood 於 07-9-13 12:27 硐表
Hi!! 我仔仔今年都係K3要選學校喇.....都真係好頭痕......
因為我係在職媽媽, 所以唔太熟識小學既野.........
我想問下"仁濟醫院羅陳楚思小學"....哩間OK嘛?? 我見好少家長談論哩間小學........
請問師資如何? ...

我聽聞羅陳轉過校長後無以前咁好, D老師都是一般, 它校舍勝在夠大, 設施比其它學校多, 是小班教學, 不過名氣校風就唔夠五邑同梁周好.

最快要 2011 年

原文章由 yy_yan 於 07-9-17 10:14 硐表
仲有莊上幾時轉全日制

band 1 是以甚麼衡量?

原文章由 健朗媽咪 於 07-9-14 09:50 硐表

今年d家長反影仲好過上年, 所以都唔驚佢收生ga ...

請問健朗媽咪, band 1小學是以甚麼衡量呢?  因為五邑鄒振猷攞獎很多, 區賽, 全港賽, 國際賽, 世界賽, 都有很多冠軍, 由其是
中英文作文好出色, 但不知點解好小講起這間學校d  banding,
在全港/全區排行榜, 名氣榜很少提及呢?

原文章由 donald63 於 07-9-21 10:28 硐表

請問健朗媽咪, band 1小學是以甚麼衡量呢?  因為五邑鄒振猷攞獎很多, 區賽, 全港賽, 國際賽, 世界賽, 都有很多冠軍, 由其是
中英文作文好出色, 但不知點解好小講起這間學校d  banding,
在全港/全區排行榜, 名 ...

其實小學係無分band 1/2/3, 淨係中學先至會有, 每間小學都有有band1/2/3ga學生, 只係佔ga比例, 每間小學都唔同

其實你地選學校, 只選比較大的會(如保良等), 你地有無睇過間學校的活動,教學政策,派位機制, 我有個朋友佢在保良教書, 她說學校政策只是傳統式教晒課本及比多d補充做就算, 好少課外參觀及活動, 課外活動好多都是收費, 交比出面的機構做就算, 至於升中派位, 若果中學派位不是一條龍, 所收取的學生人數是均等, 不是大部份收回保良小學的學生
而我覺得, 現時我聽比較照顧學生需要的學校都是小班教學的學校或者個會都不是很出名的學校, 但我近日參觀開始日及經查正中, 發現兆霖, 卍慈, 無記錯蒙黃花沃都是少班, 但蒙黃有家長話老師不是太關心學生, 而兆霖及卍慈的家長都話d老師好好, 照顧到學生的需要
‹ 上一主題|下一主題