用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才08小一家長會
樓主: 中天英
go

優才08小一家長會

原文章由 Bluecat 於 07-8-21 01:38 發表

中天英
你大仔果時有冇拎返???
籌備了足足5年ah!!!hahahahahaha

Bluecat,

我大仔去年考優才既時候, 我冇點做Porfolio, 淨係影印左張成績表同埋幾張課外活動既証書, 用釘書机一钉, 同申請表一齊交。

今年輪到細仔考, 因為佢係" 細仔", 十一月出世既, 又成日坐唔定既, interview會比較蝕底, 惟有係Porfolio做D功夫, 希望扯高番D分啦。

細仔既Porfolio有40頁, 制作有專业水準既, 所以想拎番離做紀念嘍。

我都係40頁仲加埋封底面各2 total44版!!!
我製作都好認真ga!!!
其實我完全冇concept人地正式果D點整ga?
我晒了100多張相花了n晚來揀相和編排!!有D相係晒唔番添!
40頁擺得cert又唔夠位擺相,又要打少少旁述ma!!!
你知1張A4唔放得幾多張相la!!!
咪要裁剪下又要排位又要豐富又要精彩又要有條理!!
所以咪偷埋底面D位law!
我都數唔到整了幾多晚 ???

冇錯係零晨5:23,我sleep唔著ah!!

[ 本文章最後由 Bluecat 於 07-8-21 05:26 編輯 ]

原文章由 YINYINMUM 於 07-8-20 22:43 發表

你個仔都好叻仔喎! 可能佢都係資優你唔知.
請問上報個兩位同學係原校升上中學, 還是中學插班生?

其實學校當初係揀左3位資優生作特別培訓,原本仲有另一位男同學,佢都係成績優異既資優生。但可惜佢考公開試當日遲大到,所以影響左兩科考試既成績。

呢3位資優生都係外來生。

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 07-8-21 11:52 編輯 ]

各位,
我想請教大家,請問這所學校何時派申請表ga
學費&雜費多少呢?
面試時問小朋友甚麽問題呢?
有那些我需要注意?
多謝提點!
謝謝!

原文章由 SandyHung 於 07-8-21 09:11 發表
各位,
我想請教大家,請問這所學校何時派申請表ga?
學費&雜費多少呢?
面試時問小朋友甚麽問題呢?
有那些我需要注意?
多謝提點!
謝謝!   

第一輪已經 in 完,呢個星期五前有結果。第二輪派表日期呢,我上星期五上學校網址,仲未見到;你可以時時上去望吓,開始部署定。
學費    G1 - G2 : $2,400.00
            G3 - G4 : $2,600.00
            G5 - G6 : $2,800.00
無雜費,才華班要俾錢,但係花費好少!各位家長,如有錯漏,請補充!
面試時,正副校長問我同老公多 D 喎,好 nice 咁盤我哋,直頭可以話見面過程好愉快!囝囝話老師淨係問佢叫咩名,幾多歲,係邊度讀書,用英文問,之後播 VCD,講故仔,同佢地玩,又俾佢同其他小朋友玩,佢就話識咗一個小朋友,仲合力做咗一樣嘢,我問極都唔知佢同人做咗 D 乜!
我個人覺得校長會好想了解吓父母能否發掘小朋友專長,亦想了解吓父母如何配合學校培育小朋友。
維尼媽

原文章由 維尼媽 於 07-8-21 10:48 發表

第一輪已經 in 完,呢個星期五前有結果。第二輪派表日期呢,我上星期五上學校網址,仲未見到;你可以時時上去望吓,開始部署定。
學費    G1 - G2 : $2,400.00
            G3 - G4 : $2,600.00
  ...

才華班唔洗錢,但可能有個別班要收才料費之類。

原文章由 dabbycheung 於 07-8-21 10:56 發表

才華班唔洗錢,但可能有個別班要收才料費之類。

謝謝更正!
維尼媽

維尼媽,

謝謝您!
請問可否提供 web-site 給我呢?

08/09 G1-G2 學費 $2,600, G3-G4 $2,800, G4-G5 $3,1XX.

我昨晚返到屋企, 第一時間開信箱, 又係得果d追數的信, 電費單, cr.card 單.  最想收果張未有

原文章由 AAma 於 07-8-21 11:22 發表
08/09 G1-G2 學費 $2,600, G3-G4 $2,800, G4-G5 $3,1XX.

我昨晚返到屋企, 第一時間開信箱, 又係得果d追數的信, 電費單, cr.card 單.  最想收果張未有

可能今日會有.

原文章由 SandyHung 於 07-8-21 11:09 發表
維尼媽,

謝謝您!
請問可否提供 web-site 給我呢?

希望幫到你啦!
http://www.gtschool.edu.hk/gts/index.htm
維尼媽

Dear all

我打過去GT找蕭小姐佢好好禮貌話歡迎家長去拎返份Profolio,
為保障私隱最好就睇到個封面自己就認到個File,佢再核對裡面D相內容咁就OK不可揭DFile wor!!!理解理解

原文章由 AAma 於 07-8-21 11:22 發表

嚇得我!以為加咗學費我唔知,原來係 08-09 G1-G2 $2,600,我囝囝 07-08 學費係 $2,400。
咁我囝囝係咪讀到個級,以個年度俾錢?明唔明我講乜?
維尼媽

維尼媽,

You are very nice.
Thanks for your help! :

原文章由 維尼媽 於 07-8-21 11:43 發表

希望幫到你啦!
http://www.gtschool.edu.hk/gts/index.htm

原文章由 SandyHung 於 07-8-21 12:18 發表
維尼媽,

You are very nice.
Thanks for your help! :

唔使客氣,話唔定將來小朋友都會係同一間學校讀書呢!就算唔係,路過都值得幫嘅,始終有緣係同一個平台講幾句!
維尼媽

原文章由 維尼媽 於 07-8-21 14:35 發表

唔使客氣,話唔定將來小朋友都會係同一間學校讀書呢!就算唔係,路過都值得幫嘅,始終有緣係同一個平台講幾句!

軍兄:

恭喜晒! 你自己上嚟報喜喇!

原文章由 dabbycheung 於 07-8-21 19:56 發表

軍兄:

恭喜晒! 你自己上嚟報喜喇!

報到!!!  第一個正式報到.

下午馮副校來電, 話小女 interview 表現幾好, 問我地揀TKo or MK, 我地揀左 MK.  佢話過兩日會正式有信通知.

希望可以同各位苦候中的小朋友一起做同學.

軍魁星
恭喜哂你呀 可以放下心頭大石啦 :)

咁我諗起碼要星期四先會收都信啦,幣.....開始有些越等越失落的感覺添!!!!!!

原文章由 軍魁星 於 07-8-21 20:21 發表

下午馮副校來電, 話小女 interview 表現幾好, 問我地揀TKo or MK, 我地揀左 MK.  佢話過兩日會正式有信通知.

軍朋友,雙喜臨門,點慶祝呀? 個個都想去tko,難得你對mk不離不棄.

原文章由 軍魁星 於 07-8-21 20:21 發表

我真係懷疑中天英係學校派黎呢豎探料,果然係兩個選擇的收電話.

原文章由 印第安公主 於 07-8-21 20:52 發表
軍朋友,雙喜臨門,點慶祝呀? 個個都想去tko,難得你對mk不離不棄.