用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 田家炳vs馬可賓
go

田家炳vs馬可賓 [複製鏈接]

請問屯門田家炳中學好D,定馬可賓好D?
   1    0    0    0

原文章由 owenbo 於 07-8-10 08:57 發表

我較認識田家炳,而田家炳中學的師資優越,而且會轉英中,是一間對學生有承擔的中學。

[ 本文章最後由 YINGLAM 於 07-8-10 13:33 編輯 ]
:wave: :wave: 我心專主為大。

馬可賓每個學生須參加制服隊伍,可以培養小朋友團隊精神.都有優點.

原文章由 owenbo 於 07-8-10 08:57 發表

馬可賓始終較新,未有突出公開試成績,連內裡學生都唔知每年及格率或優良率,去年擺第三位都抽到。

原文章由 aachan2250 於 07-8-10 17:59 發表
馬可賓每個學生須參加制服隊伍,可以培養小朋友團隊精神.都有優點.

係呀,呢間學校得10年, 不過,据學校資料,每年收生超過95%是
Band1生.

原文章由 KOKOMAN 於 07-8-12 15:35 發表
馬可賓始終較新,未有突出公開試成績,連內裡學生都唔知每年及格率或優良率,去年擺第三位都抽到。

我朋友兒子考全級約50名,中文全年唔及格,我問過那些有子女讀英中的朋友,他們都說讀英中如有一科主科全年唔及格就要留班,冇可能考到50名,可想其程度如何。另入此校的學生部份是抽唔到英中,成績又不足以叩英中,另一部份是band one中至尾(像我朋友的兒子)恐怕追不上才揀此校,所以此校未必收到最好那批,我相信屯門天主教成績都好過此校,只不過此校校長較懂宣傳吧!

原文章由 aachan2250 於 07-8-12 22:10 發表
係呀,呢間學校得10年, 不過,据學校資料,每年收生超過95%是
Band1生.

呢間有教會背景學校,校風應該唔錯呀?

原文章由 KOKOMAN 於 07-8-13 20:36 發表
我朋友兒子考全級約50名,中文全年唔及格,我問過那些有子女讀英中的朋友,他們都說讀英中如有一科主科全年唔及格就要留班,冇可能考到50名,可想其程度如何。另入此校的學生部份是抽唔到英中,成績又不足以叩英 ...

校風我相信合格,但校風加好成績的中中,我會先選屯門田家炳中學和屯門天主教,當然英中是首選!

原文章由 aachan2250 於 07-8-13 20:48 發表
呢間有教會背景學校,校風應該唔錯呀?

請問有沒有人知道屯門田家炳中學的公開考試成績?

原文章由 KOKOMAN 於 07-8-14 22:42 發表
校風我相信合格,但校風加好成績的中中,我會先選屯門田家炳中學和屯門天主教,當然英中是首選!
‹ 上一主題|下一主題