用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住屯門(08/09小一選校)唔知選市區...留番屯門好???? ...
樓主: nokyin425
go

住屯門(08/09小一選校)唔知選市區...留番屯門好????

屯門,有錢,我最阿仔想讀 自然學校....好想讀
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1108530&extra=page%3D1

原文章由 叮鈴 於 07-8-22 19:39 發表
屯門,有錢,我最阿仔想讀 自然學校....好想讀
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1108530&extra=page%3D1

嘩) ) )學費$4000喎, =我請多個工人的$ 我自問沒有能力,
算把啦 , 唔好喊Law.

我都想問下屯門官小好d定蒙恩好d,
本人住兆康, 得一個囡囡
想攞多d意見:
屯門官小:住附近, 應該唔難入到, 上官中易d
蒙恩:聽人講都幾好, but中學無聯系, 怕難入好中學

貼返題先, 其實係屯門都有好多好學校,
只要家長肯做功課 (即係有適當的學前教育同choose學校資料),
小朋友唔洗太特出, 醒目少少都好易搵到好學校,
我個人經歷, 比佢讀到名學, 其實好辛苦,
追唔上, 考尾尾好有挫敗感,
但其實成績去到d中上但又未去頂級, 都可以名列前矛,
讀書gei感覺同心情都好唔同,
你大人成日撘車返工, 撘車都撘到悶la, 又哂時間,
响校車, 成班小朋友學埋學埋好多曳野ga!!!
如果近屋企都有好學校就好lu!!!

再講, 就係呢區都仲有好多家長唔係點理d小朋友,
講衰d仲有好多人墊底,
仲有好多家長諗住是但choose近屋企gei小學就算,
仲未識得為中學條路舖路, 所以唔難搵到好學校

[ 本文章最後由 vincisze 於 07-9-3 11:38 編輯 ]

原文章由 vincisze 於 07-9-3 11:33 硐表
我都想問下屯門官小好d定蒙恩好d,
本人住兆康, 得一個囡囡
想攞多d意見:
屯門官小:住附近, 應該唔難入到, 上官中易d
蒙恩:聽人講都幾好, but中學無聯系, 怕難入好中學

貼返題先, 其實係屯門都有好多好學校,
只要家長肯 ...

好似2間學校都幾好
但2間唔同校網, 聽說揀唔同校網的學校, 如第一輪垮網入唔到, 笫2輪派位就唔揀得, 蝕底D wor, 唔知係咪呢?

各位好:
何式南同官小那間好

SOPHYMA:

我小朋友曾在九龍城返幼稚園, 但我所知華德同新油天, 個教會會堂同一個堂, 而在叩門時去新油天叩, 佢會打比你問你去華德讀好唔好, 因同屬一會堂, 其實41校網中學係唔錯架, 你選小學學校之如,要考慮中學校網呀嘛

圓玄好?千禧小學好?或其他好?

Yuen Yuen is quite good as my boy is the new P1 student, he likes his school life very much.  You can try to apply.

原文章由 糧尾子 於 07-9-11 10:12 硐表
各位好:
何式南同官小那間好

糧尾子

何式南同官小唔同校網

何式南係71網
屯官係70網

邊間好d, 其實各有各好啦

但係聯繫中學就差好遠

何式南聯繫中學係仁濟二中(band3中中)
屯官ga聯繫中學係屯門官中, 南屯官, 鄉議局元朗區中學
(三間都係band 1英中, 其中鄉中仲係元朗區最top最爭崩頭嗰幾間)

健朗媽媽
請問知否屯官小升讀官中,南屯官有多機會,因小兒老師話話天真想法,唔一定讀到

原文章由 糧尾子 於 07-9-12 11:17 硐表
健朗媽媽
請問知否屯官小升讀官中,南屯官有多機會,因小兒老師話話天真想法,唔一定讀到

我淨係知早兩年係大約50幾60%升到聯繫
呢兩年我諗都係差唔多, 總之過半數la
其實官小d聯繫位多到用唔晒,
因為屯門兩間官中, 但係得一間官小
每間中學有25%聯繫位優先收返官小學生
仲要加埋元朗嗰間(不過鄉中ga聯繫位要同元朗官小分),
所以除成績好差, 如果唔係就算band2頭,
都係機會入到到聯繫中學

健朗媽媽好多謝你回覆
咁點解你小朋友轉去兆霖讀,官小教得唔好,老師ok嗎,我之前打電話去問有沒開放日,聽電話果位唔知係咪miss,態度唔係咁好

原文章由 糧尾子 於 07-9-12 17:23 硐表
健朗媽媽好多謝你回覆
咁點解你小朋友轉去兆霖讀,官小教得唔好,老師ok嗎,我之前打電話去問有沒開放日,聽電話果位唔知係咪miss,態度唔係咁好

其實好多原因,
最大ga原因係因為我個仔都幾怕羞, 好怕人地羞佢
所以如果佢要佢講多d英文或者普通話好難, 因為佢好驚講錯
脾氣又有d"掘", 所以小班教學會啱佢多d

仲有而家咁近同返8:30, 我都要7:00起身先至啱啱好
如果返屯官, 返7:50, 仲要遠咁多
咪要唔夠6:00就起身

原文章由 apple_lee 於 07-9-11 11:03 硐表
SOPHYMA:

我小朋友曾在九龍城返幼稚園, 但我所知華德同新油天, 個教會會堂同一個堂, 而在叩門時去新油天叩, 佢會打比你問你去華德讀好唔好, 因同屬一會堂, 其實41校網中學係唔錯架, 你選小學學校之如,要考慮中學校 ...

apple lee:

係呀, 妳說的對, 中學校網真的很"正", 所以都唔知點好:cry:

原文章由 健朗媽咪 於 07-9-12 18:43 硐表

其實好多原因,
最大ga原因係因為我個仔都幾怕羞, 好怕人地羞佢
所以如果佢要佢講多d英文或者普通話好難, 因為佢好驚講錯
脾氣又有d"掘", 所以小班教學會啱佢多d

仲有而家咁近同返8:30, 我都要7:00起身先至啱啱好 ...

6:00真係早得濟.

咁早真係對小朋友唔好
而我小朋友同你小朋友一樣咁怕羞而又係好驚對答,老師話佢上堂好似純綿羊好靜如要答問題最好唔好搵佢,唉:( ,我唔知點呀

原文章由 糧尾子 於 07-9-13 10:15 硐表
咁早真係對小朋友唔好
而我小朋友同你小朋友一樣咁怕羞而又係好驚對答,老師話佢上堂好似純綿羊好靜如要答問題最好唔好搵佢,唉:( ,我唔知點呀

我朗朗仲抵死
讀幼稚園時, 老師用廣東話問乜, 佢識唔識都會掙住答
但係要用普通話/英文, 如果佢唔識答會唔出聲
又或者份聴唔明

原文章由 sophyma 於 07-9-13 09:03 硐表

6:00真係早得濟.

所以真係唔好揀得太遠, 除非你可以親自接送, 如果唔係小朋友就要好早起身

我聴過有人住屯門,喺返屯門返學,不過學校同屋企距離好遠,每日 6:30要上校車,又一定要早過校車落到樓下等, 你話小朋友要幾點起身先夠吖, 真係天未光已經要起身, 放學又遲返到屋企, 來來回回每日都唔見個幾兩個鐘, 返小學攰過返幼稚園好多, 慳返嗰個幾鐘真係唔好話用嚟學野, 淨係比小朋友抖吓都好吖

Hi!! 我仔仔今年都係K3要選學校喇.....都真係好頭痕......
因為我係在職媽媽, 所以唔太熟識小學既野.........
我想問下"仁濟醫院羅陳楚思小學"....哩間OK嘛?? 我見好少家長談論哩間小學........
請問師資如何? 校風如何? 升中派位好唔好呢?

[ 本文章最後由 yanyanfood 於 07-9-13 12:30 編輯 ]
Yan Yan

各位好
請問梁周順琴下午校派中學如百周同董玉娣比率幾多,另官小派中學比率幾多,邊間好,各位可否比些意見