用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只能買200萬左右的樓,又想就校網.荃灣的校網好些or kowl ...
go

只能買200萬左右的樓,又想就校網.荃灣的校網好些or kowloon bay的校網好呢? [複製鏈接]

只能買200萬左右的樓,又想就校網.荃灣的校網好些or kowloon bay的校網好呢?

請問荃灣的校網好些or kowloon bay的校網好呢?小学及中学有什麼好學校(及校風等边間好),和tsuen wan & kowloon bay 好学校競爭那個區大d,因我只能買200萬左右的樓(德福or綠楊),所以可選區域不多又想就仔仔返学,除這2區好似冇乜好選擇....
   0    0    0    0

最佳校網是12(灣仔區)

200萬左右既樓, 灣仔區點買呀?

原文章由 owenmami 於 07-8-9 16:30 發表
最佳校網是12(灣仔區)

其實為校網搬屋, 好多家長都會, 唔一定要呢兩區選其一架, 好似沙田/大埔/葵青都可以考慮, 其他多英中學位既區份,樓價都比較高, 所以你可以考慮上述地區.

九龍灣好似係官塘區, 官塘區有兩間女校英中, 如果係女仔就會多左選擇, 荃灣/官塘區都有好多校風好好既學校, 呢層真係要你自己比較鐘意邊區, 好難答你.

原文章由 carmenlook 於 07-8-9 15:25 發表
只能買200萬左右的樓,又想就校網.荃灣的校網好些or kowloon bay的校網好呢?

請問荃灣的校網好些or kowloon bay的校網好呢?小学及中学有什麼好學校(及校風等边間好),和tsuen wan & kowloon ...

rclamlam,

我有朋友住官塘區,但對此區的中、小學完全不熟悉。 請問就你所知,那一些官塘區的小學是較好的選擇。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

荃湾小學水準平均,各有特色,各取所需,例如:活動教學有浸聯、馬湾基慧,傳統有伍上、伍下,即使二綫如柴天上升中都o.k.!荃湾校網最令人垢病是只得3間英中,所以也有人在葵青區跨區升中。

九龍不熟!

我諗你揀這两區有其他原因 - 返工啦..屋苑啦...近家人啦...否則的話,如rclamlam所言,沙田和大埔在小學及英中都較理想,沙田英中學額多,大埔英中與band1小學生比例最高,當然會面臨跨區生競爭。當然,以200萬的預算,沙田和大埔的撰擇就不知了..

原文章由 carmenlook 於 07-8-9 15:25 發表

請問荃灣的校網好些or kowloon bay的校網好呢?小学及中学有什麼好學校(及校風等边間好),和tsuen wan & kowloon ...

如果係仔...不如買紅磡,土瓜灣
呢區男仔中學校網好

不好意思, 官塘區小學我唔熟, 我只知中學情況.

原文章由 jk67jk 於 07-8-10 10:08 發表
rclamlam,

我有朋友住官塘區,但對此區的中、小學完全不熟悉。 請問就你所知,那一些官塘區的小學是較好的選擇。

只能買200萬左右的樓- 灣仔Net12 修頓花園,李節花園
Net11嘉輝花園, 高樂花園,etc
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

無樓就最好.
先租九龍城, 博名校. 派位後再買都未遲.

荃灣區伍季明上午校, 將於2008年搬到城門道警署隔壁變全日校, 校名改為寶血會思源學校.

九龍灣46net + kt 48net , eng中不太多,
2 間好多人要的中中
(如果第時 "蒙民x"和"梁式x"上到車就多d)
女仔仲好似好d,有多d choice
我覺得有個家長的提意都唔錯,
先租(34 或 41)最後先買(等囝囝有小學)
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

I suggest you rent a house first as it's more flexible!

油尖旺區唔錯喎,呢區升中好多英中位for boys,樓價貴平選擇也多。

原文章由 rclamlam 於 07-8-13 19:03 發表
荃灣區伍季明上午校, 將於2008年搬到城門道警署隔壁變全日校, 校名改為寶血會思源學校.
柴天上午校09搬入深井碧堤新校

我想問荃灣哪些小學校風及程度較好,身住青衣,想近外家(青衣),所以想在這附近揾,但我只懂荃灣官小,仁立,(但不知屬哪區),請分享
‹ 上一主題|下一主題