用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小朋友學畫畫, 老師會唔會咁樣做法? ...
go

請問小朋友學畫畫, 老師會唔會咁樣做法?

老師會先給圖畫小朋友跟住畫, 當小朋友完成鉛筆手畫時, 老師認為畫得細或唔好, 會幫我女全部刪哂, 後來老師成副幫我個女畫哂, 剩係叫佢塗上顏色便可.其實已經學左成7堂(暑期班), 次次都唔係由小朋友發揮出來, 就算畫得唔好, 你應幫佢修改,唔係把佢地D心機刪走哂. 上次重好笑,我女畫左條金魚, 當然唔係好令老師滿意啦, 又係刪哂全部, 後來畫水草時, 佢唔比我個女畫, 個老師一手一腳畫哂, 每次我見佢D畫, 點解畫得咁靚.(似大師級)
個女先講, 係個老師幫我畫架, 個女重話: 我即係唔駛學啦. 你地話呀??  唔係D老師為左交功課比家長, 所以咁樣做呢? 其實我個女畫圖畫都唔係好差, 我係想佢學多D. 可在畫中發揮一下.堂堂我女都係被老師刪哂, 只係睇住你畫, 自己又唔可以落手畫下. 好似水草事件, 個圖有咁多條水草,你駛唔駛全部畫哂, 你示範畫幾條, 叫個小朋友跟住你畫落去咪得囉! 而家重有幾堂上, 投唔投訢好? 想知道你地老師係唔係咁教? 係唔係我多心呢?

sisma,

唔係你多心, 係個老師好離譜. 請盡快投訴, 當幫埋將來的學生, 免得這老師繼續這種教法

原文章由 sisima 於 07-8-9 17:19 發表
老師會先給圖畫小朋友跟住畫, 當小朋友完成鉛筆手畫時, 老師認為畫得細或唔好, 會幫我女全部刪哂, 後來老師成副幫我個女畫哂, 剩係叫佢塗上顏色便可.其實已經學左成7堂(暑期班), 次次都唔係由小朋友發揮出來, 就 ...

原文章由 以斯帖 於 07-8-9 17:50 發表
sisma,

唔係你多心, 係個老師好離譜. 請盡快投訴, 當幫埋將來的學生, 免得這老師繼續這種教法

其實呢個老師, 我係唔想佢教架! 今年已是轉左一間新的學, 地點係同一地方,估唔到會撞番上年教過果個老師. 佢應該係周圍走個隻, 邊到有job就去邊到教.上年佢都無咁離譜, 可能學既野有些唔同. 出年都唔會去呢到學架啦!
我會打電話投訴. 咁樣教法真係唔掂!

我試過類似的經歷。

說話囡囡3歲時學畫畫,老師堅持要囡囡用藍色畫天空,另外再畫一條彩虹,但我囡囡則堅持要用黑色,她說:「落雨時天空是黑色嘛!而且落雨後才會出彩虹。」我認為囡囡說得有道理,但未有即時轉班,觀察多兩堂,覺得這位老師並無發揮小朋友的創意,只懂自己畫了框框,然後叫小朋友在框框內填色。(我不如買本填色畫冊好過啦! )還有,這個course是混齡上課,班上有3-6歲的小朋友,他們的能力不同,怎可能安排一齊上課?

結果8堂的course,我上了5堂就無再上。我寧願蝕學費,也不要蝕囡囡的創意和時間!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

我是一位教畫畫的老師,我最討厭一些亂咁教畫畫的老師,扼殺小朋友的無間創意。 要投訴!!
原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-10 13:25 發表
我試過類似的經歷。

說話囡囡3歲時學畫畫,老師堅持要囡囡用藍色畫天空,另外再畫一條彩虹,但我囡囡則堅持要用黑色,她說:「落雨時天空是黑色嘛!而且落雨後才會出彩虹。」我認為囡囡說得有道理,但未有即 ...

不怏的經驗

芝芝媽你好!
你的經驗我都試過,老師首先會自己起圖,後再叫我女跟往她筆跡填線,配色全都是老師配了話比亞囡聽的顏色,叫亞囡跟住色塗上,根本全是老師自做,在家都可比填色溥佢填都得啦!:tongue: .後來我找到一間跟之前的天壤之別,由一至終都是我女畫,老師會講故事比她聽,後想像,如真不識,老師在白紙上畫了大慨的圖再叫囡再想像,配色會教她什樣不會撞色,顏色是囡一手配,現亞囡學了8堂,畫的畫都是一手一腳她自做,自信心了好多,今次還可參加比賽添......

原文章由 kt8001 於 07-8-12 18:33 發表
芝芝媽你好!
你的經驗我都試過,老師首先會自己起圖,後再叫我女跟往她筆跡填線,配色全都是老師配了話比亞囡聽的顏色,叫亞囡跟住色塗上,根本全是老師自做,在家都可比填色溥佢填都得啦!:tongue: .後來我 ...

原文章由 terecyy 於 07-8-12 16:49 發表
我是一位教畫畫的老師,我最討厭一些亂咁教畫畫的老師,扼殺小朋友的無間創意。 要投訴!!

terecyy,  可唔可以講下一般教 5-6yrs 小朋友會點教法ga? 我女學左3個幾月, but 返黎叫佢畫佢話唔識, 咁係咪正常ga 呢?

[ 本文章最後由 晴晴_媽媽 於 07-8-13 13:42 編輯 ]
晴晴媽媽