用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校計分方法
go

小一選校計分方法 [複製鏈接]

請問係咪有個網址可以睇點樣計分呀, 唔該
   0    0    0    0

for your reference :
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

原文章由 rainring 於 07-8-9 10:10 發表
請問係咪有個網址可以睇點樣計分呀, 唔該

取錄程序:
1. 如有兄�姊 / 父�母於該小學
2. 如(1)的人數少於學額50%, 則依分數多少來收生:
a. 最多20分(任擇1項, 如有多於一項適用則取最高分項目)
    1. 父母全職在與該小學的幼稚園或中學部工作(20分)
    2. 兄姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
    3. 父/母為該小學的校董  (20分)
    4. 父�母或兄�姊為該小學的畢業生 (10分)
    5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) ( 5分)
b. 最多5分(任擇1項)
    1. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰
    2. 父母為該小學主辦社團的成員
c. 適齡的兒童(即翌年九月年滿五歲八個月~七歲) (10分)
3. 統一派位(全港3個選擇)
4. 統一派位(該區)

(1)+(2)佔50%, 其中(2)佔不少於50%
(3)+(4)佔不多於50%, 其中(3)佔5%, (4)佔最多45%
愛收集舊書包、背囊的傻人

我想請問一下,假如1. + 2. 最終都收不夠50%,是否將餘數撥入3. 及4.呢? 謝謝!!

原文章由 jessc 於 07-8-10 00:39 發表
取錄程序:
a. 最多20分(任擇1項, 如有多於一項適用則取最高分項目)
    1. 父母全職在與該小學的幼稚園或中學部工作(20 ...
囡囡媽

計分制, 係以分數由高至低去排行, 例如一間學校第一輪自行收生有100個學位, 學校必須以公平原則去收生..

申請學生名額分配 - 例如
必獲取錄 - 有10個 (少於50%) 將餘下學額按分數收生
25分 - 40個  (扣除以上10個學位, 25分可以全數取錄)
20分 - 30個  (扣除以上50個學位, 20分可以全數取錄)
15分 - 100個  (扣除以上80個學位, 15分只能取錄20個學生)
10分 - 50個 (已經無剩餘學位)

原文章由 囡囡媽 於 07-8-11 21:46 發表
我想請問一下,假如1. + 2. 最終都收不夠50%,是否將餘數撥入3. 及4.呢? 謝謝!!
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

http://citypoly.googlepages.com/primary_points.html

多謝mrs.so的清楚回覆,但如果在第一輪自行收生時,因間學校不是名校,而有100個學位,但最終收不夠100個學生,會否將餘額撥入第二輪呢? 謝謝!

原文章由 mrs.so 於 07-8-12 10:45 發表
計分制, 係以分數由高至低去排行, 例如一間學校第一輪自行收生有100個學位, 學校必須以公平原則去收生..

申請學生名額分配 - 例如
必獲取錄 - 有10個 (少於50%) 將餘下學額按分數收生
25分 - 40個  (扣除以 ...
囡囡媽

tks...

原文章由 jessc 於 07-8-10 00:39 發表
取錄程序:
    1. 父母全職在與該小學的幼稚園或中學部工作(20 ...

會...100個學位收生不足將會撥入第二輪電腦派位...

原文章由 囡囡媽 於 07-8-12 13:11 發表
多謝mrs.so的清楚回覆,但如果在第一輪自行收生時,因間學校不是名校,而有100個學位,但最終收不夠100個學生,會否將餘額撥入第二輪呢? 謝謝!

真多謝你的回應呀! Thanks!!

原文章由 mrs.so 於 07-8-12 22:37 發表
會...100個學位收生不足將會撥入第二輪電腦派位...
囡囡媽

唔好咁客氣啦!

原文章由 囡囡媽 於 07-8-12 23:29 發表
真多謝你的回應呀! Thanks!!

我個仔得15分:

c. 適齡的兒童(即翌年九月年滿五歲八個月~七歲) (10分)

想入到跨區的小學真係好難....非常擔心....雖然果間唔係咩名校, 但唔係係果區就真係.....心寒!!!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

醒目開學勳章 王國長老

第一round至計分, 至遞表去邊一間都可以, 唔計校網
第2round就完全靠運氣, 誇區的確幾難既, 如果唔係有私校backup, 我唔會提議咁冒險
不過如果第一round同第2round揀既學校唔同, 可能會影響叩門(校長覺得無誠意), 要小心留意!
原文章由 d2343130 於 07-8-13 06:01 PM 發表
我個仔得15分:

想入到跨區的小學真係好難....非常擔心....雖然果間唔係咩名校, 但唔係係果 ...

如果係我, 我會駁, 即使第一輪入唔到, 第二輪part 1第一志願都係揀同一間小學, 萬一都係入唔到, 我會去叩門, 校長見到第一及第二輪都係揀同一間小學, 以誠意搭...最重要係揀到自己心水學校...

原文章由 d2343130 於 07-8-13 18:01 發表
我個仔得15分:

想入到跨區的小學真係好難....非常擔心....雖然果間唔係咩名校, 但唔係係果 ...

醒目開學勳章 王國長老

咁要睇下咩學校先, 有d傳統名校, 唔係識人, 叩門連in既機會都無!
越係耐歷史既學校, 越多舊生, 校友, 中學部小學部關連人物.......
原文章由 mrs.so 於 07-8-14 08:31 AM 發表
如果係我, 我會駁, 即使第一輪入唔到, 第二輪part 1第一志願都係揀同一間小學, 萬一都係入唔到, 我會去叩門, 校長見到第一及第二輪都係揀同一間小學, 以誠意搭...最重要係揀到自己心水學校...

若1st round用父母舊生嗰5分入咗某學校, 咁仲可唔可以考直資/私校/抽獎呢?

如果直資未通知你已被取錄, 你仍可以參加第一輪, 若第一輪成功入到某校, 就唔會有第二輪既大抽獎, 而直資或私學又通知你被取錄, 你必須兩者選其一...

原文章由 fion88 於 07-8-15 00:33 發表
若1st round用父母舊生嗰5分入咗某學校, 咁仲可唔可以考直資/私校/抽獎呢?

醒目開學勳章 王國長老

應該係"而直資或官/津校又通知你被取錄, 你必須兩者選其一..."
注意: 有部分私校都唔俾學生大抽獎架(佢地會同edb拎資料架!)
原文章由 mrs.so 於 07-8-15 07:53 AM 發表
如果直資未通知你已被取錄, 你仍可以參加第一輪, 若第一輪成功入到某校, 就唔會有第二輪既大抽獎, 而直資或私學又通知你被取錄, 你必須兩者選其一...

請問如果我小朋友只得10分, 參加第一輪是否無機會呢?  (我是45網的) 謝謝.

醒目開學勳章

我想再問清楚 , 如果有 25 分第 1 輪收左 , 是否要立即放棄
(11-12 月)已考到直資 / 私校, 不可以等到 08年 6 月 ?

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-15 10:22 發表
應該係"而直資或官/津校又通知你被取錄, 你必須兩者選其一..."
注意: 有部分私校都唔俾學生大抽獎架(佢地會同edb拎資料架!)
‹ 上一主題|下一主題